Vijenac 167

Informatika

INFORMATIČKI GLOBUS

INFORMATIČKI GLOBUS
slikaStrategija informatizacije Hrvatske — eCroatia

Prije nekoliko dana u Saboru je predstavljen prijedlog strategije informatizacije Hrvatske, koji je izradila radna grupa koju je osnovao Predsjednik Republike pod vodstvom dr. Velimira Sriće. U sklopu strategije predlaže se da presudnu ulogu u informatizaciji preuzme država, dok bi ekonomski nositelji svih promjena bili intelektualno i industrijsko poduzetništvo. Posebno je istaknuto kako bi razvoj i primjena informacijske tehnologije omogućili veću efikasnost državne uprave i gospodarstva te otvaranje novih radnih mjesta. Za uspješnu provedbu strategije prema Srićinim riječima trebalo bi izdvojiti jedan posto bruto domaćeg proizvoda, što u sadašnjim okolnostima iznosi dvjestotinjak milijuna dolara godišnje.

Jedan je od konačnih ciljeva strategije stvaranje uvjeta da se Internetom može služiti svaki građanin u svakodnevnoj komunikaciji. Može se reći da je riječ o dugoročnu i vrlo teško ostvarivu cilju uzme li se u obzir činjenica da se danas u Hrvatskoj Internetom koristi samo 2,4 posto stanovništva. Tomu valja dodati i to da se u sklopu institucionalnih promjena potrebnih za provedbu strategije predlaže imenovanje ministra za strateški razvoj i informatizaciju, osnivanje nacionalne agencije, investicijskoga fonda i zaklade za informatizaciju i stručnog savjeta za informatizaciju. U cjelini gledano prijedlog strategije sadrži niz na žalost u ovom trenutku odveć općenitih mjera i preporuka, pri čemu će neke od njih, koje se u ovom trenutku čine dvojbenima, trebati svakako i dodatno elaborirati. http://www.predsjednik.hr/radne_skupine/

strategija_i_hrvatske/datoteke/strategija_i_hrvatske.html

Britanija osniva cyber-policiju

Stalni porast i pojava novih oblika kriminalnih aktivnosti koje se provode uz primjenu informacijskih tehnologija, i to ne samo na Internetu, navele su vladu Velike Britanije da donese odluku o osnivanju posebne visokotehnološke policijske postrojbe koja će se boriti protiv cyber-zločina. Pripreme za početak rada te postrojbe u punom su jeku, a ona bi trebala početi s radom u travnju 2001.

Sve to nemali je izdatak za britansku vladu, oko 51 milijun funti, no ravnatelj projekta Mark Castell upozorava na činjenicu da su se kriminalci danas modernizirali, tako da vrlo uspješno primjenjuju računala i Internet u pripremi i provedbi svojih kriminalnih aktivnosti, dok istodobno policajcima nerijetko nedostaju znanja o modernim tehnologijama nužna za uspješnu borbu protiv njih. On također predviđa i dalji porast broja varalica, preprodavača droge, pedofila i ostalih vrsta kriminalaca koji se u djelovanju vrlo uspješno koriste Internetom, kako bi lakše prikrili tragove, te primjenom enkripcijskih tehnika zaštitili određene informacije koje korisno mogu poslužiti tijekom provođenja istrage.

slikaUN za besplatan pristup Internetu

Uzme li se u obzir opće prihvaćeno mišljenje kako Internet zapravo bez obzira na brojne prednosti dodatno produbljuje jaz između bogatih i siromašnih ili — kako to u UN već dulje vremena nazivaju — digitalna podijeljenost, ne iznenađuje da su upravo Ujedinjeni narodi pokrenuli globalnu kampanju kojom se zalažu za mogućnost pristupa Internetu i najsiromašnijim ljudima na svijetu. Komitet koji se bavi tom problematikom dogovorio je stvaranje skupine koja će promovirati suradnju UN-a, vlada i privatnih tvrtki u omogućavanju pristupa novoj tehnologiji, pogotovo Internetu zemljama u razvoju. Kao što se može pretpostaviti, nedavno je ponovno odgođen konačni sporazum pošto se SAD i neke zemlje u razvoju nisu mogle usuglasiti oko načina prijenosa iz visokorazvijenih zemalja u zemlje u razvoju. SAD kao vodeća sila u informacijskim tehnologijama zastupaju mišljenje da je informacijska tehnologija neodvojiv dio komercijalnoga sektora, zasnovana na profitu i zaradi, pa stoga prijenos ni na koji način ne može biti besplatan. Bez obzira na sve te poteškoće u UN namjeravaju ostvariti plan po kojem bi se do 2005. godine i u najsiromašnijim zemljama osigurala minimalna mogućnost pristupa Internetu.

Hrvatski prometni putopis

CD-rom izdanje Hrvatski prometni putopis domaće tvrtke Va-copy multimedia predstavlja praktično i vrlo korisno obogaćenje nevelike ponude domaćih CD-rom izdanja. Sadržaj je vrlo bogat i opsežan te obuhvaća većinu informacija potrebnih za putovanje kroz Hrvatsku. Konkretno u sadržaj je uključena autokarta Hrvatske, koja sadržava i planove trideset gradova i mjesta, opće informacije o Hrvatskoj (sjedišta županija, vize i putovnice, carinski propisi, načini plaćanja, adresari: nacionalni parkovi, turističke zajednice, hoteli, i sl.), informacije o cestovnom, zračnom, pomorskom i željezničkom prometu. Sadržaju se pristupa, kao što je to ustaljena praksa, preko posebnoga programa koji pored uobičajenih mogućnosti prezentacije tekstualnih i slikovnih informacija ima vrlo dobre mogućnosti pregleda autokarte. Posebno je zanimljivo da je riječ o trojezičnom izdanju što pored hrvatskog nudi prijevod na engleski i njemački jezik.

http://va-copy.com/hrv/hrvputopis.htm

slikaPoboljšanja stranica Bijele kuće

Internetske stranice Bijele kuće svaki tjedan posjeti oko 1,2 milijuna korisnika, tako da su u svrhu lakšega pristupa raznim informacijama i preglednosti uvedena neka poboljšanja. Na tim internetskim stranicama mogu se naći vrlo raznorodni sadržaji, koji se kreću od informacija vezanih na svakodnevne aktivnosti predsjednika Clintona i vlade općenito, podataka o bivšim američkim predsjednicima, pa sve do zanimljivosti kao što su podaci o mogućnostima obilaska i brojnim umjetninama u kući. Pored toga korisnici mogu predsjedniku Clintonu poslati poruku elektronske pošte, prijaviti se za stipendije i sl.

http://www.whitehouse.gov/

Slaven Batnožić

Vijenac 167

167 - 27. srpnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak