Vijenac 170

Glazba

GLAZBENE VATRENE LOPTE

GLAZBENE VATRENE LOPTE
slikaKoncerti

Stari rokeri su on the road again. Deep Purple, nakon objavljivanja albuma Concerto for Group and Orchestra prošle godine, koji je zapravo nova izvedba izdanja iz 1970. odlučili su prikazati svoj spoj rocka i, recimo, klasike zajedno s »George Enescu« Philharmonic Orchestra i Ronnie James Diom. U rujnu će gostovati 30. u Antwerpenu u Belgiji. Kako su ipak već bili kod nas, tko zna, možda se nađe neka rupa pa doplaze i u Hrvatsku. Umjesto Ritchija Blackmorea, koji se posvetio sviranju keltskih balada na akustičnoj gitari, električnu gitaru svira, i to sjajno, Steve Morse.

Ako netko nije gledao Boba Dylana, priliku ima 29. rujna ili 1. listopada u Frankfurtu, odnosno Münsteru. Na turneji su do kraja listopada u Americi i veliki The Who. Tada, valjda, silaze u Europu. Grupa nastupa u originalnoj postavi Townsend, Daltrey, Entwistle. Nedostaje, naravno, samo davno preminuli Keith Moon.

Info

Kako smo javili nedavno, Dickey Betts, gitarist grupe Allman Brothers Band, nije napustio grupu, nego, prema novim vijestima, izašao iz klinike za liječenje od ovisnosti. Ponovno je s grupom na turneji. Sviraju samo u Americi. Posthumni album Iana Duryja i njegovih Blockheadsa sadržavat će jedanaest pjesama koje je pjevač uspio snimiti prije smrti. Valjda neće biti tek rasprodaja nostalgije. No druga rasprodaja već je počela. Bazen u kojem se utopio jedan od osnivača velikih The Rolling Stonesa Brian Jones prodaje se komad po komad preko The Rolling Stones Fan Cluba. Ne dam vam adresu. Previše je morbidno. Dvadeset i osmoga kolovoza trebao je izaći novi Best of grupe The Doors. Navodno najbolji. Uz album ide kao bonus CD single. Na njemu su tri remiksa pjesme Riders On The Storm. I jedan veliki potez. Svih dvanaest pjesama s albuma Riding With The King B. B. Kinga i Erica Claptona izaći će na šest vinilnih singlica. Stvar nije samo u raritetu, nego i u činjenici da je u Americi u barovima još velik broj juke-boxova koji puštaju singlice. A i ljudi koji rado slušaju blues.

slikaKnjige

Belmo, 20th Century Rock and Roll: Psychedelia

Naručiti se može preko www.amazon.com i stoji sedamnaest dolara. Sam autor kaže da je u knjizi htio prikazati povijest psihodelije i socijalne prilike koje su dovele psihodelične glazbe. Dalje on govori kako su tehnologija i glazbenici napredovali istodobno te stvorili novi žanr čije korijene on pronalazi u avangardnoj glazbi četrdesetih i pedesetih godina. U sljedećem dijelu autor spominje umjetnike čija su glazba i nastupi popularizirali psihodeličnu glazbu. U knjizi je autor naveo svoju listu najvrednijih pjesama i albuma te rijetke albume psihodelične glazbe i njihove cijene. Knjiga za one koji o psihodeliji ne znaju ništa, ali i za one kojima nedostaju neki albumi.

slikaVideo

The Doors, Live In Europe 1968.

Ovo je video za sve poklonike Doorsa. Ima ga i na DVD-formatu, a može se kupiti i u našim trgovinama jer ga distribuira Menart. Ako je prodan, pokušajte posredovanjem www.amazon.com, što će vas stajati 23 dolara. U filmu su snimke s koncerata koje je grupa odsvirala u europskim gradovima Londonu, Stockholmu, Frankfurtu i Amsterdamu. Kroz film vode Paul Kantner i Grace Slick iz, također, legendarne grupe Jefferson Airplaine. Na filmu je zabilježeno deset pjesama, od kojih su neke raritetne.

Časopisi

»Rock Sound«

Nećete vjerovati, ali uza sav trud nisam pronašao web stranicu ovog časopisa. Postoji samo e-mail na koji možete slati poruke: rsvp.rocksoundŽvirginnet.co.uk. Časopis je namijenjen uglavnom mlađoj publici, odnosno onima koji vole tvrđu glazbu. Zgodno je zabilježiti da pismo mjeseca koje objave nagrađuju čekom od dvadeset funti koji možete potrošiti u trgovinama HMV, torbicu za 10 CD-a i CD-om mjeseca. Mnogo pozornosti posvećuju novim grupama, a recenzije su im podijeljene na hard core, metal, indie, darkwave i rock. Osim toga recenziraju posebno kompilacije te filmove i videoigre. Ostatak od 116 stranica čine razgovori i prikazi koncerata. Uz časopis dobivate i besplatni CD na kojem su zastupljene i grupe za koje nikada niste čuli, a možda nikada i nećete.

slikaInternet

Musicfile

Kažu da su najveća prodajna mreža za kupnju CD-a. No to govore svi. Na skladištu imaju 4.797.318 naslova iz raznih područja glazbe. Diče se da mogu pronaći i vrlo raritetna izdanja. Pretražuje se jednostavno. Treba navesti ime glazbenika/grupe ili naslov. Ako to ne znate, teško ćete doći do željenog proizvoda. Ipak, valjda između gotovo pet milijuna naslova ima nešto i za vas. Adresa: http-//www.musicfile.com

Krešimir Blažević

Vijenac 170

170 - 7. rujna 2000. | Arhiva

Klikni za povratak