Vijenac 167

Film

Filmski festival

Nova Pula

Najave ovogodišnjih organizatora djeluju prilično uvjerljivo i optimistično i, ako sve ispadne kako je planirano, ovogodišnja bi Pula doista mogla postići veću sadržajnost i kvalitetu

Filmski festival

Nova Pula

Najave ovogodišnjih organizatora djeluju prilično uvjerljivo i optimistično i, ako sve ispadne kako je planirano, ovogodišnja bi Pula doista mogla postići veću sadržajnost i kvalitetu

Pula je i ove godine u iščekivanju najnovijih domaćih filmskih ostvarenja te ostalih događanja koja ih tradicionalno slijede.

I dok je prošlogodišnji Pulski filmski festival bio obilježen kao režimski i hadezeovski, ovogodišnja Pula politički je neopterećena takvim negativnim predznacima. Kako se prošlogodišnji pulski festival, slučajno ili namjerno, vremenski podudarao s motovunskim, koji je uživao mnogo veći ugled među filmašima i ljudima iz struke, te veću popularnost u gledatelja, dio filmskih kritičara koji su pratili oba festivala trčao je s jednog na drugi, a neki su pak odustali od Pule i preorijentirali se na Motovun. Ove godine takva je neugodnost izbjegnuta. Festivali će se odvijati u različitim razdobljima, a Pula će tradicionalno ugostiti hrvatske redatelje i njihove filmove. Ovogodišnji Pulski filmski počinje 27. i traje do 30. srpnja, a u konkurenciji će biti prikazani sljedeći filmovi: Je li jasno, prijatelju Dejana Aćimovića, Maršal Vinka Brešana, Ne daj se, Floki Zorana Tadića, Nebo-sateliti Lukasa Nole, Srce nije u modi Branka Schmidta i Četverored Jakova Sedlara i Blagajnica hoće ići na more Dalibora Matanića.

Proteklih godina mnogo se govorilo o namještenim nagradama, a autori filmova odlazili su s festivala kao s bojnoga polja, podijeljeni na pobjednike i poražene. Sajam taština bio je više nego živopisan, a razočaranja redatelja koji nisu uspjeli doći do željene i očekivane nagrade te njihova vidljiva povrijeđenost u javnim nastupima nudila je zanimljive tragikomične prizore, a jedinom vjerodostojnom nagradom smatrala se ona koju dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara. Ove je godine umjetnički direktor i izbornik Branko Ivanda u žiri za ocjenu filmova pozvao i dva ugledna strana člana, čija su imena, u trenutku pisanja ovoga teksta, u javnosti još nepoznata.

Nadamo se i vjerujemo da će ova godina biti oslobođena negativnih ideoloških, političkih i ostalih konotacija, pa bi se kao takva mogla razlikovati od proteklih. Štoviše, najave ovogodišnjih organizatora djeluju prilično uvjerljivo i optimistično i, ako sve ispadne kako je planirano, ovogodišnja bi Pula doista mogla postići veću sadržajnost i kvalitetu, te se višom razinom razlikovati od proteklih.

Optimizam, dakle, što se tiče organizacije postoji, a dalje će o Pulskom festivalu govoriti filmovi i njihovi redatelji. Premda većina sudionika festivala zna što od koga može očekivati, ne bi bilo pmetno upuštati se u bilo kakvo debatiranje i eventualne prognoze, osim da se uzlet hrvatskoga filma još s nestrpljenjem očekuje, kao i uistinu najbolji film festivala.

Zvjezdana Bubnjar

Vijenac 167

167 - 27. srpnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak