Vijenac 167

Matica hrvatska

Jubileji

Duh međusobne suradnje

Duh međusobne suradnje

Kutina

Dvadeset i šestoga lipnja 2000. Matica hrvatska u Kutini obilježila je dva važna jubileja: dvadeset i devet godina od utemeljenja ogranka MH u Kutini (1971) i deset godina od obnavljanja rada ogranka (1990). Tom je prigodom utemeljeno povjereništvo MH Kutina u Popovači, pa je to i razlog zbog kojeg je svečana sjednica kutinske MH održana baš u Popovači, u mjesnom domu kulture.

No prije same sjednice održana je Osnivačka skupština Podružnice Matice hrvatske Kutina u Popovači, na kojoj su prihvaćena pravila rada te izabrani predsjednik i blagajnica podružnice, Dražen Kovačević i Silvana Đ elalija. Potom je Dražen Kovačević iznio kratak program rada podružnice u kojem je naglasio izdavačku djelatnost, brigu oko hrvatskog jezika, osobito oko očuvanja specifičnoga lokalnog govora, namjeru prikupljanja arhivske građe i drugo. Prihvaćanjem plana rada završila je kratka konstituirajuća skupština.

Nakon toga uslijedila je svečana sjednica MH Kutina, koja je održana u kinodvorani u Popovači. Prigodan govor održao je Josip Prevendar, predsjednik MH u Kutini, koji je kao sudionik utemeljenja kutinskog ogranka 1971. ukratko podsjetio na to burno razdoblje nacionalnog i kulturnog uzleta, ali je također iznio neke povijesne podatke iz druge polovice 19. i početka 20. stoljeća o broju članova Matice hrvatske na području Kutine i Popovače. Potom je sažeo rezultate rada MH Kutina u posljednjih deset godina, istaknuvši značajnu nakladničku djelatnost, zatim izvrsnu suradnju s drugim Matičinim ograncima, posebice s petrinjskim, te održavanje brojnih tribina, posvećenih lokalnim temama, od povijesti do ekologije.

Svima nazočnima kratko se obratio i Dražen Kovačević, novoizabrani predsjednik povjereništva u Popovači, koji je zahvalio svim članovima MH u Kutini na dosadašnjim aktivnostima na području Popovače te na volji i trudu uloženima u osnivanje podružnice. U ime lokalnih vlasti okupljene matičare i prijatelje Matice pozdravio je i Dano Nikšić, načelnik Općine Popovača, izrazivši zahvalnost i dobrodošlicu svim gostima te uputivši riječi potpore novoizabranom povjereništvu.

Svečana sjednica MH Kutina završila je govorom potpredsjednika MH Stjepana Sučića, koji je između ostalog istaknuo nužnost afirmiranja duha međusobne suradnje i potpore, za što je najbolji primjer suradnja Kutine i Popovače. Cjelokupnu svečanost začinio je tamburaški orkestar KUD-a Popovača, koji je po završetku sjednice izveo kratak glazbeno-recitatorski program.

Krešimir Dominković

Vijenac 167

167 - 27. srpnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak