Vijenac 170

Informatika

INFORMATIČKI GLOBUS

INFORMATIČKI GLOBUS
slikaMicrosoft najavio novi Office 2000

Relativno slabi prodajni rezultati softverskog paketa Office 2000, koji su uzrokovani ponajprije činjenicom da ova nova inačica poznatog paketa u praktičnom smislu za prosječnog korisnika ne nudi nikakve bitno veće mogućnosti od prethodne inačice Office 97, natjerali su Microsoft na ubrzan razvoj nove inačice koja bi se na tržištu trebala pojaviti u ljeto 2001. Kupce će nastojati privući novim vrlo zanimljivim mogućnostima kao što su glasovne naredbe, što znači da će u sustav biti ugrađen modul za prepoznavanje glasa, zajednički rad na istom dokumentu preko istoga računala ili više njih spojenih u mrežu, ubrzanje nekih operacija, kao i potpuno novi pristup integracije dokumenata i internetskog okruženja. Microsoftov pristup u izradi nove inačice Officea 2000 možda je najbolje vidljiv iz izjave jednog od voditelja projekta koji kaže kako im je namjera da nova inačica bude inovacija za svakoga. Ostaje otvoreno pitanje koliko će Microsoftovi stručnjaci stvarno i uspjeti u kvalitetnoj realizaciji svih novih mogućnosti. To se posebice odnosi na modul za prepoznavanje govora, pošto je u ovom trenutku poznato da još ne postoje dovoljno robusna i pouzdana tehnološka rješenja za prepoznavanje ljudskog glasa, zbog čega konačno ova tehnologija još nije ušla u širu uporabu. Pored spomenutih Microsoft obećava još neka dodatna poboljšanja koja će do ljeta 2001. godine također biti uključena u novu inačicu.

slikaSporazum Microsofta i Amazona o Microsoft Readeru

Na području elektronskih knjiga dolazi do velikih pomaka. Nakon pojave Microsoftova rješenja za čitanje elektronskih knjiga u obliku programa Microsoft Reader, dilema kako će izdavačka industrija prihvatiti to rješenje gotovo da nije postojala. Prije nekoliko dana na izložbi Seybold u San Franciscu predstavnici Microsofta i najveće internetske knjižare Amazon.com zajednički su izvijestili javnost kako je postignut sporazum da će format zapisa elektronske knjige koji koristi Microsoft Reader biti preferirani format zapisa elektronskih izdanja koja će prodavati Amazon.com. O važnosti tog sporazuma za budući razvoj elektronskog izdavaštva gotovo da je suvišno odgovoriti, posebice kada je riječ o dilemi koji format zapisa elektronskih izdanja će prevladati na tržištu.

slikaNakon SAD-a, Microsoft pred sudom i u Europi

Pravni problemi Microsofta nastavljaju se ovaj put i u Europi. Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, pokrenula je temeljem pritužbe Microsoftova konkurenta Sun Microsystems sudski postupak. Microsoftu je poslan »popis pritužbi« proizašlih iz »zlouporabe dominantnog položaja na tržištu softvera za operacijske sustave osobnih računala, koji je na nelegalan način iskorišten za prisvajanje tržišta operacijskih sustava za poslužitelje«. Pravnici tvrtke Sun tvrde kako je nelegalnim postupanjem kao što je diskriminirajuća politika licenciranja softvera, te odbijanjem pružanja svih relevantnih podataka o operacijskom sustavu, Windows Microsoft kršio propise EU-a o tržišnom natjecanju. Komisija još nije donijela konkretne odluke, ali »vrlo ozbiljno shvaća optužbe o netržišnom ponašanju«. Microsoft se o spomenutim optužbama mora očitovati u roku od dva mjeseca. Nepovoljan ishod toga pravnoga postupka značio bi kaznu za Microsoft u iznosu od čak 10 posto prihoda, premda se u praksi najčešće izriče kazna od 1 posto.

slikaeBooks N'Bytes

Pod pokroviteljstvom velike izdavačke kuće Barnes & Noble.com realiziran je izvrstan i sveobuhvatan Web portal eBooks N'Bytes, koji je u potpunosti posvećen elektronskom izdavaštvu. Na raspolaganju je iznimno velika količina građe. Pored vrlo dobre ponude samih elektronskih izdanja podijeljenih u dvadesetak kategorija, tu su i recenzije, brojni tekstovi i analize o tehnološkim rješenjima koja se primjenjuju u elektronskom izdavaštvu te razni vrlo korisni tekstovi za izdavače i pisce. U svim nabrojenim segmentima jasna je namjera autora da korisnicima pruže konciznu i praktičnu informaciju. Zbog svega toga posjet portalu može se preporučiti svima koji su zainteresirani za elektronsko izdavaštvo bez obzira na razinu znanja i iskustva na ovom području.

http://www.ebooksnbytes.com/index.html

Slaven Batnožić

Vijenac 170

170 - 7. rujna 2000. | Arhiva

Klikni za povratak