Vijenac 167

Matica hrvatska

Nova knjiga

Lex vivendi

Ante Simonić, Civilizacijske razmeđe znanja / Misterije kulture tijekom povijesti. Knjižnica znanstvenih izdanja, Sveučilište u Rijeci i Vitagraf, Rijeka, 2000.

Lex vivendi

Ante Simonić, Civilizacijske razmeđe znanja / Misterije kulture tijekom povijesti. Knjižnica znanstvenih izdanja, Sveučilište u Rijeci i Vitagraf, Rijeka, 2000.

Odjel za prirodoslovlje i matematiku Matice hrvatske predstavio je u Zagrebu novu knjigu u dva dijela pod naslovom Civilizacijske razmeđe znanja — misterije kulture tijekom povijesti autora Ante Simonića, sadašnjeg predsjednika saborskog Odbora za naobrazbu, znanost i kulturu, po struci farmakologa.

Knjiga je sažetak dugogodišnjega Simonićeva istraživanja u području teorije znanosti tijekom povijesti i u budućnost. Proučavajući cijeli tok naše civilizacije od njezinih prapočetaka do danas, Simonić se ne osvrće samo na puko nabrajanje povijesnih i kulturnih činjenica, nego ih interpretira vlastitim diskursom i daje uvid u njene bitne čimbenike. Promotori knjige govorili su o cjelokupnom dosadašnjem radu prof. Simonića, naglašavajući kako bi se ta knjiga kao putokaz za dalja istraživanja i promišljanja trebala nalaziti u biblioteci svakog intelektualca.

Marko Tarle istaknuo je činjenicu da bi se Simonićevo djelo moralo predmijevati kao veliki leksikon povijesti civilizacije, kulture i čovjeka s naslućivanjem novih mogućnosti, a jedan od recenzenata, Ivo Rožanić, smatra autora knjige zaslužnim za ponovno promišljanje svijeta na objektivan, pouzdan i suptilan način. Mirna Flögl-Mršić, svojim riječima, opisala je smisao te knjige koja postaje lex vivendi po kojem se ravna čovjek suvremene civilizacije.

Simonić se kao pravi intelektualac i znanstvenik, u knjizi koja s više strana obrađuje svjetske civilizacije od Sumera do civilizacijskih dometa potrage za smislom, zatrpava brojnim pitanjima koja još nestrpljivo čekaju odgovore. Osobnim razmišljanjima, citatima filozofa, književnika i drugih svjetlonoša naše uljudbe te na osnovi opsežne literature, Simonić uspješno nastavlja put Hausera, Clarka ili Kalea, kojima se tako često vraćamo.

Marko Kružić

Vijenac 167

167 - 27. srpnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak