Vijenac 170

Margine

Između dva kuka

Notes Pontesa

Književni festival Pontes (Mostovi) ispružio se po peti put između Krka i ostatka svijeta

Između dva kuka

Notes Pontesa

Književni festival Pontes (Mostovi) ispružio se po peti put između Krka i ostatka svijeta

Pontes, internacionalni književni festival održan je peti put u gradu Krku između 21. i 30. kolovoza. U svom posljednjem izdanju Pontes je od Susreta mladih europskih pisaca, čiji je idejni začetnik i osnivač Valerij Jurešić, prerastao u festival koji je u deset dana trajanja ponudio sudionicima i namjernicima raznovrstan program.

Festival Pontes 2000 objedinio je tri osnovna modela događanja. U početnim danima sudionici su na temelju svojih eseja raspravljali o temi ovogodišnjeg Pontesa: Nacionalne literature u Europi na kraju milenija. Diskusija, koju su koordinirali Milena Benini-Getz, Igor Marković i Aljoša Pužar predočila je mnoštvo različitih stajališta u odnosu na aktualne pojmove koji zaokupljaju recentnu kulturalnu teoriju. Najviše pozornosti posvećeno je globalizaciji kao krovnom pojmu koji u sebi implicira pojmove nivelizacije, standardizacije i uopćavanja, a referira se na najrazličitijim područjima, od jezika i Interneta do države i nacionalnih ekonomija. Rasprava je pokazala kako se unutar naznačenog područja najveće razlike u shvaćanju tih svjetskih procesa još pojavljuju upravo na onim mjestima koje globalizacija kao ideja želi nadići, odnosno na suprotnostima koje proizlaze iz pozicija nacionalnih određenosti. Tome treba dodati kako je i sam Pontes izrastao upravo na ideji zanemarivanja granica; od osobnih, kulturalnih do nacionalnih, a možda i planetarnih.

Drugi model aktivnosti Pontesa 2000. bila je radionica kreativnog pisanja koja je okupila srednjoškolce iz cijele Hrvatske. Mentori radionice, pisci Igor Rajki i Dunja Lakuš, u nekoliko dana predočili su polaznicima osnovne principe i strukturalne karakteristike kratke priče kao žanra.

Dakako, polaznici su se sve vrijeme bavili i pisanjem autorskih uradaka, kratkih priča. Tematske večeri bile su treća festivalska cjelina koja je Pentes nastojala otvoriti širem auditoriju i ujedno pokazati što se sve tu oko nas, na trgu Kamplin, u gradu Krku, događa. U šest večeri na Kamplinu prikazan je raznovrstan multimedijalan program usko povezan s osnovnom temom Pontesa. Kamplinske večeri uključile su: koncert kantautora Zhela, predstavljanje nizozemske i njemačke slum poezije. S pozornice ste mogli izgovoriti svoje stihove, raspravljati o vezama Interneta i književnosti, a završne večeri dodijeljene su nagrade biblioteke 90° za 2000. godinu za najbolji roman. Na stage su se popeli i mladi kreativni pisci. Tijekom cijelog festivala mogla se i kupiti koja knjiga na drugom Pontesovu sajmu. Tako je Pontes proširio turističku ponudu i u Krku složio frku koja će se pamtiti do iduće godine, do novoga Pontesa.

Andrej Ostojić

Vijenac 170

170 - 7. rujna 2000. | Arhiva

Klikni za povratak