Vijenac 167

Kazalište

KAZALIŠNI GLOBUS

KAZALIŠNI GLOBUS
Trokut Zlatnog lava

Umag Još jedna kazališna manifestacija u Hrvatskoj: od 26. srpnja do 5. kolovoza u Umagu se prvi put održava Međunarodni festival komornoga teatra pod nazivom Zlatni lav. Njegov umjetnički voditelj poznati je redatelj i koreograf Damir Zlatar Frey, a njegova je zamisao da na tom Triangle Art Festu okupi predstave iz triju zemalja, kojih se granice sjeku nedaleko od Umaga — Italije, Slovenije i Hrvatske. Uz dvije talijanske i tri slovenske predstave, u službeni program Frey je odabrao i četiri hrvatske: Sveta krava Licario Oppiano Zagrebačkog plesnog ansambla, Marlene Dietrich HNK Split, Dodir Teatra &TD i Mr. Single Teatra Exit.

Mittelfest: Otići, vratiti se

Cividale di friulli Ovogodišnji Mittelfest održava se od 22. do 30. srpnja. Nit što se provlači kroz njegov bogat kazališni, glazbeni, književni i lutkarski program izražena je sloganom: »Otići, vratiti se«. Zbog toga je nekoliko programa posvećeno Marku Polu i argonautima. Od više festivalskih produkcija valja istaknuti onu kojom je Mittelfest otvoren — Sir i crvi Carla Ginzburga, u režiji Giorgija Pressburgera i Marca Collija. Ta predstava gostovat će i na Splitskom ljetu. Hrvatsku će u Cividaleu predstavljati HNK iz Splita s plesnom predstavom Citadela u koreografiji Galika Ismailiana. Od zanimljivijih predstava iz mnogih zemalja od Austrije do Bugarske valja izdvojiti Müllerova Filokteta u režiji Eduarda Milera i produkciji Koparskog ljetnog festivala te dvije predstave budimpeštanske skupine Mozgó Ház Társulaz, po zamisli i u režiji njezina utemeljitelja Lászla Hudija: Čehovljev Višnjik i Madáchevu Čovjekovu tragediju.

Dalibor Foretić


Obnova Sedam godina vjernosti

London Djelo Georgea Axelroda Sedam godina vjernosti u velikom se stilu vraća na West End. Ta komedija iz 1952. za prvoga je prikazivanja na Broadwayu ostvarila više od tisuću izvedbi, a tri godine kasnije snimljen je i hit-film s Marylin Monroe u glavnoj ulozi. Antologijska scena u kojoj joj se široka bijela plisirana suknja podiže pod naletom vjetra gotovo je preko noći promovirala tu jednostavnu haljinu (s dubokim V-izrezom) u san koji su imitirale žene, a samu Marylin u fantaziju koju su obožavali muškarci. Producenti premijeru nove predstave planiraju za listopad.

Damir Šaban na Cipru

Cipar Od 20. srpnja do 5. rujna u Droushiji i Paphosu traje festival Antička grčka drama 2000, tijekom kojeg se uz predstave održavaju međunarodni tečajevi i radionice. Voditelji su mnogi stručnjaci iz Grčke, Cipra, Engleske, Australije, Belgije i Švedske, a teži se potaknuti studente, mlade glumce i redatelje na proučavanje izvođačkih metoda i vještina koje će im omogućiti dublji uvid u starogrčku dramu, a time je i promicati u njezinu izvornom kulturološkom kontekstu. Potkraj festivala održat će se u Droushiji i međunarodni simpozij. U radu jedne radionice sudjeluje i Damir Šaban s prezentacijom svojeg projekta Odiseje za tri glumca.

E-mail: mailto:ccoiti@cylink.com.cy

Knjige

The World of Theatre i The World Theatre Directory

Komunikacijski odbor Međunarodnog kazališnog instituta (ITI) (čija je predsjednica Sanja Nikčević, predsjednica Hrvatskog centra ITI) nedavno je objavio šesto izdanje knjige The World of Theatre, koju su uredili Ian Herbert i Nicole Leclerque. Ona sadrži pregled najvažnijih kazališnih zbivanja u sezonama od 1996. do 1999. godine. Prikaz obuhvaća šezdesetak zemalja, od Argentine do Walesa. Autor teksta za Hrvatsku (Pustite da anđeli govore na hrvatskom), Želimir Ciglar, sažeto piše o povijesti kazališta kod nas, o utjecaju rata na stvaranje predstava te kratko prikazuje najvažnije autore, kazališne kuće i dostignuća u tom razdoblju.

Informacije o centrima ITI-ja, najutjecajnijim kazalištima i kazališnim organizacijama, bibliotekama, časopisima, festivalima, kao i o obrazovnim ustanovama s područja predstavljačkih umjetnosti pružit će izdanje ITI-ja The World Theatre Directory. To se izdanje, osim u nacionalnim centrima, može naći na web-stranicama ITI-ja — http://iti-worldwide.org. Dodatne obavijesti mogu se dobiti u Hrvatskom centru ITI-UNESCO mailto:hc-iti@zg.tel.hr.

CD: Josip Magdić

Zagreb Dominus conterens bella naslov je autorskog CD-a suvremenog hrvatskog skladatelja i orguljaša Josipa Magdića. Izdanje diskografske kuće Sveta glazba sadrži osamnaest Magdićevih orguljaških skladbi nastalih između 1992. i 1995. godine, u doba ratnih razaranja u Sarajevu. Uz Magdića snimke na CD-u su ostvarili Hvalimira Bledšnajder, Christoph Bossert i Mario Penzar, a sve su realizirane na orguljama varaždinske katedrale.

Internet

Lutkarstvo na mreži — http://www.sagecraft.com/puppetry/ Brojni i vrlo pregledni linkovi dovode do sadržajem bogatih stranica u svezi s lutkarstvom: recentnih događanja, povijesti lutkarstva, tradicionalnih oblika lutkarskog izraza te tehnika uporabe i načina izrade lutaka.

Katarina Marić

Vijenac 167

167 - 27. srpnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak