Vijenac 166

Film

Film na prvi pogled

Ljetne romantične komedije

Novi filmovi u kinima; Priča o nama (r. Rob Reiner), Stigmata (r. Rupert Wainwright), Neženja (r. Gary Sinyor), Dućan snova (r. Stephen Frears)

Film na prvi pogled

Ljetne romantične komedije

Novi filmovi u kinima; Priča o nama (r. Rob Reiner), Stigmata (r. Rupert Wainwright), Neženja (r. Gary Sinyor), Dućan snova (r. Stephen Frears)

Na dan izlaska ovoga broja Vijenca 13. srpnja, u domaćim kinima pojavit će se dva nova filma različitih žanrovskih predznaka: romantična drama Priča o nama (The Story of Us) i vjerski triler Stigmata. Rob Reiner (Ostani uz mene, Misery) potpisuje Priču o nama u kojoj Bruce Willis i Michelle Pfeiffer tumače supružnike čiji brak nakon petnaest godina upada u krizu. Film je najčešće opisivan kao nastavak Reinerova velika hita Kad je Harry sreo Sally pa ga je filmska kritika nazivala i Kad se Sally razvela od Harryja. Inače kritika je uglavnom ukazivala na površnost emocija u korist komičnih elemenata, a zanimljivo je da su scenarij prema osobnim lošim bračnim iskustvima napisali Jessie Nelson i Alan Zweibel, dok su mnogi tvrdili da je film i Willisov obračun s Demi Moore s kojom je upravo tada raskidao bračnu vezu.

Religijski triler Stigmata o djevojci (Patricia Arquette) koja po tijelu odjednom dobiva stigme (manifestacije Kristovih rana) priziva vremena kada su filmovi poput Istjerivača đavola Williama Friedkina i Predskazanja Richarda Donnera bili veliki hitovi. Iako ovdje nije riječ o opsjednutosti Sotonom, prisutan je isti kršćanski misticizam, a film je zbog uvijek provokativne teme prvi vikend prikazivanja u Americi proveo na prvom mjestu. Kritičko stajalište filma prema crkvi uzbudilo je katoličke duhove u SAD, čiji su se dostojanstvenici negativno izrazili o filmu, no to je bila samo dodatna reklama. Redatelj Rupert Wainwright (Blank Check) karijeru je započeo u industriji glazbenih videospotova pa ne čudi da je i Stigmata realizirana emtivijevskim stilskim obrascem koji je i privukao mlađu publiku.

Tjedan kasnije u kinima bi se trebao pojaviti film Britanca Garyja Sinyora Neženja (The Bachelor) s Chrisom O'Donnellom i Renée Zellweger u naslovnim ulogama. On je zakleti neženja koji se u roku od dvadeset i četiri sata mora oženiti želi li naslijediti sto milijuna dolara od pokojnog djeda jer će u suprotnom novac izgubiti. Ona je njegova bivša djevojka koja se ne želi udati za njega samo zato da bi on naslijedio novac. Već je iz ove dvije rečenice jasno da je riječ o laganoj romantičnoj komediji idealnoj za opuštanje u vrućim ljetnim večerima. Inače ovo je prvo američko ostvarenje Garyja Sinyora (s Vadimom Jeanom režirao je šašavu britansku komediju Leon the Pig Farmer, a potom je realizirao Solitaire for 2, parafrazu velikog hita Četiri vjenčanja i sprovod i Stiff Upper Lips). Filmofili i malo bolji poznavatelji sedme umjetnosti uočit će kako je Neženja suvremena verzija filma velikoga Bustera Keatona Sedam sreća (Seven Chances) iz 1925. u kojem mladić također mora ući u brak u roku od dvadeset i četiri sata kako bi dobio nasljedstvo.

Najnoviji film Stephena Frearsa Dućan snova (High Fidelity) u domaćim se kinima očekuje posljednjega četvrtka u srpnju. Britanac čiji je najveći uspjeh kostimirana drama Opasne veze iz 1989. prošle je godine bio uvrijeđen američkim kritikama njegova filma Hi-Lo Country koje su se uglavnom svodile na to da Frears ne zna snimiti vestern. Ovaj put Frears se okrenuo glazbenoj romantičnoj komediji, ekranizaciji istoimenoga popularnog romana njegova sunarodnjaka Nicka Hornbyja iz 1995. Film o glazbi i ljubavi ocijenjen je solidnim, zabavnim i duhovitim, a uz Johna Cusacka i Iben Hjejle (Dankinja iz Mifunea u svojoj prvoj holivudskoj ulozi) kroz film su prodefilirali Lisa Bonet, Tim Robbins, Catherine Zeta-Jones, Lili Taylor, Harold Ramis i Bruce Springsteen.

Stjepan Hundić

Vijenac 166

166 - 13. srpnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak