Vijenac 167

Margine

Knjigovodac

332 U HLADU

FASTFOOD
Glodić, novinar

Tipovi koji ljeti čitaju jako pametne knjige su smiješni. Ljeti ne treba čitati apsolutno ništa, ali ako ste ovisnik, navalite na izvanserijski krimić o serijskom ubojici, autora Michaela Conellya Pjesnik, jer riječ je o vrhuncu žanra. Pisac je u nas prilično nepoznat, ali su mu ipak prevedene četiri knjige, jer je u Americi glavna faca. Crna Dalija Jamesa Ellroya, autora LA Confidential, donosi tipični, američki macho-stil pisanja, nakon kojega vam samo preostaje dobro se naliti, nešto zbariti i nabiti u glavu prvoga tipa koji naiđe. Nemojte nikako čitati Nicka Hornbyja i Juliana Barnesa jer to čitaju napuhane art-face i hrvatski književni kritičari, nego uzmite u ruke klasik Malcolma Lowryja Pod Vulkanom. Prava ljetna knjižica radosna sadržaja. Ako se vratimo na bolesne krimiće, na plaži ćete najlakše uhvatiti Amerikanku s Harrisovim Cannibalom; stara mrcina je malo podbacio, pretjeravši u gnusobama, ali film koji slijedi u režiji Riddleyja Scotta mogao bi popraviti stvar.

Zoran Ferić, pisac

1. Romain Garry: Skijaš lutalica. Jedan od načina kako prebroditi ljetne vrućine je i čitati roman koji se događa u snijegom prekrivenoj Švicarskoj, o ljubavi hemingvejskog pustolova i razmažene diplomatske kćeri.

2. Danilo Kiš: Grobnica za Borisa Davidoviča. Ako vam za osvježenje od sparine ne pomogne, ljubavna priča koja se događa na snijegu, preporučam pročitati nešto o Staljinovim logorima u Sibiru. Vrlo upečatljiv dio radnje ove knjige događa se na osvježavajućih minus četrdeset stupnjeva celzijusa.

3. Milan Kundera: Smiješne ljubavi. Ljeto je vrijeme flerta. Ako se pri tome još i smijemo, tim bolje. U ovoj knjizi možete pročitati kako ljubav može biti smiješna. Na taj način lakše ćete se pogledati u ogledalu kad flert prođe.

4. Vladimir Nabokov: Lolita. Za muške čitatelje. Čitati oprezno, a ne zvjerati okolo za tangama i golim trbuščićima. Iz ove knjige može se naučiti kakve sve perfidne zamke vrebaju one koji se pomame za vrckavim nimfetama. Za čitateljice: pratiti kamo gledaju muškarci kad čitaju ovaj roman. Može se puno saznati o životu.

5. John Irving: Svijet po Garpu. Preporučam svakako pročitati pripovijetku Pansion Grillpazer koja je sastavni dio ovog zanimljivog romana. Tako ćete se najbolje utješiti kad uvidite da pansion ili hotel u kojemu ste odsjeli nije najgori na svijetu.

6. Hrvatski klasici. Ako ljetujete na Visu, čitajte Marinkovićeve pripovijetke, ako vas put nanese u Zadar, bolje je čitati Vladana Desnicu, nego Aralicu; ukoliko odsjednete na Rabu, posegnite za nekim romanom ili novelom Slobodana Novaka; ako se nađete u Orebiću, svakako pročitajte nešto od Petra Šegedina. Ako pak za mjesto ljetovanja odaberete Split, nemojte čitati Marulića. Radije pogledajte Paraćevu Juditu, a za čitanje odaberite, recimo, Pasje novelete Miljenka Smoje.

7. Hrvatski suvremenici. Ako ljetujete na Visu, svakako posegnite za knjigom priča Busbuskalai Senka Karuze; ako ste se odlučili za Opatiju, ne zaboravite pročitati Damira Miloša: Smrt u Opatiji; u Dubrovniku čitajte nostalgične i poetične priče Davora Mojaša; u Murteru uhvatite se Ede Popovića i knjige San žutih zmija; u Drveniku ne propustite Mama Leone Miljenka Jergovića, a možete to učiniti i na bilo kojem drugom mjestu; u Splitu posegnite za knjigom Možeš pljunuti onoga tko bude pitao za nas Roberta Perišića, a ne zaboravite Antu Tomića s knjigom Zaboravio sam gdje sam parkirao i Đ ermana Senjanovića s Dorinim dnevnikom. Ako pak nemate love i ne odete nikuda, čitajte Nešto nije u redu?, Tatjane Gromača. Bit će vam lakše kad shvatite da ništa nije u redu.

slikaTatjana Gromača, pjesnikinja

Ljeto je, i ako je ikako moguće, potrebno je što manje čitati, a ako se već mora (pada kiša, dosadno je, nema nudista na plaži), onda neka je to što rjeđe, blaže i umiljatije. Voljela bih da znam što je to, ali osim ljubavnih Vikend romana trenutno mi ništa ne pada na pamet. Ipak, za potrebe ovih novina, evo nekoliko neobaveznih prijedloga, kojih se nipošto ne treba pridržavati:

1. Blaise Cendrares, poezija (sve, pogotovo pjesma Ljepša si od neba i mora, nekoliko puta na dan, natašte i puna želuca).

2. Neki od vaših omiljenih junaka koje ste davno čitali, a s kojima je uvijek napeto, zanimljivo, užasno moćno i nesalomljivo, npr.: Fantomas, Winnetou, Tarzan, a dolazi u obzir i Nikoletina Bursać.

3. Knjige o životu nekih slavnih ličnosti (npr. biografija Bruce Leeja, ako uopće postoji); Vladimir Dedijer: Prilozi za biografiju J. B. Tita, biografija Marilyn Monroe ili Shirley McLaine, Denisa Rodmanna ili Muhameda Alija, oo, ima toga puno!)

4. Knjige u kojima ima strasti, ljubavi, seksa i nešto ubojstava, ali da sve sretno, barem ponekad, završi! (pronaći sam/a jer nije fora da se sve servira na pladnju).

5. Stripovi, stripovi, stripovi, što stariji, to bolji (Miki i Šiljo, Stripoteka, Rip Kirbi, Srebrni letač, Rahan, Pajo Patak i ostali, i naravno, stari »Politikini Zabavnici« s tavana).

6. Jedan ozbiljan prijedlog: ako ikako možete, nabavite knjigu Arundhati Roy Bog malih stvari, koja je upravo izišla i u nas. Čista uživancija.

Čistu uživanciju želim također, Tatjana!

Igor Štiks, pisac i književni kritičar

Pri ovoj preporuci ne smijem ispustiti iz vida da ljetno vrijeme ili boravak na plaži ne podnose jako debele knjige, dosadnu ili hermetičnu radnju. Stvar mora biti kratka, ako je roman u pitanju oko 150 stranica, dobra da bi zadržala pažnju zahtjevna i nervozna ljetnog čitatelja te, ipak, koliko-toliko aktualna. Također, tekst knjige mora biti na neki način segmentiran, ako bi naš čitatelj poželio odigrati partiju flipera ili picigina ili čak popiti pivo pa se mirno vratiti knjizi. Za to su podesni romani striktno podijeljeni na kratka poglavlja ili pak zbirke kratkih priča. Evo knjiga koje mi padaju na pamet i za koje jamčim da su i kvalitetne, a nerijetko i napete. Uz to su podesno podijeljene, taman za kratku pauzu (kratki razgovor, bilijar, pivo i sl.), no ne previše dugu, jer su isuviše dobre, a da bi dugo ostale (na vašem napuštenom ručniku, pod pogledom drugog zainteresiranog čitatelja) tamo gdje ste ih i ostavili. Možda je ova idilična slika (čitatelji kako jedni drugima kradu knjige na plažama Jadrana) samo proizvod mojih želja, no od takve projekcije ipak ne smijemo odustati.

Broj predloženih naslova određen je razdobljem (mjesec dana) raspoloživim za čitanje te ljetnim, nešto usporenijim, ritmom čitanja. Dakle: 1. C. K. Stead: Svi posjetitelji na obalu; 2. H. Kureishi: Intima; 3. A. Kristof: Velika bilježnica; 4. V. Ivančić: Bilježnica Robija K. (obavezno i s olovkom u ruci) 5. B. Ćosić: Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji; 6. A. Burgess: Paklena naranča (za tvrde momke); 6. V. Nabokov: Lolita (za sofisticiranog čitatelja uz upozorenje: ima više od tristo strana); 7. I. Calvino: Nevidljivi gradovi (ovo je za pjesnike među nama).

Vijenac 167

167 - 27. srpnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak