Vijenac 167

Film

FILMSKA ČETVRT

FILMSKA ČETVRT
slikaUmirovljenici u svemiru

Kada Zemlji zaprijeti obrušavanjem stari sovjetski komunikacijski satelit Ikon, američka i ruska vlada odluče pozvati u pomoć nekadašnji Team Daedalus. Njegovi su članovi 1958. bili spremni postati prvim ljudima u svemiru, ali je Eisenhowerova administracija njihovo mjesto ustupila — čimpanzi. Nikad odsanjana sna o letu u orbitu, četvorica astronauta predvođena astroinženjerom Frankom Corvinom krenu na zahtjevnu obuku kako bi odletjela ka do zuba naoružanu Ikonu i spriječila moguću katastrofu. Mogućem se pak uspjehu svoga novog redateljsko-glumačkog projekta Space Cowboys nada sedamdesetogodišnji Clint Eastwood nestrpljivo iščekujući američku premijeru 4. kolovoza. Vremešnu ekipu čuvara cjelovitosti Zemljine kore, uz Eastwooda, čine jednako karizmatični glumci u najboljim godinama: Tommy Lee Jones, Donald Sutherland i James Garner. Prijateljske će snage iz nekad neprijateljske Moskve u filmu povesti Rade Šerbedžija, čija holivudska karijera očito ima pravocrtnu putanju. Prema satelitima.

slikaJapansko čudovište opet napada

Ako je itko pomislio da je relativno skromnim utrškom Godzille Ronalda Emmericha na svjetskim blagajnama 1998. filmski serijal o mutiranom gmazu naposljetku doživio investicijsku fisiju, posve je pogriješio. Legenda se vratila kući jer ju je slavna japanska produkcijska kuća Toho odlučila još jednom vratiti na velike ekrane. Premijerno prikazana na lanjskom Tokijskom međunarodnom festivalu, Godzilla 2000 (u izvorniku Gojira ni-sen mireniamu) tek sada kreće u široku planetarnu distribuciju počinjući od 18. kolovoza rigati vatru u kinima diljem SAD i Kanade. Prve kritike ovog SF spektakla u režiji Takaoe Okaware ističu izvrsne vizualne efekte, djelomice impresivnije od holivudske inačice, ali i plitki scenarij prema kojem se nesretna životinja izobličena u atomskoj eksploziji bori s izvanzemaljcima i pripadnim čudovištem Oruga. Mnogobrojni obožavatelji Godzille još od 1956. i njezina filmskog prvenca logici ionako nisu pridavali veću ulogu. A zašto i bi?!

Pretvorba na domaći način

U lipnju je i srpnju na zagrebačkim lokacijama ostvaren najveći dio knjige snimanja novoga filma redatelja Tomislava Radića Holding, čiji su koproducenti Družba film i HRT. Priča koju je Radić napisao zajedno s Ognjenom Sviličićem prepleće gorko-slatke planove malog poduzetnika Mireka da u mutnom moru hrvatske plovidbe privatizacijom ulovi što krupniju ribu. No, put od skučena dvorišta u kojem obitavaju raznorazni putnici prema gospodarskom uzletu do stvarnog holdinga nije baš lak. Naprotiv. Uloge u ovoj urbanoj komediji o nimalo smiješnim posljedicama pretvorbe, tumače, među ostalima, i vrsni hrvatski glumci Igor Mešin, Mirta Zečević i Ljubomir Kerekeš. Pred publiku će Holding vrijedan oko osam milijuna kuna, najvjerojatnije, stići u veljači 2001.

Knjiga
slikaRachel Abramowitz, Is That a Gun in Your Pocket? (http://www.amazon.com)

Sudeći prema nedavnoj »Premiereovoj« ljestvici stotinu najmoćnijih ljudi u američkom filmskom biznisu, žene su i dalje u epizodnim ulogama. Sedma i najviše rangirana je Sherry Lansing, direktorica u Paramountu, a tek dvadeseta trenutačno najbolje plaćena svjetska glumica Julia Roberts. O sličnim odnosima govori i navedeni bestseler autorice Rachel Abramowitz, koji na četiristo stranica detaljno opisuje iskustva žena s razdiobom moći u suvremenom Hollywoodu. Opće su kritike: iznimno inteligentan i veoma čitak rukopis.

Časopis
slikaAnimirani »L'animation reporter«

Francuski, točnije europski magazin o animiranim filmovima »L'animation reporter« specijalizirana je publikacija s pregrštom vijesti, reportaža, predstavljanja festivala i analiza recentnih i klasičnih ostvarenja umjetnosti animacije. Bogato ilustriran mjesečnik pisan je dvojezično, francuskim i engleskim jezikom, a cijena je broja 2,87 eura.

DVD
slikaThe Audrey Hepburn Story (http://www.amazon.com)

Nakon uspješne televizijske premijere, hvaljena se ekranizacija života glumice Audrey Hepburn (1929-1993) našla i na kompaktnom disku. Film prokušanog televizijskog redatelja Stevena Robmana prema scenariju Marshe Norman pedantno raščlanjuje život samozatajne dive američkog filma rođene u Bruxellesu, a proslavljene nastupom u romantičnim komedijama Praznik u Rimu (Oscar 1953) i Doručak kod Tiffanyja (1961). Veliku glumicu u filmu portretira dvadesetjednogodišnja Jennifer Love Hewitt.

Internet
slikaPečat klasike (http://www.sonyclassics.com)

Sony Picture Classics razlikuje se od većine ostalih filmskih adresa u cyber spaceu jer su mu predmet interesa ostvarenja koja su stekla epitet kultnih ili klasičnih ostvarenja, neovisno o hitoidnom potencijalu. Seriozno.

Boško Picula

Vijenac 167

167 - 27. srpnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak