Vijenac 170

Matica hrvatska

Srebrna povelja Matice hrvatske

Miz život (Niz život)

Senko Sorić, Povjereništvo Matice hrvatske Preko, Preko, 1999.

Miz život (Niz život)

Senko Sorić, Povjereništvo Matice hrvatske Preko, Preko, 1999.

Senko Sorić mnogim se svojim aktivnostima trudi sačuvati i zabilježiti tradicijski život u mjestu Preko na otoku Ugljanu. Od 1967. voditelj je folklorne skupine Kanica, koja nastoji očuvati prečko kolo, a piše i tekstove na izvornom dijalektu Preka s temama iz svakodnevnoga života.

Radove, već objavljivane u časopisima, objavio je u libriću Miz život, prvom proznom štivu na preškom govoru. Knjiga sadrži četiri monologa, osam crtica i pet humoreski. Sve su humoreske i gotovo svi monolozi već bili izvedeni — pretežno na tradicionalnim Večerima na Brižićevin dvuoru.

Uza svaki tekst nalaze se prikladne fotografije koje su snimili Jasenka Lulić-Štorić, Vladimir Šimunić i sam Senko Sorić te objašnjenja dijalektalnih riječi pod naslovom Manje poznate riči.

Knjiga mnogo pozornosti pridaje preškim ženama, kojima je u cijelosti posvećen ciklus humoreski. Najdetaljnije prikazana je lavandiera — pralja, simbol preške žene i njezine muke i rane, nastojanja da preživi od pranja gospodske robe. Tekstovi su protkani blagim humorom, a situacije, iako motivirane životom mještana, otkrivaju život uopće.

Vesna Zednik

Vijenac 170

170 - 7. rujna 2000. | Arhiva

Klikni za povratak