Vijenac 167

Matica hrvatska

Zlatne povelje Matice hrvatske

Petrinjski biografski leksikon

Ivica Golec, Matica hrvatska Petrinja, 1999.

Ivica Golec, Petrinjski biografski leksikon, Matica hrvatska Petrinja, 1999.

Opsežno djelo autora koji je prethodno objavio Povijest grada Petrinje, na više od petsto stranica, obuhvaća 1400 biografskih jedinica. Svi oni koji su ostavili traga u javnom životu Petrinje i svojim radom pridonijeli kulturi, politici, sportu ili kojoj drugoj djelatnosti našli su svoje mjesto u ovom leksikonu.

No, Golec je, smjerajući što potpunije obraditi građu koju je prikupljao dvadesetak godina, u PBL uvrstio i biografije važnih ljudi, čiji su životi posredno povezani s Petrinjom. Tako je, primjerice, u knjigu ušao i Dobriša Cesarić, jer mu je otac Đ uro bio Petrinjac.

Uz poneke biografije pisaca nalaze se i faksimili naslovnice kojega njihovog djela, mnogi su životopisi popraćeni fotografijama ili slikama (nažalost bez podataka o autoru i godini).

Kriterij za izbor osoba uvrštenih u Leksikon vrlo je širok i otkriva zaljubljenika u Petrinju koji bilježi sve što je povezano s njegovim rodnim gradom.

Uz nastojanje da se više prostora posveti onima koji su to i zaslužili opširnost priloga uvjetovana je rezultatima istraživanja, ograničenim objektivnim poteškoćama.

U svakom slučaju, ne samo Petrinjcima zanimljiv priručnik, koji na jednom mjestu donosi ono što mnogi drugi, veći gradovi, nemaju.

Treba naglasiti da je Petrinja s Leksikonom dobila prvu knjigu takve vrste i stoga je autor uvelike zadužio buduće istraživače, a njegov je rad još i vredniji ukoliko se zna da je Golec ovo leksikografsko izdanje priredio bez suradnika.

Vesna Zednik

Vijenac 167

167 - 27. srpnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak