Vijenac 167

Film

Film na prvi pogled

Kolovoz pun hitova

Novi filmovi: Patriot, Pobuna u kokošinjcu, Obitelj Kremenko: Avanture u Rock Vegasu, Kuća straha, Šangajsko podne

Film na prvi pogled

Kolovoz pun hitova

Novi filmovi: Patriot, Pobuna u kokošinjcu, Obitelj Kremenko: Avanture u Rock Vegasu, Kuća straha, Šangajsko podne

Kolovoz najavljuje udarnu domaću kinosezonu, što ranijih godina baš i nije bio slučaj. Tako već 10. kolovoza u kinima kreće povijesna ratna drama Patriot (The Patriot) s Melom Gibsonom (za ulogu zaradio 25 milijuna dolara) u naslovnoj ulozi južnjačkog farmera koji se nevoljko priključuje borbi protiv Britanaca za američku nezavisnost. Naravno, film je u svakom smislu spektakularan (stotinjak milijuna dolara budžeta), ali ne zanemaruju ni emotivnu razinu jer se sve vrti oko odnosa između oca (Gibson) i sina dragovoljca. Do trenutka izlaska ovoga broja »Vijenca« film će zaraditi koliko je i potrošio — dakle stotinjak milijuna dolara — a zanimljivo je da je veliku prašinu podigao u Velikoj Britaniji, gdje su se povjesničari i ini pobunili protiv svojevoljne američke interpretacije ratnog sukoba baš kao i u slučaju Spielbergova Spašavanja vojnika Ryana (inače oba scenarija potpisuje Robert Rodad). Ovoga puta Britanci se bune jer su prikazani kao najgori divljaci koji ženu i djecu žive spaljuju u crkvi, ubijaju vlastite ranjenike i uopće se ponašaju kao krvnici. Nijemac Roland Emmerich (Dan nezavisnosti, Godzilla) film režira s dosta patosa, ali ne nedostaje mu ni surovosti ni epskog zamaha ni eksplicitnog ratnog nasilja.

Sjajna animacija

Nedvojbeno najzabavniji, najduhovitiji i najoriginalniji film u kolovozu imat će premijeru 24. u mjesecu: riječ je o animiranom filmu Pobuna u kokošinjcu (Chicken Run) genijalnoga britanskog animatora Nicka Parka i partnera mu Petera Lorda. Kao svi Parkovi raniji crtići, i ovaj prvi dugometražni rađen je tehnikom stop-animacije u glini, za što mu je trebalo pet godina rada za scenografiju, lutke i samo snimanje. Priča se vrti oko američkoga pijetla Rockyja (glas Mela Gibsona), koji na engleskoj farmi pilića organizira bijeg sa svojom ljubljenom kokom Ginger uz, dakako, opću pomutnju i urnebes jer ne teče baš sve po planu. Nick Park proslavio se kao autor legendarnih crtanih junaka Wallacea i njegova psa Gromita, a čak tri njegova kratka animirana filma — Creature Comforts, The Wrong Trousers i A Close Shave — zaluženo su osvojila Oscare. Inače, Park se danas smatra jedinim animatorom koji izvan moćnih holivudskih studija može napraviti komercijalan dugometražni kinocrtić za široku publiku pa ne čudi da ga je brže-bolje pod svoje skute uzeo Spielbergov DreamWorks pod čijom je etiketom film proizveden. Američki rezultati pokazali su da je Spielberg napravio pametan potez jer je film odlično prihvaćen i od publike i od kritike, a kako i ne bi kad je riječ o sjajnoj animaciji, tipičnom Parkovu humoru te pravoj akcijskoj komediji s referencijama na Veliki bijeg, Indijanu Jonesa, Ratove zvijezda i još mnoga opća mjesta suvremene pop-kulture.

Chan na Divljem zapadu

Uz spomenuta dva naslova kolovoz će ponuditi još tri filma koja će privući pozornost. Komedija Obitelj Kremenko: Avanture u Rock Vegasu (The Flintstones in Viva Rock Vegas) nije nastavak već prethodnik (prequel) Obitelji Kremenko iz 1994. godine u kojem su Fred, Wilma, Barny i Betty još mladi, a priča se zbiva u Las odnosno Rock Vegasu. Zanimljivo je da je uopće i snimljen ovaj film s obzirom da original baš i nije požnjeo velik uspjeh. Horor Kuća straha (House on Haunted Hill) ima solidnu glumačku ekipu (Geoffrey Rush, Famke Janssen, Elizabeth Hurley, Peter Gallagher), a riječ je o remakeu klasičnoga horora iz 1958. s Vincentom Priceom. Specijalni efekti čine novu verziju priče o skupini ljudi u ukletoj kući sasvim drukčijim filmom, koji je dobio bolje kritike od Progonjenih Jana De Bonta, što se zasniva na gotovo istoj premisi. Akcijska komedija Šangajsko podne (Shanghai Noon) drugi je projekt jedinstevnoga Jackieja Chana nakon hita Gas do daske. Ovoga puta on je vojnik u carskoj Kini koji odlazi na Divlji zapad kako bi iz ruku otmičara vratio otetu kraljevnu. Kombinacija komedije, vesterna i borilačkog filma u kojoj Istok susreće Zapad još je jedna prilika za uživanje u duhovitim i vratolomnim prizorima u kojima je Chan nedostižni majstor.

Stjepan Hundić

Vijenac 167

167 - 27. srpnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak