Vijenac 167

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

KNJIŽEVNI GLOBUS
Sylvia Plath umrežena

»Najveći neprijatelj stvaralaštva je sumnja u samoga sebe...«, rekla je Sylvia Plath. O životu, djelu i onima koji su kritički pisali o tom pesimističnom klasiku američke književnosti zapisano je nešto i na mreži. Ono što je najzanimljivije na ovom siteu reci su iz dnevnika velike pjesnikinje.

»Ponekad me obuzme osjećaj iščekivanja, ispod same površine onoga što razumijem i kao da čeka da ga oćutim...« Želite li čitati Sylviju Plath, dakle, savjetujemo: http://www.booksunlimited.co.uk/authors/author/05917,.161,00.html

Knjige


slikaDanielle Steele, The House in Hope Street

Osim Harryja Pottera, koji je i dalje na prvim mjestima na listi bestselera na Amazon.com, tu su i drugi, laki, dopadljivi i zanimljivi prozni naslovi. Jedan među njima je i četrdeset deveti roman Danielle Steele, čija djela publika očito guta. House in Hope Street priča je o savršenoj američkoj obitelji koju sačinjavaju bračni par odvjetnika i njihovo petero djece. Priča mijenja tijek iznenadnom smrću oca. U središte zbivanja dolazi žena i majka, koja ponovno sastavlja komadiće razbijena života.

Gerald Clarke, Get Happy

Biografija Judy Garland. Engleska publika ovom knjigom ima priliku saznati nešto o životu glumice poznate ne samo po svojemu glasu nego i po neobičnoj životnoj kobi koju je ispunjala gotovo sudbinska tragičnost. Ona se ogledala u nizu nesretnih veza i brakova, neostvarenih prijateljstava, zlovoljnih menedžera. Ono što ovu biografiju čini, ipak, zanimljivom i drukčijom od drugih, jest način na koji je pisana. Ona nije tek suhoparno nizanje faktografskih podataka. Naprotiv, u sebi nosi duboku notu suosjećanja i razumijevanja autora koji je odlučio ispričati njenu životnu priču.

Melvillove avanture

Osim popisa najtraženijih i najprodavanijh knjiga na Internetu se mogu pronaći i brojne druge zanimljivosti vezane na književnu produkciju. Pretražujući, tako se može odgovoriti na pitanje zašto se glasoviti Bloomsday, dobro znan u cijelom svijetu, nazvan tako prema čuvenu Joyceovu junaku Leopoldu Bloomu, slavi baš onoga, a ne nekog drugog sudbonosnog lipanjskog datuma. U potrazi za takvim vijestima u ovom ćemo trenutku naići na bilješku o životu i djelu američkoga pisca Hermana Melvilla, tvorca legendarnoga Moby Dicka. Američki je pisac, naime, jednako avanturist koliko i pisac. Živio je među ljudožderima da bi poslije mogao o njima svjedočiti, provodio je, poput kapetana Ahaba, vrijeme na moru loveći kitove, radio je kao bankar, službenik, ali ničim se nije zadovoljavao. Saznajte više o njemu na http://www.infoculture.ebc.ca/archivesbookswr/bookswr_07172000_melville.pht.ml.

Ilonka Peršić

Vijenac 167

167 - 27. srpnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak