Vijenac 170

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

LIKOVNI GLOBUS
slikaIzložbe

Drugi Picasso

Beč Od 7. rujna do 7. siječnja 2001. bečki će nas Kunstforum upoznati s više od sto Picassovih radova koji potječu iz zbirke Bernarda Picassa, jednog od njegovih unuka. Izložba, naslovljena Pablo Picasso — Figur und Porträt: Hauptwerke aus der Sammlung Bernard Picasso, pokazat će Picassova ulja, crteže, akvarele i gvaševe većinom iz razdoblja nakon 1930. Uz parišku izložbu njegovih skulptura ova bečka najveća je ove godine, a podrobnije informacije možete naći na http://www.kunstforum-wien.at.

/slike/vijenac/Vij170/STG14179


slikaLangobardi

Brescia Kao dio projekta Karlo Veliki — stvaranje Europe u kojem sudjeluje i naš Split Brescia se predstavila velikom izložbom Il Futuro dei Longobardi. Izložba o Langobardima održava se u Museo di Santa Giulia, a traje od 18. lipnja do 19. studenog. Veliki projekt što je obuhvatio povijest Langobarda, njihovu umjetnost, novčarstvo, pisanu riječ i arhitekturu kao nedjeljivi dio europske kulture možete virtualno razgledati na www.ilongobardi.it, a opsežni katalog objavila je Skira.

/slike/vijenac/Vij170/STG42235


slikaUvid u korijene

Jeruzalem U Izraelskom muzeju u Jeruzalemu otvorena je velika milenijska izložba Kolijevka kršćanstva. Riječ je o skupu izložbi čiji je zajednički nazivnik Izraelu kao središtu kršćanstva od Kristova doba pa do bizantskih dana. Izložba je uglavnom koncipirana prema arheološkim ostacima, a većinom pokazuje razdoblje Kristova života i vrijeme od 4. do 7. stoljeća kada se kršćanstvo razvija. Izložba traje do 21. listopada. Pobliže na www.imj.org.il/cchristianity.html.

slikaGenij crteža

Toronto U umjetničkoj galeriji u Torontu, The Art Gallery Ontario, otvorena je izložba šezdeset i četiri crteža Rafaela i njegova kruga, donesenih iz kraljevske biblioteke dvorca u Windsoru, koji su u vlasništvu britanske kraljice Elizabete II. Crteži, između ostalog, uključuju studije za Rafaelove Stanze u Vatikanu i palaču Farnese. Izložba traje do 15. listopada, a poslije seli u Washington i Los Angeles. http://info.ago.net/exhibit_index.cfm?ID=302

slikaJames Meyer: Minimalism (Themes and Movements), Phaidon Press Inc., 2000. U knjizi o minimalizmu, pokretu koji je započet u Americi kasnih šezdesetih, James Meyer pronalazi izvore za vrst izričaja koji teži reduciranoj skulpturi i slikarstvu dovodeći ih do esencijalnih oblika. Predstavljeni su mahom američki minimalisti od Franka Stelle i Donalda Judda do suvremenih američkih umjetnika poput Larryja Bella i Johna McCrackena. Na 304 stranice, obogaćene velikim brojem crno-bijelih i ilustracija u boji, knjiga donosi i komentare o minimalizmu kojima su autori sami umjetnici.

slikaJoan Miró: The colour of dreams U izdanju Istitut Universitari de l'Audiovisual i Fundacije Miró izdan je CD-rom posvećen velikom umjetniku. Na lako uporabljivu CD-romu nalazi se otprilike 650 Miróovih djela, 800 ilustracija, sat vremena animiranih sekvenci, 12 igara, 10 minuta originalne muzike, 200 minuta višejezičnih naracija, 2000 tekstualnih stranica, 700 hypertext linkova. Sadržaj je podijeljen u pet cjelina što prate kronologiju Miróova stvaralaštva.

slikawww.artcyclopedia.com Jedna od najvećih internetskih stranica posvećenih umjetnosti svakako je Artencyclopedia. Osnovana početkom 1999. godine, već je upisala više od milijun posjetitelja. Primarno, to je indeks sa 24000 direktnih linkova na otprilike 80000 umjetničkih djela više od 7500 umjetnika. Linkovi su poredani prema autorima (Renoir, Dalí), pravcu (kubizam, impresionizam), mediju (fotografija, skulputra), temi (pejzaž, mrtva priroda) ili nacionalnosti pojedinog autora i uvode nas u veliki izbornik djela ili muzeja širom svijeta.

Marko Kružić

Vijenac 170

170 - 7. rujna 2000. | Arhiva

Klikni za povratak