Vijenac 170

Film

Filmska Služba

Sveti glumci

Sveti dim, Holy Smoke, SAD, 1999, režija Jane Campion

Sveti glumci

Sveti dim, Holy Smoke, SAD, 1999, režija Jane Campion, scenarij Jane i Anna Campion, fotografija Dion Beebe, uloge Kate Winslet, Harvey Keitel, Pam Grier, Sophie Lee, Julie Hamilton, Tim Roberts

Nevjerojatno je što neki režiseri mogu dobiti od svojih glumaca. Jane Campion (Anđeo za mojim stolom, Piano, Portret dame) ostvarila je iznimnu i nesvakidašnju suradnju s dvoje velikih glumaca, Harveyjem Keitelom, koji je usprkos dugogodišnje suradnje s Martinom Scorseseom upravo u njezinu Pianu stekao status glumačkoga prvaka, i Kate Winslet, koja je još kao vrlo mlađahna navijestila visoke potencijale u Nebeskim stvorenjima Petera Jacksona. Takav moćan ulazak u likove kakav u Svetom dimu demonstriraju Winslet i Keitel rijetko se viđa, a neinhibiranost s kojom Winslet pokazuje svoje posve golo bucmasto tijelo, napose u sceni mokrenja, dostojna je divljenja.

Sveti dim kao cjelina nije iznimno ostvarenje (ključni dramaturški trenutak pada dotad nedodirljive Winslet pod Keitelov utjecaj posve nemotiviran, što čitav njihov dalji odnos čini prilično proizvoljnim), ali redateljsko-glumačka simbioza i sami glumački dosezi nedvojbeno su antologijski.

Damir Radić

Vijenac 170

170 - 7. rujna 2000. | Arhiva

Klikni za povratak