Vijenac 170

Matica hrvatska

Srebrna povelja Matice hrvatske

Gramatika trogirskog cakavskog govora

Duško Geić, Knjižnica Matice hrvatske Trogir, sv. 2, Matica hrvatska, Trogir, 1998.

.

Gramatika trogirskog cakavskog govora

Duško Geić, Knjižnica Matice hrvatske Trogir, sv. 2, Matica hrvatska, Trogir, 1998.

U Trogiru je 1994. u izdanju Muzeja grada Trogira izišao Rječnik trogirskog cakavskog govora autora Mirka Slade Šilovića i Duška Geića. Mnoge riječi obuhvaćene Rječnikom nisu potpuno razumljive bez detaljnijih gramatičkih objašnjenja koja su jezgrovito i pregledno izložena u knjizi Duška Geića Gramatika trogirskog cakavskog govora. Gramatika objašnjava osobine cakavskog govora u pedesetogodišnjem intervalu, od kraja 19. do polovice 20. stoljeća (današnji govor pomalo gubi svoja tadašnja obilježja i približava se čakavici).

Cakavski govor koji analizira Geić karakterističan je za vrlo usko geografsko područje: uža gradska jezgra Trogira, naselje Pasike i gradsko naselje otoka Čiova.

Kao izvor građe autor je koristio različite tekstove pisane na dijalektu, ali je, i sam izvorni govornik, mnogo podataka prikupio razgovarajući s mještanima.

Rezultate svoga istraživanja Geić je izložio prateći knjigu Stjepana Ivšića Nacrt za istaživanje hrvatskih i srpskih narječja (1914). Gramatika obuhvaća tri cjeline: Glasovi, Oblici i Sintaksa. Samom znanstvenom izlaganju prethodi kraći tekst O trogirskome cakavskom govoru, a kao dodatak knjizi nalazi se Dopuna rječnika cakavskog govora koja dopunjuje leksik Rječnika trogirskog cakavskog govora.

Vesna Zednik

Vijenac 170

170 - 7. rujna 2000. | Arhiva

Klikni za povratak