Vijenac 171

Kazalište

KAZALIŠNI GLOBUS

KAZALIŠNI GLOBUS
Broadway: Vjenčani kum

New York U nedjelju, 17. rujna, premijerno kreće The Best Man (Vjenčani kum) Gorea Vidala — komad o moći, ambiciji, političkim tajnama i bezobzirnosti u utrci za položajem, u režiji Ethana Mc Sweenyja. U novoj postavi glume: Charles Durning (dobitnik nagrade Tony za ulogu u Mački na vrućem limenom krovu, u kojoj je igrao uz Kathleen Turner), Spalding Gray i Elizabeth Ashley.

Off Broadway:

Saga o Mae West

New York Omaž redateljice Claudije Shear filmskoj i kazališnoj ikoni Mae West, Prljava plavuša — priča o Mae West, sporo je dobivao današnji oblik, polagano se formirajući u njujorškoj kazališnoj radionici. Saga o show-businessu, s ljubavnom pričom dvije izgubljene duše, koje su usto i obožavatelji naslovne zvijezde, mnogo je više od puke priče o samoj Mae. Predstava se bavi i idejom zastrašujuće odlučnosti koju ponekad pokazuju obožavatelji da bi doznali sve što mogu o svojim idolima. Zanimljivo je da je Mae West tvoriteljica mita o vampu, premda je bila grublja, punašnija i manje sofisticirana no što je zahtijevao postojeći tip zavodnice. Poznate su njezine dvosmislene aluzivne rečenice i ponašanje — osobito čuvena sporost pokreta.

West End: Molnarov Stražar

London Albery Theatre reprizira komediju Ferenca Molnara Stražar, s Gretom Sccachi u glavnoj ulozi. Razrađuje poznati motiv čovjeka koji užasno pati razdiran ljubomorom te prerušen zavodi vlastitu ženu. Režijsku palicu drži Janet Suzman, a ostatak ekipe čine Michael Pennington, Nickolas Grace, Georgina Hale i drugi.

Novi časopisi

Srednjovjekovno kazalište Časopis »Early Theatre« (»Rano kazalište«), urednice Helen Ostovich, bavi se srednjovjekovnom engleskom dramom. Od 1998. izlazi svake jeseni te se upravo očekuje treći svezak. Ovaj je broj posebno posvećen temi Yorka — istražuju se različiti aspekti izvedaba uključujući pitanje jesu li predstave publici prikazivane na podijima ili seoskim kolima za sijeno te jesu li jednodnevne izvedbe bile moguće u tadašnjem Yorku. »Comitatus« (lat. pratnja, družina, povorka) još je jedan časopis koji se bavi srednjovjekovnim i renesansnim temama. Izdaje ga Centar za srednjovjekovne i renesansne studije, a izlazi jednom godišnje. U listopadu se očekuje 31. svezak.

Internetska stranica

Povijest kazališta Theatre History Sites on the www (http://www.win.net/kudzu/history.html)

S ovog mjesta mnogim se preglednim i tematski sortiranim linkovima dolazi do mnoštva stranica posvećenih svim razdobljima kazališne povijesti.

Sanja Nikčević

Vijenac 171

171 - 7. rujna 2000. | Arhiva

Klikni za povratak