Vijenac 170

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

GLAZBENI GLOBUS
slikaMahlerove revizije Beethovena

Washington Od 7. do 16. rujna u Kennedyjevu centru, a u sklopu Beethovenova festivala, Nacionalni simfonijski orkestar i dirigent Leonard Slatkin izvode šest od devet Beethovenovih simfonija u revizijama drugoga velikoga simfoničara — Gustava Mahlera. Mahler nije mijenjao notni tekst Beethovenovih orkestralnih uradaka, ali je radio određene preinake u instrumentaciji, dodavši, primjerice, dionicu tube na početku posljednjega stavka Devete simfonije. »Za one koji dobro znaju ove simfonije bit će zabavno uočavati različitosti«, izjavio je Slatkin najavljujući taj zanimljivi projekt.

Koreanci opet zajedno

Seoul Prvi put nakon podjele na Sjevernu i Južnu Koreju simfonijski orkestri dviju zemalja nastupili su zajedno 20. i 22. prošlog mjeseca u Seoulu. Uz korejske narodne pjesme na programu su bile skladbe Rossinija, Verdija, Brucha i drugih zapadnoeuropskih skladatelja.

slikaKoncert na Internetu

Philadelphia Sedamnaestoga kolovoza prvi je put koncert klasične glazbe bio izravno prenesen putem Interneta, realiziran prema ugovoru koji su supotpisali predstavnici šezdeset i pet najuglednijih američkih ansambala i Federacija američkih umjetnika. Koncert je prenesen iz Saratoga Performing Arts Centra preko stranice On-Line Entertainment Network (http://www.oen.com), a za pristup je trebalo uplatiti dva USD-a (nakon 1. rujna koncert će se moći poslušati na zahtjev, po cijeni od jednog dolara). Bachov Prvi violinski koncert, Beethovenovu Drugu romancu i Uvertiru Egmont te Brahmsovu Četvrtu simfoniju izveli su članovi Simfonijskog orkestra iz Philadelphije pod vodstvom dirigenta i solista na violini Itzhaka Perlmana. Prijenos je bio zaštićen od presnimavanja, no budući da je diskografska kuća EMI Records vlasnik većeg dijela paketa dionica, očekujemo da će se uskoro moći platiti i presnimavanje takvih internetskih koncerata. Ljudi odgovorni za tehničku izvedbu toga pay-per-listen prijenosa tvrde da mogu pokriti oko milijun zainteresiranih slušatelja.

Natjecanje

Nemzetközi Zeneszerzö Versenyt Mađarsko društvo skladatelja raspisuje međunarodno natjecanje iz kompozicije u kategoriji komorne glazbe za dva glasovira i udaraljke (maksimum četiri izvođača) u trajanju od petnaest do dvadeset i pet minuta. Deadline: 1. listopada ove godine. Prva nagrada: tri tisuće dolara. Druga nagrada: dvije tisuće dolara. Detaljne informacije možete dobiti na adresi: Hungarian Composers' Union, POB 228, H-1364, Budapest, Hungary.

slikaFestival

Beethovenfest Od 23. rujna do 16. listopada u Bonnu se održava 6. međunarodni Beethovenov festival. Iz bogata programa, u čijem su središtu uz Beethovena 250. obljetnica smrti Johanna Sebastiana Bacha i stogodišnjica rođenja Kurta Weilla i Ernsta Kreneka, izdvajamo koncerte Londonske filharmonije i Kurta Masura, Sanktpetersburške filharmonije i Jurija Temirkanova, Bečke filharmonije i Helmutha Rillinga, ansambla Concentus Musicus Wien i Nikolausa Harnoncourta, Orkestara Dvorske kapele iz Dresdena i Giuseppea Sinopolija, Bach-Collegiuma iz Stuttgarta, Gewandhausorchestera iz Leipziga i Herberta Blomstedta. http://www.beethovenfest-bonn.de/

slikaČasopis

»Crossroads Magazine« Časopis se bavi promocijom, praćenjem i širenjem roots, world i drugih crossover glazbenih žanrova. Na stranicama časopisa naći ćete top-liste dobivene sakupljanjem informacija s tisuću i dvije stotine američkih i kanadskih radijskih postaja posvećenih crossover glazbi te pet stotina prodavaonica, kao i niz recenzija, vijesti i drugih informacija. »'Crossroads' nezaobilazni je časopis za sve one koji žele postati dijelom mreže umjetnika, izdavačkih kuća, radijskih postaja i prodavača koji promoviraju, šire i prodaju ovu vrstu glazbe«, poručuju urednici »Crossroadsa«. http://www.xrm.com/

slikaKnjiga

Bach's Passion

Ruthann Ridely, Bach's Passion: The Life of Johann Sebastian Bach, Wine Pr Pub, 1999.

Knjiga detaljno prati život velikoga skladatelja. To je »ljubavna priča, tragedija, komedija i iznad svega saga o duši. Ona će vas odvesti u svijet barokne glazbe i povezati s kreativnim svijetom autora Toccate i fuge u d-molu i Muke po Mateju«, piše recenzent na stranicama Amazona. Idealno štivo uz obilježavanje velike obljetnice.

slikaDiskografija

Umjetnost glasovira/nja

Christian Labrande — Donald Sturrock, The Art of Piano: Great Pianists of the 20th Century, Warner Music Vision, 29199-3.

Umjetnost glasovira: veliki pijanisti 20. stoljeća video je nastavak dvaju izdanja iz 1997. izdavačkih kuća Teldec i WarnerThe Art of Conducting: Great Conductors of the Past and Legendary Conductors of the Golden Era i The Art of Singing: Golden Voices of the Century. Film autorskoga dvojca Labrande — Sturrock pruža nam sliku osamnaestorice velikih pijanista, od nijemih crno-bijelih snimaka iz dvadesetih (Vladimir Horowitz, Artur Rubinstein, Wilhelm Backhaus) do najnovijih snimaka iz devedetih godina (Svjatoslav Richter, Claudio Arrau). Tu su, dakako, i Glenn Gold, Emil Gilels, Arturo Benedetti Michelangeli i mnogi drugi. »Posrijedi je pravo blago«, piše recenzentica na stranicama novina »National Post Online«. »Nadajmo se da Warner i njegovi koproducenti imaju na umu nastavak«. Umjetnost glasovira moguće je naručiti u video- ili DVD-formatu, a u prodaji je i prateće trodijelno CD-izdanje. http://www.warner-classics.com/

slikaInternet

IsaacStern.com Poznati violinist Isaac Stern ove godine slavi osamdeseti rođendan i četrdesetu obljetnicu obnašanja dužnosti predsjednika Carnegie Halla. Tim povodima 23. i 24. rujna Carnegie Hall priređuje dvodnevnu proslavu koja uključuje koncerte, filmske projekcije i prigodnu izložbu. Za detaljni raspored proslave, kao i mnoge druge podatke o tome violinističkom virtuozu, posjetite http://www.IsaacStern.com/.

Borko Špoljarić

Vijenac 170

170 - 7. rujna 2000. | Arhiva

Klikni za povratak