Vijenac 170

Književnost

Časopis

Argumentirano i neostrašćeno

Diskrepancija, studentski časopis za društveno-humanističke teme, broj prvi, svezak prvi, Zagreb, 2000.

Argumentirano i neostrašćeno

Diskrepancija, studentski časopis za društveno-humanističke teme, broj prvi, svezak prvi, Zagreb, 2000.

Prvi broj časopisa »Diskrepancija« očito je neka vrst pokusnoga balona, pilot-primjerka odlično zamišljenu projektu. Riječ je o časopisu čiji su pokretači motivirani evidentnošću da »postoji diskrepancija između akademskog svijeta profesora i akademskoga svijeta studenata«, odlučili medijski prostor ponuditi studentima koji se studioznije bave znanstvenim proučavanjem društveno-humanističkih tema. Odlučivši se brojeve priređivati tematski, dali su do znanja kako ne žele biti samo servis, nego im je namjera i poticati studente da pišu o unaprijed najavljenoj problematici. Ovaj broj, glavninom, posvećen je kulturnoj tranziciji te o toj temi donosi nekoliko uspjelih studentskih ogleda. Objavljeni tekstovi u ovome bloku imponiraju ozbiljnošću pristupa, no, osim analize tranzicije u Otomanskom Carstvu, mahom su prekratki da bi zainteresiranom pružili temeljitiji uvid u problem koji obrađuju. Doimlju se, dakle, kao solidni predgovori nekih podrobnijih analiza. Inače, svi tekstovi iscrpno su opremljeni sažecima, ključnim riječima, bilješkama i popisima literature. Za pohvalu je, držim, što je svim autorima uspjelo pisati argumentirano i neostrašćeno, bez poštapanja lažnim senzacionalizmom. Dio zasluga za to svakako snosi i uredništvo, koje u ovom broju daje i vrlo točne upute o potrebnoj opremljenosti dostavljenih tekstova, a za temu sljedećeg broja najavljuje: Globalizaciju i identitete (v. http://filozof.ffzg.hr/kssd/casopis).

U bloku prijevoda moguće je pročitati sjajan tekst Pokret otpora: građanski rat, koji je napisao talijanski filozof Norberto Bobbio. Za naše aktualne okolnosti ovo je odista instruktivan esej, i rasprava o talijanskom pokretu otpora u Drugom svjetskom ratu nudi vizuru nešto drukčiju od one na kakvu smo navikli. Nažalost, razlozi za uvrštenje prijevoda naslovljena kao Urokljivo oko Hakima Beya ostali su mi nedokučeni. Jednako su mi nejasni razlozi za pretisak stenograma rasprave s koordinatoricom Centra za ženske studije Biljanom Kašić, koji sam po sebi i nije nezanimljiv, ali ne znam u kojoj mu je mjeri, u ovako sirovu obliku, mjesto u časopisu koji si predgovorom postavlja nešto drukčije (veće) standarde.

»Diskrepancija« još donosi bibliografiju filozofskih djela prevedenih na hrvatski jezik te knjiga i članaka o filozofima objavljenih do 1996. godine (1. dio), a na kraju i prikaze nekoliko knjiga čija godišta izlaženja nisu baš »najfriškija«, ali su zato prikazana djela, po svemu sudeći, uistinu zanimljivi objavci.

Prvo predstavljanje časopisa kojega je izdavač istoimeni Klub studenata sociologije, itekako obećava. Držim fige izdavaču i urednicima da, obzirom na predviđeni semestralni ritam izlaženja, iznađu varijantu kako bi drugi broj imao barem dvostruko više stranica.

Davor Šišmanović

Vijenac 170

170 - 7. rujna 2000. | Arhiva

Klikni za povratak