Vijenac 171

Arhitektura

ARHITEKTONSKI GLOBUS

ARHITEKTONSKI GLOBUS
/slike/vijenac/Vij171/
slikaIzložba

Hrvatska graditeljska baština u Strasbourgu

Dana 28. rujna 2000. na Universite Marc Bloch u organizaciji Ministarstva kulture RH — Uprave za zaštitu kulturne baštine i Vijeća Europe otvara se u okviru Europske zajedničke baštine izložba Kamen kao graditeljski materijal. Izložba objedinjuje ranije održane izložbe Konzervatorskih odjela (Dubrovnik, Karlovac, Osijek, Split, Šibenik, Zadar, Zagreb, Varaždin), koje su se održavale diljem države tijekom 2000. u okviru dana Europske zajedničke baštine. Uz graditeljsku baštinu, zasebnim izložbama u Strasbourgu, bit će predstavljena i prirodna baština te rad Restauratorskoga zavoda Hrvatske.

/slike/vijenac/Vij171/STG13574
slikaČasopis

»Conservation Bulletin«

Potkraj kolovoza u izdanju English Heritage iz tiska je izašao novi broj časopisa »Conservation Bulletina«. Broj je u potpunosti posvećen industrijskoj arhitekturi i industrijskoj arheologiji, u povodu Internacionalnog kongresa o industrijskoj arhitekturi (TICCIH 2000). Kongres se nakon dvadeset i sedam godina drugi put održao u Britaniji, okupivši brojne ugledne stručnjake iz cijeloga svijeta. Prema uvodnim riječima predsjedavajućeg English Heritagea sir Neila Cossonsa na razumijevanju razvoja industrije i tehnologije zasniva se čitav današnji svijet i stoga će uvijek postojati potreba zaštite te zajedničke povijesne baštine. Uz sir Neila Cossona u novom broju »Conservationa« na tu temu mogu se pročitati i prilozi Antony Streetena, o povijesti industrijske arheologije u Britaniji; Christophera Younga te Philippa Davisa o razvoju europske industrije i njezinoj važnosti za opće razumijevanje regionalnih osobnosti i razvoja kulturnog turizma. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na e-mail adresi: mailto:karen.dorn@english-heritage.org.uk ili websiteu http://www.english-heritage.org.uk

/slike/vijenac/Vij171/STG35626

U Pekingu obustavljena gradnja nacionalnog kazališta

Gradnja Kineskog nacionalnog kazališta u Pekingu preko puta zgrade vlade, francuskog arhitekta Paula Andreua, koja je započela početkom travnja, obustavljena je sredinom srpnja nakon brojnih polemika i kontroverzi u kineskoj javnosti. Monumentalni projekt od titanija sa staklenom kupolom, koji bi se uzdizao iznad umjetnog jezera i kapaciteta 6200 sjedala, 157 kineskih arhitekata, potpisavši zajedničku peticiju, ocijenilo je tehnički slabo riješenim. »Projekt onoliko kineski«, izjavili su, »koliko je to, primjerice, hamburger«. Jedna od velikih zamjerki je i cijena projekta, koja je s početnih 4,7 milijardi jena (oko 566 milijuna dolara) gotovo utrostručena. Arhitekt Andreu u svemu vidi političku pozadinu izjavljujući: »Uvijek sam znao kako će to biti politički projekt. Ne postoji zemlja na svijetu gdje komad zemlje preko puta sjedišta vlade ne bi izazvao upletanje politike.« Kineske novine izvješćuju kako će vlada preispitati čitav projekt i nakon toga odlučiti hoće li se nastaviti s gradnjom.

/slike/vijenac/Vij171/STG35626

Natječaj Internet Preis 2000

BauNetz u zajedništvu s Readymix AG, aspekte/ZDF. online i »Die Woche« po četvrti put je raspisao natječaj za arhitektonsku internetsku nagradu. Pod naslovom Living Bridges — most u cyberspace ovogodišnji zadatak sastoji se u formuliranju premoštenja iz realnog svijeta u virtualni prostor. Od natjecatelja se očekuje da kreiraju živahni, prometni most susreta i preslikavanja dvaju svjetova koji treba biti preveden i u prepoznatljivi prostorno-arhitektonski motiv mosta.

Nagradni fond iznosi ukupno trideset tisuća njemačkih maraka, a rok za predaju radova je 16. listopada 2000.

Sve podrobnije informacije na: http://www.BauNetz.de/internetpreis

Vinko Penazić

Vijenac 171

171 - 7. rujna 2000. | Arhiva

Klikni za povratak