Vijenac 170

Informatika

Povratak u budućnost

Microsoftov čitač

Pored rječnika pojmova svakako valja spomenuti i mogućnost uporabe Microsoft Readera za slušanje audioknjiga

Microsoftov čitač

Pored rječnika pojmova svakako valja spomenuti i mogućnost uporabe Microsoft Readera za slušanje audioknjiga, pri čemu prema Microsoftovim podacima zainteresiranima na raspolaganju stoji čak oko dvanaest tisuća naslova

Programi za čitanje knjiga i ostalih izdanja u elektronskom obliku koja se mogu dohvatiti s Interneta svakako nisu novost na tržištu. U posljednjih godinu dana na tržištu se pojavilo nekoliko takvih programa vrlo dobre kvalitete, koji su u većoj ili manjoj mjeri našli primjenu na tržištu. U izvedbenom smislu realizacija programa za prezentaciju nekog elektronskog sadržaja u određenom formatu zapisa nije osobit inženjerski problem. Problem zapravo nije tehnički, a sastoji se u izboru formata zapisa koji će se rabiti za elektronska izdanja. Izbor formata zapisa ovisi o izdavačkoj industriji, kao i o nizu drugih čimbenika. Evidentno je da je za uspješan razvoj elektronskog izdavaštva potrebno etablirati standarde formata elektronskog zapisa, kako u segmentu samog sadržaja, tako i kada je riječ o načinu zaštite tog sadržaja od zlouporabe. U ovom trenutku u uporabi je nekoliko formata zapisa, što je najbolji pokazatelj veličine problema standardizacije. S druge strane može se zapaziti da tvrtke koje su ponudile svoja rješenja programa za čitanje elektronskih izdanja bez obzira na nedvojben ugled nemaju dovoljnu tržišnu i financijsku snagu da bi nametnule svoja rješenja kao svjetski standard.

Polagan ulazak

Microsoft je jedna od malobrojnih tvrtki koja to svakako može učiniti, no pomalo iznenađuje relativno polagan ulazak u vrlo propulzivno područje elektronskog izdavaštva. Prva inačica Microsoftova programa za čitanje elektronskih izdanja pod tržišnim nazivom Microsoft Reader bila je namijenjena isključivo relativno malom broju tipova džepnih računala, tako da zbog njihove relativno slabe rasprostranjenosti u praksi nije mogla imati većeg utjecaja na tržište elektronskih izdanja. Do dramatična preokreta došlo je prije otprilike mjesec dana kad je postala raspoloživa inačica za osobna računala.

Program Microsoft Reader potpuno je besplatan i njegova instalacijska datoteka može se dohvatiti ne samo s Microsoftova internetskog poslužitelja, nego i s brojnih poslužitelja internetskih knjižara. Korisničko sučelje potpuno je reducirano i praktično svedeno na razinu koja je uobičajena na posebnim uređajima za čitanje elektronskih knjiga. Velika je novost u postupku postavljanja programa na računalo dodatni korak aktiviranja programa u sklopu kojeg se aktivira mehanizam zaštite sadržaja elektronske knjige, bez čega se programom nije moguće koristiti za čitanje zaštićenih sadržaja. Konkretno, postupak aktiviranja zahtjeva unos podataka o korisniku koji se preko Interneta šalju na Microsoftov poslužitelj, nakon čega se na računalo automatski dodatno postavlja poseban modul koji Microsoft naziva sigurni repozitorij (Safe Repository), koji na jedinstven način identificira računalo, te aktivacijski certifikat koji je isto tako jedinstvena oznaka kopije programa Microsoft Reader koji je postavljen na to računalo. Sve te elemente primjenjuje mehanizam zaštite sadržaja od zlouporabe, kao što je to prije svega neovlašteno kopiranje. Upravo je kvaliteta zaštite vjerojatno najkritičniji dio cijeloga rješenja, jer je s postojećim rješenjima bilo dosta negativnih iskustava. Valja svakako naglasiti da je riječ o problemu koji još uvijek na zadovoljavajući način općenito nije riješen, no uzevši u obzir Microsoftove razvojne resurse, kao i činjenicu da samo Microsoft raspolaže apsolutno svim informacijama o internoj strukturi operacijskog sustava Windows, realno je vjerovati da će on na zadovoljavajući način biti riješen.

Što ugodnije čitanje

Pored izvedbe sustava zaštite sadržaja, Microsoft sam posebno ističe da je u izvedbu programa Microsoft Reader uključena također nova tehnologija (ClearType) što se brine za izgled tipografskih znakova, prilagođenih što ugodnijem čitanju teksta s ekrana, nastalih kao rezultat dugotrajna i opsežna istraživačkog procesa.

Ostale mogućnosti programa, kao što je mogućnost pregleda na računalu raspoloživih naslova, stavljanje anotacija i njihova pregledavanja, skiciranja, posebnog označavanja — markiranja dijelova teksta, pretraživanja te dodavanja kratkih bilješki već su viđene i kod drugih sličnih programa, tako da ne znače nikakvu novost. Ono što svakako valja posebno istaknuti kao koristan dodatak koji konkurencija ne nudi jest rječnik (Encarta Pocket Dictionary) u koji su uključene definicije pojmova. Riječ je zapravo o modulu koji je uključen u poznato multimedijsko izdanje opće enciklopedije Encarta. Pored rječnika pojmova svakako valja spomenuti i mogućnost uporabe Microsoft Readera za slušanje audioknjiga, pri čemu prema Microsoftovim podacima zainteresiranima na raspolaganju stoji čak oko dvanaest tisuća naslova. Na kraju ostaje i jednostavan priručni modul za program Microsoft Word, koji omogućuje da se tekstovi spremaju u formatu zapisa koji koristi Microsoft Reader, čime je omogućeno vrlo jednostavno kreiranje internih izdanja. Nije nevažno spomenuti da su svi dodaci potpuno besplatni.

Neizbježna neizvjesnost

Bez obzira na stanovitu neizvjesnost koja je neizbježna dok se ne vidi koliko će zaštita sadržaja biti uspješna u praksi, uzevši u obzir tržišnu i financijsku snagu Microsofta te razvojne resurse, čini nam se da će Microsoft Reader postati neslužbeni, ali stvarni, standard na tržištu elektronskih izdanja. Od pojavljivanja inačice programa za osobna računala u javnosti nije prošlo niti mjesec dana, a već se na Internetu može naći u najmanju ruku solidan broj izdanja. Kao primjer vrlo jake i ozbiljne podrške vjerojatno je dovoljno spomenuti primjer ugledne izdavačke kuće Barnes & Noble, koja na stranicama svoje knjižare na Internetu nudi niz elektronskih knjiga u formatu zapisa koji koristi Microsoft Reader. Sve to ujedno govori i koliko je ozbiljno i sveobuhvatno Microsoft pripremio tržište za svoj novi proizvod.

Dodatne informacije o programu za čitanje elektronskih izdanja Microsoft Reader, kao i stranice preko kojih se može doći do elektronskih izdanja u elektronskom obliku, raspoložive su preko sljedećih hiperveza:

http://www.microsoft.com/reader/

http://ebooks.barnesandnoble.com/ms_reader/

http://slate/.msn.com/ebook/

Audioknjige koje se mogu slušati pomoću Microsoft Readera raspoložive su preko sljedeće hiperveze:

http://www.audible.com

Slaven Batnožić

Vijenac 170

170 - 7. rujna 2000. | Arhiva

Klikni za povratak