Vijenac 167

Znanost

Sveučilište u Zagrebu

S 14. sjednice Senata

Sveučilište u Zagrebu

S 14. sjednice Senata

U Zagrebu je 11. srpnja 2000. godine održana 14. sjednica Senata Sveučilišta u Zagrebu 331. akad. god. (1999/2000). U uvodnom dijelu sjednice rektor Sveučilišta Jeren sugerirao je članovima Senata skidanje 4. točke prijedloga dnevnog reda koja se odnosila na uključivanje Filozofskog fakulteta Družbe Isusove u sustav Zagrebačkog sveučilišta. Prijedlog rektora, koji je prihvaćen, zasnivao se na činjenici da za takvu odluku ne postoji dovoljan broj kompetentnih informacija o samom tijeku pravnoga postupka pridruživanja navedenog visokog učilišta.

Izbor predloženika u počasno zvanje — professor emeritus odnosilo se u ovom slučaju na predavače Prirodoslovno-matematičkog fakulteta dr. sc Ivana Crkvenčića, dr. sc. Ljudevita Ilijanića, dr. sc. Svetozara Kurepu i dr. sc. Velimira Rogića. Suglasnost Senata za izbor umjetnika u znanstveno-nastavno zvanje stekli su Stanko Herceg, umjetničko polje — fotografija i film, Ivan Kuduz, umjetničko polje — likovna umjetnost, crtanje, prof. Georgij Paro, umjetničko polje — kazališna režija. Potvrdu izbora u trajno znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora stekli su dr. sc. Vladimir Biti s Filozofskog fakulteta, dr. sc. Stjepan Heimer s Fakulteta za fizičku kulturu, prof. Georgij Paro s Akademije za dramsku umjetnost, dr. sc. Ivan Vajić s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta te dr. sc. Predrag Zarevski s Filozofskog fakulteta. Izabrani na pet godina u znanstveno-nastavno zvanje redovnog profesora su dr. sc. Zdravko Hebel s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, dr. sc. Krešimir Pavlovski s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, dr. sc. Eva Sedak s Muzičke akademije i dr sc. Mirko Čičak s Fakulteta prometnih znanosti.

Na sjednici je bilo aktualizirano dugogodišnje pitanje promjene naziva Fakulteta za fizičku kulturu u Kineziološki fakultet. Glavna polemika vodila se između Dekanata Medicinskog fakulteta i Fakulteta za fizičku kulturu. Sa stajališta Medicinskog fakulteta neopravdano je inzistiranje na nazivu Kineziološki fakultet iz razloga širine strukovnog značenja riječi kineziologija, odnosno neadekvatnosti i uskog profila trenutnog obrazovnog sadržaja Fakulteta za fizičku kulturu. S druge strane Fakultet za fizičku kulturu za argument ima stajalište Uprave fakulteta i četiri tisuće profesora za fizičku kulturu o opravdanosti promjene naziva svog fakulteta. S obzirom da se na sjednici nije iskristaliziralo jasno mišljenje Senata o tom pitanju, rektor Jeren je predložio da se ta tema aktualizira na sljedećoj sjednici Senata u rujnu ove godine.

Zbog sukoba koji je nastao između Sveučilišta te Ministarstva znanosti i tehnologije oko upisa studenata na tri sporna smjera Hrvatskih studija Sveučilište je zatražilo od Ustavnog suda ocjenu odluke ministra Hrvoja Kraljevića o upisima studenata na te smjerove i visini školarina. Uz obraćanje Upravnom sudu, Sveučilište se obratilo međunarodnoj instituciji Magna Charta Observatory koja štiti autonomiju sveučilišta.

U ostalim točkama sjednice treba izdvojiti prihvaćanje novih programa na Filozofskom fakultetu. Ukrajinski jezik s književnošću i slovački jezik s književnošću novi su dodiplomski i sveučilišni studiji na Filozofskom fakultetu. Novi programi poslijediplomskih studija prihvaćeni su za studije sociologije i europskog prava te farmaceutskih znanosti na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu.

Davorin Stipić

Vijenac 167

167 - 27. srpnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak