Vijenac 171

Glazba

GLAZBENE VATRENE LOPTE

GLAZBENE VATRENE LOPTE
slikaKoncerti

Slabo. Malo. Gotovo ništa. Naši promoteri odlučili su prebaciti gotovo sve koncerte u susjednu nam Deželu. Razlozi? Mnogo puta pročitani. Izdavanje viza, komplikacije, zavrzlame... Tko pati? Potrošači dobre glazbe. No jad na stranu. Ipak će biti barem nešto. Prvoga listopada u Ljubljani na Križankama nastupa legendarna vokalna R&B grupa The Temptations. Iako je daleko od originalne postave (osnivači su nažalost preminuli) iz pouzdanih izvora doznajem da je riječ o dobrom koncertu.

Ni Zagreb neće biti baš prazan. Devetoga listopada u Dvorani Lisinski nastupa irska baletno-glazbena grupa Magic of Dance. Kako je to možda trenutno najintrigantniji svjetski plesno-glazbeni projekt, vrijedi vidjeti. Ipak, prema takvim stvarima uvijek treba biti sumnjičav. Ako bude bez veze, nemojte reći da vas nisam upozorio.

Jedna od odličnih vijesti jest da je Paul Simon snimio novu ploču. Čini se da je ona u staroj maniri — prepuna gitara. Kada album izađe, odmah ćemo izvijestiti o njemu. Ovo sve spominjem u ovoj rubrici zato što će odmah nakon izlaska albuma Paul na turneju. Valja štedjeti jer će za nas najbliži koncert biti u Milanu 28. listopada, što i nije tako daleko. Nešto ranije, 27. rujna, u Pragu će nastupiti jedna od najluđih grupa, Leningrad Cowboys, Finci o kojima smo gledali i film.

Info

Hrvatsko društvo skladatelja osnovalo je vlastitu diskografsku kuću Cantus. Zaposlenici su vrlo ambiciozno krenuli u projekt. Kuća će pokrivati sve vrste glazbenog izražaja, ali s gušćim filtrom pri izabiranju izvođača i kompozicija. Želja je kuće promovirati prave glazbene vrijednosti. Učiniti da i oni koji nisu toliko komercijalni a svojim glazbenim talentom to zaslužuju, dobiju priliku. Dakako, Cantus ne bježi niti od komercijalnih stvari. Uostalom na nečemu treba zaraditi novac. Ali ipak, još jednom naglašavam, ne na račun kvalitete. Osim toga Cantus će oživiti i zamrlo objavljivanje notnog materijala. Želim im sreću, veselje i mnogo dobrih izdanja svih glazbenih vrsta i suvrstica te da izdrže dugo. Cantus ima i slogan: Vi skladajte, a mi ćemo se pobrinuti za ostalo.

slikaKnjige

Jon Savage, England's Dreaming: Anarchy, Sex Pistols, Punk Rock and Beyond

Knjiga o tome kako je nastao punk. Ne govori samo o Sex Pistolsima, nego i o The Clash, Ramones, Buzzcocks. Autor posvećuje mnogo prostora i legendarnom Sidu Visciousu i njegovim problemima te piše kako je došlo do samouništenja te legende punka. Osim toga piše i o utjecaju velikog manipulatora Malcolma Mclarena na punk-scenu. Mnogo fotografija, intervjua, priča iza pozornice, tračeva... Ukratko, sve što ste željeli saznati o punku, a niste se usudili pitati. S druge strane nekima će sigurno biti ugodno sjetiti se vrućih dana s kraja sedamdesetih i odagnati, barem u mislima, učmalost današnje rock scene. Cijena oko 22 dolara. Narudžba: http://www.amazon.com

slikaVideo

Marvin Gaye, Greatest Hits Live in '76

Postoji VHS i DVD verzija. Može se nabaviti i u našim prodavaonicama jer je distribuira tvrtka Menart. Ovo je snimka koncerta održana u Amsterdamu. Marvin Gaye jedan je od najvećih imena crnačke, ali i glazbe uopće. Ovo je jedan od rijetkih koncerata velikana zabilježen i slikom. I heard it through the grapevine da je ovo jedan od boljih koncerta zabilježenih na video odnosno DVD-formatu.

slikaČasopisi

»Q«

Časopis za različitu publiku. S obzirom na želju da zadovolji različite profile i godišta, ovaj se mjesečnik dobro drži. Mnogo intervjua, malih vijesti, bizarnosti... U rujanskom broju veliki skladateljski dvojac Lieber & Stoller komentira recentne i starije glazbene proizvode. Možete pronaći i zgodan tekst o tome koje su najdraže ploče bubnjara Rolling Stonesa Charlieja Wattsa. Drugi dio lista posvećen je recenzijama, od kojih su najzanimljivije, i vrlo opširne, one o kompilacijama te o reizdanjima. Dakako, i oni recenziraju knjige, filmove i sve ono što vole mladi. Kaže li se to i danas tako? Ipak, preporučljivije za starije čitatelje. Uostalom, pogledajte na http://www.qonline.co.uk

slikaInternet

All music guidehttp://allmusic.com

Odlična stranica. Pretražujete po izvođaču, pjesmi, albumu, stilu ili etiketi. Kada dođete do željenog podatka, iznenadit ćete se koliko će vam podataka ponuditi. Od gotovo potpune diskografije do kratke biografije izvođača. Dalje možete ići ploču po ploču ili pjesmu po pjesmu, gdje ćete dobiti podatke o tome tko je svirao, tko su producenti, tehničari itd. Prava glazbena enciklopedija. Čak bih rekao: U slučaju neznanja razbij, ne — pozovi All music guide.

Krešimir Blažević

Vijenac 171

171 - 7. rujna 2000. | Arhiva

Klikni za povratak