Vijenac 167

Ples

PLESNI GLOBUS

PLESNI GLOBUS
Milenijska raskoš

Beč Za sve informacije o ovogodišnjem plesnom festivalu u Beču, zajedno s najnovijim kritikama, najavama i mogućnošću rezerviranja karata, otvorite internetsku stranicu www.tanz2000.at. Ovogodišnji festival već imenom upućuje da je poseban — veći i raskošniji, ambiciozniji — riječju milenijski. Ovogodišnji organizatori odlučili su se za ujedinjenje dvaju festivala — Tanzwochen Wien i Im Puls Tanz. Popise mjesta gdje se performansi izvode i sva popratna zbivanja (plesne radionice) te ostale podatke naći ćete na navedenoj stranici.

Ljeto s Aileyem

New York Provedite ljeto s Alvinom Aileyem! AA American Dance Theatre & Lincoln Center Festival 2000 dovodi ovo ljeto u njujorški State Theatre od 25. do 30. srpnja najveća ostvarenja te plesne kompanije. Od programa izdvajamo svjetsku premijeru predstave Double Exposure u koreografiji Judith Jamison, Grace Ronalda K. Browna te masterpeace dvadesetog stoljeća — Revelation. U program ulazi i predstava Blues suite u pratnji live vokala — legendarnoga blues pjevača Taj Mahala. Za zainteresirane sretnike — online ticket: www.lincolncenter.org

slikaCrteži Nijinskoga

SAD Putujuća izložba radova Vaslava Nijinskog — možda najslavnijega plesača dvadesetog stoljeća, jedna je od zanimljivosti ovogodišnjih ljetnih plesnih zbivanja. Osim što je pisao dnevnik, Nijinski je i crtao te skupio nekoliko stotina crteža. U njegovim radovima osjećamo sublimiranu potrebu tog genija za pokretom. Crteži, kao i dnevnik, izražavaju želju ispunjenja prostora linijama svoga pokreta. S druge strane crteži odaju i okolnosti u kojima su nastali — a po nekima to je početak duševne bolesti.

Internet

http://www.sk-kultur.de/tanz/1.htm Na ovoj stranici možete pronaći recenzije knjiga o plesu kako starih tako i novih izdanja. Zanimljivo je da je prva recenzija novo izdanje gore spomenutoga dnevnika Nijinskog, ponovo objavljena u Njemačkoj. Ako nekoga zanima što je taj plesač unosio u svoj dnevnik moći će se uvjeriti da li je riječ o istinskim osobnim umjetničkim impresijama ili, kako neki tvrde, tek simptomima početka shizofrenije. On je sam za sebe tvrdio: »Ja sam filozof koji osjeća«. Osim toga na stranici se momentalno nalaze i kritike knjiga Monike Woitas Leonide Massine — koreograf između tradicije i avangarde, Beate Reifenschild Chagall i pozornica, Ples u moderni: od Matissa do Schlemmera skupine autora, te Umjetnost duše — ples kao izraz emocija Wilhelma Reesea.

slikaČasopis

»Ballettanz — Europeans Leading Dance Magazine« u srpanjskom broju donosi recenziju Nietzscheova Tanz-Lexikona. Iako je preminuo prije sto godina, filozof se već tada bavio pitanjem »Zašto se plesač smije dok pleše?« Pored rubrike Ples pod vedrim nebom, gdje se navode sva važnija ljetna plesna događanja kritika je pod svoje pero uzela Dereviankov debi Giselle u Dresdenu, Bachov Kunst der Fuge u postavi Frajburškog baleta, najnovije ostvarenje ansambla Rosas. Velik dio magazina dakako zauzimaju oglasi — škola audicija i akademija. Za plesni svijet svakako nezaobilazna lektira.

slikaDVD

Bolshoi Ballet, nastupa Bolshoi Ballet, red. Leonid Lavrovsky Ovaj dokumentarac donosi osim mnoštva dobrih performansa i radove iz dvorane te je zanimljiv i dinamičan. Posebno ističemo posljednji isječak — iz baleta Kamena ruža s Nataljiom Kusatkinom u glavnoj ulozi — jednom od najboljih karakternih plesačica ansambla. Preporučujemo još Backstage at the Kirov, The Leningrad Legend i Children of the Theatre Street koji također postoje u DVD izdanju!

Olivera Međugorac

Vijenac 167

167 - 27. srpnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak