Vijenac 171

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

GLAZBENI GLOBUS
slikaLa Scala ukida 200 mjesta

Milano La Scala, milanska operna kuća izgrađena 1776. u doba vladavine austrijske carice Marije Terezije, odriče se dvije stotine stajaćih mjesta na galeriji, vijest je koja potresa talijansku javnost već nekoliko dana. Razlog toj odluci nezadovoljavajuće su protupožarne mjere. Uprava tvrdi da će galerija biti preuređena prema mjerama o protupožarnoj zaštiti tijekom opće obnove kuće koja započinje potkraj sljedeće godine. To ipak nije umirilo dvije tisuće najzagriženijih opernih fanova, okupljenih u udruzi Gli mici del Loggione, koji će izgubiti priliku da u godini Verdija, za cijenu od otprilike pet dolara, vide jedanaest skladateljevih opernih djela. »Izgubit ćemo publiku koja doista voli operu, živi za nju i satima stoji u redu za karte, čineći veliku žrtvu samo da vidi predstavu. Kazalište je više od njegovih dirigenata i djela koja se tamo izvode, njega čini i njegova publika«, poručuje predsjednik udruge Giuseppe Castagnetti. U rimskim novinama »Il Messaggero«, novinarka Rita Sala uputila je sljedeći poziv direktoru milanske opere Riccardu Mutiju: »Maestro Muti, učinite nešto. Mediteransku krv što teče vašim venama možda je uravnotežila sjevernjačka disciplina, no ona sigurno neće prihvatiti da galerijaši ostanu pred vratima. Protest, Maestro.« Unatoč nesuglasicama, sezona je ipak otvorena premijernom izvedbom Puccinijeve opere La Boheme, a predstavom je ravnao Nikša Bareza. http://www.lascala.milano.it/

slikaDonacija za opernu kuću u Kopenhagenu

Kopenhagen Osamdesetsedmogodišnji brodarski magnat, Danac Maersk McKinney Moeller, odlučio je uložiti stotinu i osamnaest milijuna britanskih funti ne bi li izgradio prvu opernu kuću u Kopenhagenu. Vlada je prihvatila planove o gradnji. Magazin »Forbes« tvrdi da je Moeller ukupno težak oko 2.3 milijarde britanskih funti.

slikaBarenboim odlazi iz Berlina? Berlin Daniel Barenboim, direktor najstarije berlinske operne kuće, Deutsche Staatsoper, dao je ultimatum Berlinskome senatu. U berlinskome »Bunte Illustrierte« Barenboim tvrdi kako će 2002, kada mu ističe ugovor o radu u ovoj opernoj kući, napustiti Berlin ako Senat ne pronađe pet milijuna američkih dolara: »Rekao sam što Staatsopera treba. Dobije li novac, ostat ću. Ne dobije li ga, odlazim.« http://www.staatsoper-berlin.org http://www.daniel-barenboim.com/

Skandal u Hongkongu Hongkong Deset tisuća glazbenih zaljubljenika neugodno se iznenadilo kada su saznali da su umjesto Moskovske filharmonije slušali ad-hoc orkestar koji je nastupio pod imenom poznatoga moskovskoga ansambla. Prava Moskovska filharmonija bila je u to doba na turneji po Europi. »Posrijedi je veliki skandal«, izjavio je Dimitrij Jablonski, glavni gost dirigent orkestra. »U Moskvi postoji mnoštvo nezaposlenih glazbenika; mnogi su spremni učini takvo što«, rekla je Elina Tihomirova, direktorica Sovinarta, agencije koja zastupa moskovske filharmoničare. A hongkonški slušatelji plaćali su karte po cijeni i do dvije stotine i četrdeset dolara.

slikaFestival: Glasbeni september u Sloveniji Od 18. do 29. rujna u više gradova Slovenije održava se međunarodni festival komorne glazbe, pod umjetničkim vodstvom svjetski poznatoga hornista Radovana Vlatkovića. Provjerite http://www.music-september.nd-mb.si/.

Simpozij: Padovec u Varaždinu i Zagrebu HAZU, Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe — Odsjek za povijest hrvatske glazbe, Zavod za znanstveni rad Varaždin, Hrvatsko muzikološko društvo, Hrvatski glazbeni zavod i Državni arhiv Varaždin priređuju proslavu 200. obljetnice rođenja skladatelja i gitarista Ivana Padovca (1800-1873), koja će se održati od 28. do 30. rujna u Zagrebu i Varaždinu. Proslava obuhvaća niz koncerata, izložbi te međunarodni muzikološki skup. Za detaljnije informacije obratite se na adresu Hrvatskoga muzikološkog društva, Opatička 18, Zagreb, tel. 4851370.

slikaMuzikalije: Zagubljena Šostakovičeva suita »Electronic Telegraph« donosi vijest prema kojoj je pronađen notni materijali izgubljene Šostakovičeve Druge jazz suite. Prije devet mjeseci skladatelj i muzikolog Gerard McBurney otkrio je kod Šostakovičeve udovice pet stranica skica za glasovir koje odgovaraju izgubljenom djelu iz 1938. Skice je pregledao i poznati čelist i dirigent Mstislav Rostropovič, prepoznavši dijelove Šostakovičeva djela. »Rostro je skočio do stropa«, tvrdio je poslije McBurney. »To je Druga jazz suita! Ovu je melodiju svirala truba.« Šostakovičeva fundacija naručila je od McBurneyja rekonstrukciju skladbe, koja je premijerno izvedena 9. rujna u londonskome Promsu.

slikaTelevizija: Bach na SLO 1 Svake srijede u 23.00 Prvi program Televizije Slovenija emitira dio dvadeset četverosatnoga programa koji je na dan Bachove smrti emitirala Eurovizijska unija. Ako ste propustili vidjeti prvih dvanaest sati izravnoga prijenosa na HRT-u, srijedu o ponoći rezervirajte za Bacha i SLO 1.

slikaInternet: Schwann online Schwann katalog već pedeset godina nudi liste snimaka klasične, jazz i pop glazbe, a sada će biti zamijenjen odvojenim godišnjim katalozima Opus (za klasičnu glazbu) i Spectrum (za pop glazbu), web siteom www.schwann.com i mjesečnim časopisom »Schwan Inside«. Prvi broj časopisa izdan je ovoga mjeseca i donosi mnoge liste, recenzije i intervjue. Web site je trenutno na raspolaganju samo knjižnicama, no od idućega mjeseca izlazi javno. Pretplata na site iznosi 99 američkih dolara godišnje.

Borko Špoljarić

Vijenac 171

171 - 7. rujna 2000. | Arhiva

Klikni za povratak