Vijenac 166

Fotografija

U FOKUSU

U FOKUSU

Festivali fotografije

Festival of Light održava se tijekom cijele godine u obliku međunarodne suradnje dvadeset i dva festivala fotografije. Od Pariza, Bratislave, Madrida, Toronta, Mexico Cityja i Buenos Airesa, do Houstona i Montreala organiziraju se mjeseci fotografije i velike izložbe fotografija. Više informacija o festivalima može se naći na internetskim stranicama http://www.festivaloflight.net i http://www.festivaloflight.org.

slikaVenezuelanski međunarodni festival fotografije Clarines, 19-23. srpnja 2000.

Povijesni grad Clarines izabran je za mjesto održavanja međunarodnoga festivala fotografije. Tu se nalazi i sjedište Fundación Imagen kao atraktivni novoinaugurirani centar fotografije. Izložbe će se u sklopu festivala organizirati i u Caracasu te drugim gradovima Venezuele. U sklopu festivala bit će otvorena i izložba Alfreda Boultona (1908-1995), venezuelanskog fotografa i poznavatelja umjetnosti. Zapamćen je po izložbi fotografija muških i ženskih aktova (1938), a 1945. izlaže na grupnoj izložbi New Photographers u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku. Istraživao je bit života i umjetnosti Venezuele, te je fotografskim aparatom zabilježio svoju viziju domovine. Visoko je cijenjen po znanstvenim studijama kao poznavatelj njezine umjetnosti i povijesti.

slikaPhotoEspańa, Madrid 14. lipnja-16. srpnja 2000.

U tijeku je međunarodni festival fotografije koji se održava u brojnim galerijama Madrida, a na programu se nalaze ukupno sedamdeset i osam izložbi fotografija službenog izbora festivala te pozvanih fotografa. Kao dio festivala koji postiže svjetski ugled, ostale aktivnosti uključuju rasprave, radionice i pregledavanje portofolija uz sudjelovanje čuvenih fotografa.

Kao središnja tema izabran je fenomen današnjice: granice. Uzet je kao simbol presijecanja kultura i jezika umjetničkog izražavanja koji u definiciji sadrži često asocijaciju izazova njihova prelaženja. Tema se prikazuje kao refleksija prelaska u novi milenij i istraživanje socijalno-političkih i kulturnih mutacija kroz koje društvo prolazi. Web-stranica s iscrpnim podacima može se naći na adresi http://www.photoes.ya.com.

Knjige


slikaŽelimir Koščević, Fotografska slika, 160 godina fotografske umjetnosti, Školska knjiga, 2000.

Prošli tjedan (u četvrtak, 29. lipnja 2000) u izdanju Školske knjige predstavljena je knjiga Želimira Koščevića Fotografska slika, 160 godina fotografske umjetnosti. Autor je dao sažetu povijest fotografije i shvaćanja njezina mjesta u teoriji povijesti umjetnosti te ozbiljnu studiju medija i pojava specifičnih fenomena vezanih uz fotografiju. U osnovi je karakter teksta esejistički, spominju se brojna imena fotografa i pravaca, i teoretičara fotografije, a objašnjavaju se i neki od primarnih pojmova struke. Dotiče se pitanja vezanih uz problematiku same pojave fotografije i njezina odnosa prema tradicionalnim medijima umjetničkog izražavanja. Na samom predstavljanju govorili su fotograf Petar Dabac i autor knjige te predsjednik Uprave Školske knjige Dragomir Mađerić.

Časopis


slika»Imago«

Specijalizirani časopis za fotografiju, u ljetnom i zimskom (godišnjem dvobrojnom) izdanju, daje cjelovit prikaz fotografske umjetničke scene isključivo usredotočene na područje Istočne Europe, a izlazi u Bratislavi. Članci prate pojedine autore, prikaze nacionalnih povijesti fotografije i intervjue. »Imago« je ambiciozni pokušaj da se adekvatno prikažu događanja na sceni, uz objavljivanje vijesti, galerija i drugih institucija posvećenih tom mediju, knjiga i časopisa. »Imago« je moguće naručiti pretplatom na adresu FOTOFO/IMAGO, Radvanská 36, 81 101 Bratislava ili e-mail adresu FOTOFOŽseznam.cz (internetska stranica http://www.FOTOFO.SK).

Internet
Internetska stranica http://www.mep-fr.org nudi sve informacije o izložbama, seminarima i filmovima u pariškom muzeju i galeriji fotografija Maison Européenne de la photographie. Taj centar suvremene fotografije, koji uz izložbeni prostor sadrži još i knjižnicu i auditorij, osnovan je na početku osamdesetih 20. stoljeća, a sam arhiv sadrži velik broj fotografija koje omogućavaju samostalne izložbe.

Iva Brezovečki-Biđin

Vijenac 166

166 - 13. srpnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak