Vijenac 171

Film

FILMSKA ČETVRT

FILMSKA ČETVRT
slikaTko s vragom tikve sadi...

Hollywood ...i ako je vrag pritom izazovan poput britanske glumice i manekenke Elizabeth Hurley, zasigurno neće proći dobro. Čak ni na filmu. Sretnijem završetku nada se lik Brendana Frasera u urnebesnoj komediji Bedazzled redatelja Harolda Ramisa (Istjerivači duhova, Analiziraj ovo), čija je američko-kanadska premijera zakazana za 20. listopada. Fraser, lani planetarno proslavljen ulogom pustolova Ricka O'Connella u Mumiji, ovdje glumi šeprtljava zaljubljenika u tehnoglazbu Elliota kojemu se život iz temelja promijeni kada naleti na samog vraga. Točnije, vražicu. Ona mu ponudi mogućnost ispunjenja sedam najvećih želja u zamjenu za dušu, na što on bez razmišljanja pristane. Maštarije se počnu ostvarivati jedna za drugom (košarkaški as, rock-zvijezda, običan hamburger) i čini se da će Sotona vrlo brzo doći na svoje, ali... (Ne)faustovski rasplet u čijem je središtu ponovno prepoznatljiv. Fraserov filmski karakter — dobar, priglup i simpatičan — mogao bi postati mamcem za publiku najzabavnije jesenske komedije. Ipak, izostane li zabava, trideset dvogodišnji Fraser grickalice čuva za Mumijin nastavak dogodine.

I Španjolci nagrađuju Cainea

San Sebastian Na 48. filmskom festivalu u španjolskoj luci San Sebastianu (21-30. rujna) nagrada za životno djelo uručit će se britanskom glumcu Michaelu Caineu, koji je drugoga Oscara osvojio ove godine za epizodnu ulogu u Kućnim pravilima. Sansebastijanski festival, prema najavi direktora Diega Galana, obilovat će nizom zanimljivih događaja, od kojih se ističu retrospektive posvećene velikanima Bernardu Bertolucciju i Carolu Reedu. U natjecateljskom dijelu te ugledne manifestacije, prema kategorizaciji FIAPH-a, svjetskog udruženja producenata, svrstane u A festivale (Cannes, Venecija, Berlin, Karlovy Vary i Montreal), prikazat će se petnaest ostvarenja. Pobjedničkom će filmu međunarodni žiri na čelu s redateljem Stephenom Frearsom (Opasne veze) dodijeliti glavnu festivalsku nagradu — Zlatnu školjku. Smotru otvara drama Zajednica Baskijca Alexa de la Iglesije, a zatvara novi uradak redatelja Karla Francisa One of the Hollywood Ten.

slikaŠto je novo u Splitu?

Split Peto izdanje Međunarodnog festivala novog filma »otvorenog za sva nova kreativna, osobna, radikalna, subverzivna ostvarenja svih dužina i žanrova«, kako ga najavljuju organizatori pod vodstvom direktora Branka Karabatića, održat će se u Splitu od 23. do 30. rujna. Tjedan dana podno Marjana bit će dovoljno za stotinu trideset projekcija filmskih i videoradova te za dvadesetak projekata u kategoriji novih medija. Filmske novitade natjecat će se za naklonost međunarodnog žirija koji će najbolje nagraditi atraktivnom statuetom Grand prixa, kao i posebnim priznanjima za sve tri navedene kategorije. Festival pak u nekompetitivnom dijelu organizira više zbivanja među kojima su i program dugometražnih filmova Focus on Transition i okrugli stol o pristupu i očuvanju europske filmske i videobaštine. Nagradu za životno djelo, točnije za četrdeset godina stvaralaštva, dobit će naš poznati filmski eksperimentator i likovni avangardist Tomislav Gotovac.

slikaKnjiga

Sam Staggs, All About »All About Eve« (http://www.amazon.com) Briljantna drama Sve o Evi redatelja Josepha L. Mankiewicza, koja upravo obilježava pedesetogodišnjicu dolaska u kinodvorane, dobila je neobični literarni pledoaje. S podnaslovom The Story of the Bitchiest Film Ever Made knjiga Sama Staggsa potanko opisuje teatralna zbivanja iza kulisa filma o usponu i padu zvijezda teatra koje su utjelovile glumice Anne Baxter i Bette Davis. Nadasve sočan tekst rezultat je višegodišnjeg autorova istraživanja o produkciji ostvarenja nagrađena sa šest Oscara, očito jednako britka i ispred i iza kamera.

slikaČasopis

Najbrži je »Preview« Zanimaju li vas isključivo filmovi čije su ekipe još na snimanju, a njihove premijere tek nedefinirani datumi s mogućim odstupanjem od nekoliko mjeseci, svakako čitajte američki dvomjesečnik »Preview« čiji je 47. broj već u prodaji. Vrijedi li primjerak deset dolara? Da, jer ga listaju i — redatelji.

slikaDVD

Marcello Mastroianni: I Remember (http://www.amazon.com) Dokumentarac o životu Marcella Mastroiannija (1924-1996), legende talijanskoga glumišta, u režiji glumčeve dugogodišnje prijateljice Anne Marije Tato, ocijenjen je iznimnim ostvarenjem. Filmska biografija u 199 minuta predstavljena 1997. ove je godine objavljena i na DVD-u.

slikaInternet

Neumorni blagajnik (http://www.boxoffceguru.com) Aktualne zarade i kalendarski različite tablice ranijih profita predmet su iscrpnog sitea o (ne)uspjesima filmova na tržištima Sjedinjenih Država i Kanade — Box Office Guru. Ekonomija i kinematografija ovdje su uistinu u najprisnijim odnosima.

Boško Picula

Vijenac 171

171 - 7. rujna 2000. | Arhiva

Klikni za povratak