Vijenac 170

Arhitektura

ARHITEKTONSKI GLOBUS

ARHITEKTONSKIGLOBUS
/slike/vijenac/Vij170/

Enric Miralles (1955-2000)

Enric Miralles, vrlo produktivan i darovit katalonski arhitekt, umro je od tumora na mozgu u dobi 45 godina. Miralles, koji je bio jedna od perjanica suvremene španjolske arhitektonske scene, osobito utjecajan među studentima i mlađim arhitektima, studirao je na Escuela Tecnica Superior de Arquitectura u Barceloni (ETSAB), gdje je i diplomirao 1978. Za vrijeme studija, počevši od 1973, surađuje s učiteljima Heliom Pinon & Albertom Viaplana, a 1983. zasniva vlastitu praksu s prvom ženom Carme Pinos te ubrzo privlači pozornost nizom većinom prvonagrađenih natječajnih radova zaigrana grafizma, čija hibridnost i fraktaličnost proizlazi iz prožimanja arhitekture i krajolika. Iz razdoblja suradnje s Carme Pinos potječu i najbolja Mirallesova djela dovršena do danas: groblje u Igualadi i škola u Morellu.

Nakon što 1989. djeluje samostalno, a od 1992. u partnerstvu s drugom ženom Benedettom Tagliabue, narudžbe i pozivi na natječaje (na kojima uglavnom pobjeđuje) sve češće dolaze izvan granica Španjolske, posvuda iz Europe i Japana. Najvažniji projekti iz ovog razdoblja, kao što je rekonstrukcija i proširenje Gradske vijećnice u Utrechtu, Škotski parlament u Edinburghu, kao i mnogi drugi. Mnogi njegovi recentni projekti rađeni su i za Barcelonu.

Pored dinamične i plodne profesionalne karijere, Miralles je ostvario podjednako uspješnu akademsku. Podučavao je na ESTAB-u, gdje je 1983. doktorirao, 1985. postaje profesor, a od 1996. vodi katedru na arhitektonskoj školi u Vallesu pokraj Barcelone. Također je od 1990. bio i direktor i profesor poslijediplomskoga studija na Stadelschule u Frankfurtu, gostujući profesor na raznim arhitektonskim školama u objema Amerikama te traženi predavač diljem svijeta.

Iako su pred Mirallesom tek bile godine pune kreativne zrelosti, osebujnim opusom i snažnim utjecajem ostavio je dubok trag u suvremenoj arhitekturi.

/slike/vijenac/Vij170/
slikaNatječaj za zgradu Opere u Oslu

Norveška grupa arhitekata koja djeluje pod nazivom Snohetta pobijedila je na najvažnijem ovogodišnjem natječaju za zgradu nove opere u Oslu, koja će, kada bude izgrađena sa svojih 35.000 m2 biti najveća norveška kuća izvođačkih umjetnosti.

Autori pobjedničkog projekta za budući dominantni novi element skylinea Osla primijenili su isti koncept snažne geometrije koji obilježuje i njihovo ostvarenje nove Aleksandrijske biblioteke, dramatično povezujući građevinu s njezinom obalnom lokacijom.

/slike/vijenac/Vij170/STG53859
slikaImperiale Rogersu

Richard Rogers (1933), britanski arhitekt svjetskoga glasa poznat po high-tech ostvarenjima, među kojima se ističu Centar Georges Pompidou u Parizu i zgrada Lloyda u Londonu, nagrađen je japanskom nagradom Premium Imperiale za arhitekturu. Nagrade u visini od devedeset tisuća britanskih funti dodjeljuju se za područja arhitekture, kiparstva, slikarstva, glazbe i filma ili teatra umjetnicima za »internacionalni utjecaj koji su imali na svijet kreativnih umjetnosti«.

/slike/vijenac/Vij170/STG06245
slikaIzložba City of Architecture of the City, Berlin 1900-2000.

Slaveći stotinu godina trajne urbane i arhitektonske transformacije, u Berlinu je tijekom ljeta u ruševnom Stülerovu Neues Museumu priređena izložba o prošlosti i budućnosti arhitekture glavnog grada Njemačke. Da bi zgradu muzeja, izgrađenu sredinom 19. stoljeća, teško oštećenu tijekom Drugoga svjetskog rata, zbog čega je već pet desetljeća zatvorena, učinili privremeno uporabljivom, Josef Paul Kleihues i Paul Kahlfeldt utrošili su 3,3 milijuna maraka. Izložba sadrži 550 najvažnijih eksponata, originalnih crteža i modela, iz stoljetne berlinske gradogradnje, uključujući i poznati dvometarski model Speerove akse sjever-jug, makete Miesove Nacionalne galerije, Scharungove Filharmonije te originalni dizajn Fosterove rekonstrukcije Reichstaga. Vrhunac je izložbe impozantna instalacija u ulaznom holu s modelom gradskoga centra 2000. i 64 portreta najvažnijih arhitekata novog Berlina koje je fotografirao Udo Hesse.

/slike/vijenac/Vij170/STG49845

Stručno putovanje u Veneciju

Društvo arhitekata, građevinara i geodeta u Karlovcu organizira 29-30. rujna 2000. stručno putovanje u Veneciju i posjet Biennalu — 7. internacionalnoj arhitektonskoj izložbi. Na putu do Venecije razgledat će se Passariano di Codroipo — Villa Manin, Pordeone — crkva Beato Odorico (M. Botta), Fontanafredda — crkva SS. Redentore (B. Podrecca). U Veneciji uz posjet Biennalu planira se i razgledavanje — Vittorio Gregotti, stambeno naselje Cannaregro; Carlo Sccarpa, Arhitektonski i Filozofski fakultet; Gino Valle, stambeno naselje Girdena.

Sve dodatne informacije u vezi s putovanjem mogu se dobiti na tel. 047/615-199.

Krešimir Galović

Vijenac 170

170 - 7. rujna 2000. | Arhiva

Klikni za povratak