Vijenac 171

Informatika

INFORMATIČKI GLOBUS

INFORMATIČKI GLOBUS
slikaEricsson i Microsoft osnovali zajedničku tvrtku

Nakon gotovo godinu dana od prve službene najave Ericsson i Microsoft službeno su pokrenuli zajedničku tvrtku koja će biti specijalizirana za mobilne usluge elektronske pošte. Nova tvrtka Ericsson Microsoft Mobile Venture AB ima sjedište u Stockholmu, pri čemu Ericsson ima 70%, a Microsoft 30% udjela. Vodstvo nove tvrtke pokrenulo je brojne aktivnosti i razgovore s mobilnim operatorima u SAD i nekoliko europskih zemalja, no za sada nije poznato koji će od njih usvojiti ponuđena tehnološka rješenja. Prema Ericssonovim predviđanjima do 2003. mobilni telefoni i ostale vrste malih prenosivih uređaja zamijenit će PC kao glavni uređaj za pristup Internetu.

slikaBizz Radio — hrvatski internetski radio

Ponuda sadržaja na Internetu u Hrvatskoj dobila je zanimljivo proširenje. U suradnji s HiNET-om pokrenut je internetski radio, koji program emitira uživo preko Interneta. Trenutačno postaja emitira samo glazbu, no uskoro se očekuje i informativni program, kao i druge vrste sadržaja posvećenih sportu, kulturi i ostalim temama koje su bliske korisnicima Interneta. Emitiranje se za sada odvija dvanaest sati dnevno od 8.00 do 20.00, pri čemu se koristi format audio-zapisa Real Audio. Također se uskoro očekuje prelazak na 24-satno emitiranje.

slikaBlair želi cyber-vladu do 2005.

Iznalaženje prave strategije razvoja na području Interneta i informatike, kao jedne od glavnih sastavnica ukupnog razvoja, evidentno je problem kojim se ozbiljno bave i najrazvijenije zemlje u svijetu. Tako je prije nekoliko dana britanski premijer Tony Blair obećao svojim građanima kako će Velika Britanija postati najuspješnija zemlja u svijetu na području poslovanja preko Interneta e-commercea, pri čemu je istodobno najavio i prve konkretne korake k tom cilju. Riječ je o otvaranju šestotinjak online-centara gdje će siromašniji moći pristupati Internetu, uvođenju dodatnih poticajnih mjera za uporabu Interneta u Velikoj Britaniji, namjeri da vlada investira oko milijardu funti u projekte u sklopu kojih bi se sve usluge državne uprave učinile raspoloživim preko Interneta do 2005, te dodatnoj pomoći tvrtkama od oko petnaest milijuna funti za uvođenje Interneta u njihovo poslovanje. Blair je također istaknuo kako ta inicijativa pod naslovom UK Online ima strateški cilj izbjeći podjelu gospodarstva na staro i novo. On smatra kako postoji samo jedno gospodarstvo, koje se transformira pomoću informatičke tehnologije.

slikaPotpisan memorandum o osnivanju CIX-a

Prije nešto više od tjedan dana, pod pokroviteljstvom CARNet-a pet domaćih davatelja internetskih usluga — CARNet, AT&T Global Network Services Hrvatska, Hrvatske telekomunikacije, Iskon Internet i VIPNet — potpisalo je memorandum o uspostavi nacionalnog središta za razmjenu internetskog prometa — CIX (Croatian Internet Exchange). Dogovoreno je da svaki davatelj internetskih usluga bude povezan samo jednim spojnim putem do centralnog mjesta s kojeg će uz pomoć usmjerivačkih uređaja (routera) svi biti međusobno spojeni, te da ti uređaji budu postavljeni u prostorima Sveučilišnog računarskog centra (SRCE), kao potpuno neutralne institucije. Predstavnici CARNeta kao inicijatora projekta predstavili su osnove funkcioniranja CIX-a, no čini se da nije sasvim jasno kako to da se HT kao vlasnik telekomunikacijske infrastrukture olako želi odreći dijela zarade koji ostvaruje od prijenosa podataka na hrvatskom dijelu Interneta. Glasnogovornik HT-a tek se diplomatski očitovao o tom pitanju, rekavši kako će se »način i količina prometa određivati bilateralno«.

slikaMicrosoft najavio Windows za interaktivnu TV

Čini se da je Microsoft, kao i brojni drugi proizvođači, u potpunosti prihvatio činjenicu da je osobno računalo kao trenutačno glavni uređaj za pristup Internetu tek prijelazno rješenje, komu što prije valja naći zamjenu. U prilog tome svakako govori i Microsoftova najava sljedeće verzije operacijskog sustava Windows radnog naslova Whistler, koja će omogućiti gledanje interaktivne digitalne televizije (iDTV) i trebala bi se pojaviti na tržištu potkraj 2001. Sustav je trenutačno u fazi testiranja i u njega će biti ugrađene sve napredne funkcije za interaktivnu televiziju. U pozadini tog poteza krije se namjera da se što prije televizija integrira s Internetom, što je po mišljenju većine stručnjaka jedan od najvažnih pristupa privlačenja najšire populacije (potrošača) Internetu, pošto je uporaba osobnih računala u praksi pokazala brojne manjkavosti. U nedavnom istraživanju koje je proveo Forrester Research tvrdi se kako će do 2005. u Europi televizijski prijemnik biti glavna točka pristupa Internetu upravo za veliki dio populacije koji zbog raznih razloga i okolnosti nije naklonjen uporabi osobnih računala.

Slaven Batnožić

Vijenac 171

171 - 7. rujna 2000. | Arhiva

Klikni za povratak