Vijenac 167

Film

VideoVizor

VideoVizor
slikaGradske cure (Girls Town)

Baš kao i Hollywood, koji sa svojom filozofijom komercijalnosti i mediokriteta zanatski štanca filmove, tako i američka nezavisna scena na svu silu želi biti drukčija, posebna, originalna, pa odlazi u suprotnu krajnost. Biti drukčiji nije nikakav problem, ali biti pametan i smislen već je nešto sasvim drugo. Jim McKay htio je biti i jedno i drugo, ali ništa od toga. Njegove Gradske cure nastale su kao rezultat improvizacija glumačke ekipe i redatelja, i to se jako dobro vidi. Pričica o tri djevojke u njujorškom Queensu pred maturom i četvrtom koja se iznenada ubije dosadna je, suhoparna i nezanimljiva. U jednom trenutku njih tri kažu: Ovo nije film jer da jest sad bismo nas tri ubile pedeset ljudi. Da bar! Ovo što smo dobili nije niti feministička drama, niti urbana socijalka, niti generacijska teen-komedija, nije ništa. A to što je film dobio nagradu na Sundanceu prije četiri godine rezultat je opće alternativno-snobovske atmosfere žirija. Ili su u konkurenciji bili još samo hrvatski filmovi.

slikaDolar za smrt (Dollar for the Dead).

Svašta se može pročitati na omotnici ove videokasete. Na primjer da je Dolar za smrt nastavak najpoznatije vestern-trilogije Sergia Leonea! Neće baš tako biti, no namjera je jasna. Scenarist i redatelj Dick Lowry ili nema drugog posla ili ispunjava svoje mladenačke želje pa je u produkciji kompanije koja se — gle čuda — zove A Once Upon A Time Films snimio posvetu bardu vestern neorealizma, ali nije se tu zaustavio. Priča o osamljenom kauboju koji poteže brže od Taličnog Toma (Emilio Estevez) i njegovu kompanjonu s kojim traga za zlatom okvir je za silne posvete ne samo Leoneu nego i Peckinpahu, hongkonškim majstorima akcije pa samim time i Tarantinu i Rodriguezu. Simpatično je i nepretenciozno to poigravanje s ostavštvinom velemajstora žanra, pa ako to ne smatrate bogohuljenjem i niste odveć zahtjevni, možete se i dobro zabaviti.

slikaAsterix & Obelix protiv Cezara (Asterix & Obelix contre Cesar)

Da je riječ o najskupljem europskom filmu uopće, vidi se iz svakoga kadra ove prve igrane verzije slavnoga stripa o nepobjedivim Galima. Zbilja spektakularna scenografija i kostimografija uz inventivne specijalne efekte doslovno su na veliki ekran prenijeli dizajn stripa, i to je najveći uspjeh projekta. Na semantičkom planu nažalost slika je sasvim drukčija. Ne može se reći da film ne valja baš ništa i nedvojbeno je riječ o sigurnom videohitu, no sav onaj neodoljivi šarm stripa, duhovitost situacija i karaktera te urnebesna slikovno-scenaristička interakcija ovdje gotovo da ne postoje. Redatelj Claude Zidi drži se ko pijan plota svih mogućih općih mjesta stripa i često nepotrebno predugo i drveno cijedi mnoge situacije. Ako ništa drugo nakon mnogih (jednako loših) animiranih verzija i ove prve igrane barem je jasno koliko je genijalan strip Alberta Uderza i Renéa Goscinnyja.

slikaDuboko modro more (Deep Blue Sea)

Dokazani majstor spektakularnih akcijskih hitova ponovno je u vrhunskoj formi. Nakon Umri muški 2 i Cliffhangera holivudski Finac Renny Harlin još je jednom uspio realizirati uzbudljivi akcijski triler — u ovom slučaju s predznakom SF horora — koji se može gledati i nekoliko puta s uvijek istim zanimanjem. Nije to nikakva krvava akcijska besmislica kao što bi neki pomislili. Ne samo da je riječ o spretno rađenu eskapističkom spektaklu o ubojitim morskim psima koji je svjesno žrtvovao dublju karakterizaciju u korist akcije nego i o filmu koji osim nekoliko zbilja nezaboravnih prizora, crnog humora i stalne nepredvidljivosti događaja nudi i vrlo jasnu i vrlo aktualnu poruku u današnje vrijeme eksperimentiranja s kloniranjem i genetskim modifikacijama: suživot s prirodom je jedno, a prtljanje s evolucijom nešto sasvim drugo!

DVD

slikaL. A. povjerljivo (L. A. Confidential)

Teško je reći što je u ovom policijskom film noiru bolje: bogati likovi, izvrsne glumačke interpretacije, sugestivna režija, zanimljiva i neizvjesna priča. Snimljen prema romanu Jamesa Ellroya, ovaj film o mračnoj strani Hollywooda i Los Angelesa pedesetih osvojio je najvažnije američke nagrade, uključujući i dva Oscara. Slika u widescreenu (2,35:1) kristalno je jasna i oštra pa izvrsna rekonstrukcija Los Angelesa iz pedesetih sa svim njegovim sjajem i neonskim svjetlima u bojama maksimalno dolazi do izražaja. I zvuk (5.1) na visini je zadatka, a zvučnici posebno oživljuju u pucačkim obračunima u završnom obračunu. Interaktivni dodatak priča je za sebe i ako želite nekoga impresionirati mogućnostima DVD-tehnologije, ovo je film za vas. Biografije kompletne glumačke i autorske ekipe, tekstovi o mafijaškoj sceni koja je vladala LA-em pedesetih, policijskim televizijskim serijama toga vremena, tekst o krvavom Božiću opisan u filmu, popis nagrada koje je film osvojio, a posebno je zabavna tablica s cijenama iz pedesetih koja nam pokazuje strahote inflacije, potom mapa Los Angelesa pedesetih s audio zapisom, tri televizijska spota i kinoforšpan. Posebna su poslastica čak tri dokumentarca s komentarima obogaćena scenama iz filma, skicama, fotografijima, glazbom, audicijama itd. Definitivno jedno od najboljih DVD izdanja na hrvatskom tržištu!

slikaKontakt (Contact)

Zemeckisov Kontakt (ekranizacija intrigantnog romana Carla Sagana) inteligentan je spoj Bliskih susreta treće vrste, Dosjea X i 2001: Odiseje u svemiru. Zanimljiva tema o kontaktu s izvanzemaljskom inteligencijom, vizualna atraktivnost, iskusna i izvrsna glumačka ekipa, a sve to umotano u celofan ozbiljnog i promišljenog djela mamac su za svakog filmofila. Slika je savršena: sjajni primjeri za to su fascinantan vizualni početak, kada kamera putuje unatrag od Zemlje prema dubokom svemiru impresivan je skup svemirskih boja, oblika i krajolika oštrih i čistih boja, dio filma kada Jodie Foster putuje kroz svemirsku vremensko-prostornu crvotočinu, prikaz planeta na koji je doputovala itd., a sve to u originalnom kinoformatu od 2,35:1. I zvuk je besprijekoran: opet se moram vratiti na uvodnu scenu s putovanjem kroz svemir kada gledatelja zapljuskuju radiosignali i glazba iz svih dijelova sobe, a ništa manje nisu impresivni zvučni efekti koje nam šalju svemirci te ostali zvučni efekti u filmu. Dodatni materijal je sjajan. Pored standardne ponude (filmografije i produkcijske informacije) na meniju su i sljedeća zadovoljstva: dva kinoforšpana, gledanje čitavog filma samo uz glazbenu podlogu, kraći dokumentarac o specijalnim efektima koji nam pokazuje kako je jednostavno prevariti ljudsko oko. Posebno je atraktivan prilog koji sadrži tri odvojena audiokomentara Jodie Foster, Roberta Zemeckisa i autora specijalnih efekata. Tako npr. čitav film gledati u društvu Jodie Foster koja će vam objašnjavati kako je pristupila nekoj sceni, što ta scena znači u kontekstu cijeloga filma, otkrit će vam kako ju je ubola pčela pa je morala glumiti s natečenim vratom i još mnogo toga. Još jedan vrhunski DVD-naslov.

Stjepan Hundić

Vijenac 167

167 - 27. srpnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak