Vijenac 167

Film

Motovunski filmski festival

Veli Jože gre v kino

Prošle je godine premijerni Motovunski filmski festival polučio umjetnički i organizacijski uspjeh unatoč političko-parafilmskom nerazumijevanju tzv. struktura.

Motovunski filmski festival

Veli Jože gre v kino

Prošle je godine premijerni Motovunski filmski festival polučio umjetnički i organizacijski uspjeh unatoč političko-parafilmskom nerazumijevanju tzv. struktura. Njegovo se drugo izdanje održava od 1. do 5. kolovoza uz najavu pravoga vatrometa događaja.

»Ove smo godine pripremili jači program«, izjavio je nedavno direktor Motovunskog filmskog festivala producent Boris T. Matić, ne sumnjajući da će prvih pet kolovoških dana u gradu povrh rijeke Mirne biti pravim praznikom filma. Je li riječ o odveć optimističnoj formulaciji? Sudeći prema ambiciozno složenoj satnici uzbuđenja neće nedostajati, pa se festivalski gosti već sada mole za strpljenje ukoliko u samom Motovunu ne bude bilo slobodnih soba. Bratsku će pomoć u tom slučaju pružiti susjedne Istarske toplice, ali će se uteći i smještaju pod zvijezdama. Njega će organizatori omogućiti svojoj najvjernijoj publici — studentima, postavljanjem šatora u kojima je spavanje besplatno.

No, malo je vjerojatno da će itko doći u Motovun kako bi se dobro naspavao, tim više jer prošlogodišnji misionari u novu hrvatsku filmsku meku dobro znaju da izraz non-stop ovdje nema skrivenih značenja. Zbivanja će se nizati doslovce od 0 do 24 sata jer se uz filmski program pripremaju izložbe, okrugli stol Je li budućnost u koprodukcijama?, koncerti, ulični performansi, domjenci i prave mediteranske fešte.

Pod geslom toliko filmova, a tako malo vremena... prikazat će se gotovo šezdeset ostvarenja iz dvadesetak zemalja koji su kao i lani morali zadovoljiti festivalske uvjete. A oni su: mali filmovi nastali u malim produkcijama ili u manje poznatim kinematografijama. Riječ je, kako ističu organizatori, o djelima koja su u svjetskim projekcionim dvoranama svoj uspjeh postigla trčeći neravnopravnu utrku s glomaznim holivudskim projektima iz čijih su džepova neprestance ispadali milijuni i milijuni dolara. To su, prije svega, filmovi sa snažnom pričom i s vrhunskim glumačkim interpretacijama. Iako popis radova namijenjenih Glavnom programu još nije kompletiran, potvrđeno je sudjelovanje samog šlaga neovisne kinoproizvodnje posljednjih godinu dana. Vidjet ćemo tako danske filmove Bleeder (Nicolas Winding Refn) s Osječaninom Zlatkom Burićem i Dancer in the Dark (Lars von Tier), laureata ovogodišnjeg filmskog festivala u Cannesu, potom britanske Dancer (Stephen Daldry) i East is East (Damien O'Donell), kineske Shower (Zhang Yang) koji je trijumfirao u Torontu i Suzhou River (Lou Ye), kao i američke The Straight Story (David Lynch) i Magnolia (Paul Thomas Anderson) pobjednika Berlinskog festivala. Koliko su danas filmski male produkcije važne i za velika imena, potvrđuje upravo Magnolija. Nastupivši u njoj, sve samo ne samozatajni Tom Cruise odglumio je jednu od svojih najuspješnijih uloga u karijeri i za nju osvojio Zlatni globus i nominaciju za Oscara u kategoriji najbolje muške epizode.

Nadalje, treba istaknuti da će u Motovunu biti stavljen naglasak na filmove iz Azije gdje se godišnje snimi više od polovice radova svjetske kinematografije. Uz ostvarenja spomenutih kineskih redatelja, gledatelji će prisustvovati i projekcijama japanske uspješnice Kikujiro (Takeshi Kitano) te prvoga butanskog filma u povijesti The Cup. Njegov je redatelj Khyentese Norbu također pozvan na festival, ali će, zbog spriječenosti, u Motovun stići samo producent ovog osebujnog filma. Boje srednje Europe branit će Čeh Sasha Gedeon s Return of the Idiot i Nijemac Veit Helmer s Tuvalu. U Glavnom programu dodjeljuje se i festivalska glavna nagrada, nazvana Propeler Motovuna, a o pobjedniku će odlučiti međunarodni žiri, čime se festival namjerava uvrstiti na kartu uglednih filmskih smotri na kojima je uz sudjelovanje važno i — pobijediti.

Uz natjecateljski program pripremljena je i retrospektiva novoga francuskog filma čiji su selektori Martin i Antoine de Clermont Tonnere te izbor iz recentne produkcije hrvatskih dokumentaraca, među kojima će se izabrati najuspjelije ostvarenje. Prigodnu nagradu sponzorira bečki studio Synchro, dok će nagradu za najboljega snimatelja u programu hrvatskoga dokumentarnog filma dodijeliti Kodak. Novost je u odnosu na prošlogodišnji kolovoz i odlazak u virtualni svemir, odnosno program pod nazivom Motovun On line u okviru kojeg će se na službenoj web-stranici http://www.motovunfilmfestival.com prikazati izabrani filmovi. Pobjednika će izabrati publika, a u glasovanju će moći sudjelovati svi posjetitelji festivala, ali i korisnici Interneta koji su, neovisno o lokaciji svog računala, pogledali predložene filmove.

Posebna će čast biti ukazana redatelju Vatroslavu Mimici za pola stoljeća rada na filmu. Želeći nastaviti s dobrim običajem koji je uveden lani proslavom zlatnoga jubileja Branka Bauera i Tomislava Pintara, Motovunski će festival u Mimičino ime prirediti svečanu projekciju redateljeva filma Kaja, ubit ću te.

Svaki će festivalski dan započeti ujutro u 10 sati predstavljanjem jednog od pet hrvatskih filmskih manifestacija, pa će nazočni u Motovunu vidjeti najbolje od najboljeg iz Pule (igrani film), Požege (jednominutni film), Splita (novi film i videostvaralaštvo), te s Animafesta i s Dana hrvatskog filma. Glavni program (u 21 i 23 sata) završavat će iza ponoći kad će započinjati koncerti (Gustafi, DJ Dus) i specijalne projekcije te će festivalski dan trajati uistinu sva 24 sata.

Ulaznice će se moći nabaviti u Motovunu sve vrijeme trajanja festivala, a cijene će im biti od 10 kuna za podnevni termin do 20 kuna za večernje projekcije.

Umjetnički direktor festivala Rajko Grlić snima novi film, ali će učiniti sve da makar nakratko pozdravi natjecatelje i goste (očekuje se i Bergmanova glumica Bibi Anderson), koji će, čini se, preplaviti inače miran gradić u samom središtu Istre.

Za Velog Jožu barem pet dana nema spavanja.

Boško Picula

Vijenac 167

167 - 27. srpnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak