Vijenac 167

Kazalište, Kolumne

Jirí Menzel STROGO KONTROLIRANI ZAPISI

Nužnost duhovnog fitnessa

Nužnost duhovnog fitnessa

Duša i tijelo trebali bi biti u skladu. Stari Grci imali su za takvo stanje harmonije čak poseban izraz: kalokagathia — ideal sklada fizičkih i psihičkih snaga — sklad ljepote i dobrote u muževnom savršenstvu. Drugim riječima, čovjek bi trebao biti lijep iznutra i izvana.

Naša vanjština uglavnom nije baš osobito lijepa. Većinom ne znamo živjeti u skladnu odnosu sa svojim tijelom. Ruke nam sliče tankim štapićima, a trbuh naprtnjači s nekoliko kilograma prekomjernog tereta. Znamo, doduše, da ljudskom zdravlju pogoduju hodanje i gimnasticiranje. No unatoč tomu činimo sve kako bismo se kretali što manje.

Čovjek je odavno pokušavao izbjeći suvišno kretanje, nošenje, dizanje i spuštanje teških tereta. Jednostavno — fizički rad. Ljudski je um usavršio veoma mnogo izuma koji su nas trebali lišiti suvišnoga napora: od mlinskog kola do električnog šiljila olovaka. Svi oni modeli dizala, motora, raznih strojeva i vozila konstruirani su da ne bismo morali koristiti svoje mišiće te trošiti energiju i tjelesnu snagu. Sad već imamo i računala, daljinske upravljače i posebne naprave koje upravljaju drugim napravama te prenose predmete umjesto nas.

Danas imamo sve što nam je potrebno za bilo kakvu djelatnost, a da uopće ne moramo ustajati sa stolca. No pojavili su se strojevi koji nas, naprotiv, prisiljavaju na fizički rad i naprezanje mišića. To su sve one čudne sprave u dvoranama za fitness. Vježbajući na tim mučilima, neki od nas pokušavaju povratiti svoj nekadašnji plemeniti sportski izgled.

U vježbaonicama fitnessa možemo obnavljati svoju tjelesnu ljepotu. No s duhovnom ljepotom malo je teže. Izbjegavamo li redovito svakodnevno kretanje i tjelesni napor, tijelo će nam polako slabjeti. Dopuštamo li da nam svaki dan putem televizije i jeftine zabave ispiru mozak, izbjegavamo li svakodnevno razmišljanje o smislu svojega bitka, o značenju svojih djela, propadat ćemo duševno.

Čovjek današnjice s voljom i veseljem preznojava se na spravama za vježbanje uljepšavajući tako svoju vanjsku sliku. Na žalost, još nemamo fitness centre za poboljšanje stanja duha. Bez toga, naime, naša ljepota nikad ne može biti savršena.

Prevela Dagmar Ruljančić

Vijenac 167

167 - 27. srpnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak