Vijenac 166

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe


slikaLisette u Beču

Beč U bečkom je Kunsthalleu u Museumsquartieru od 26. lipnja do 15. listopada otvorena izložba fotografija Lisette Model koje su nastale u razdoblju između 1934. i 1960. Bečkoga podrijetla, Lisette Model (1901 — 1983) svojom se fotografijom više približava karikaturi. Njezini portreti jazz-glazbenika, fotografije iz noćnih klubova u New Yorku dojmljiv su dokaz toga vremena. Ova izložba prvi put, u ovom obujmu, pokazuje njezine radove austrijskoj publici, a izložba se poslije seli u Švicarsku. Dodatne informacije potražite na http://www.KUNSTHALLEwien.at.

/slike/vijenac/Vij166/STG06187


slikaIznova otvorena kapelica

Houston Nakon osamnaestomjesečne restauracije, koja je stajala gotovo dva milijuna američkih dolara, otvorena je Rothkova kapela u Houstonu. Njezini osnivači, John and Dominique de Menil, posvetili su je 1971. kao intimno svetište dostupno svim religijama. Moderni meditativni okoliš nadahnut je Rothkovim apstraktno-ekspresionističkim slikama koje se nalaze u njenoj unutrašnjosti. Polugaleriju — polusvetište možete pogledati na adresi http://www.menil.org/rothko.html

/slike/vijenac/Vij166/STG39714


slikaArteast 2000+

Ljubljana

U neobnovljenim prostorima u Metelkovoj 22, ljubljanska Moderna galerija predstavlja zbirku u nastajanju Arteast 2000+. Na izložbi su prikazani radovi 86 umjetnika i umjetničkih skupina, većinom iz istočnih krajeva Europe. Od naših umjetnika na Arteastu 2000+, uz bok Beuysu i Maljeviču, moguće je vidjeti djela Tomislava Gotovca, Dalibora Martinisa, Julija Knifera, Ivana Kožarića, Gorana Petercola, Mladena Stilinovića, Gorana Trbuljaka, skupine Gorgone i drugih. Kustos izložbe je Zdenka Badovinac, a savjetnici pri postavi bili su Victor Misiano, Pjotr Pjotrovski, Harald Szeemann i Igor Zabel. Zbirka je otvorena do 24. rujna, a možete je razgledati i na http://www.2000p.org.

Knjige


slikaTracy Chevalier, Girl With a Pearl Earring

U izdanju kuće E P Dutton izašla je potkraj prošle godine, na više od dvije stotine stranica knjiga o velikom nizozemskom slikaru Johannesu Vermeeru. Biografski roman o slikaru i njegovoj vječno ljubomornoj ženi i punici te sluškinji Griet koja je postala jedna od njegovih najboljih modela dobro pokazuje život Delfta druge polovice 17. stoljeća. »Nizozemska Mona Lisa« postala je predmetom istrage o uzroku sjajnog Vermeerova slikarstva, s obzirom da nam je ostavio samo trideset i pet djela.

Časopisi


slika»Oris«, časopis za arhitekturu i kulturu, broj II-6-2000.

U Zagrebu je u četvrtak, 29. lipnja, predstavljen novi broj »Orisa«, časopisa za arhitekturu i kulturu. Šesti broj »Orisa« donosi novosti iz suvremene hrvatske arhitekture, razgovor s vodećim slovenskim arhitektom Vojtehom Ravnikarom, osvrt na Trebotićevu scenografiju, tekst o dizajnerima Bruketi i Žiniću, nekoliko eseja te prikaz djela fotografa Damjana Galea, čija je izložba otvorena u novom galerijskom prostoru u Centru Kaptol. Do zanimljiva dvojezičnog strukovnog časopisa možete doći i na http://www.oris.hr, kada izađe u internetskom izdanju.

Internet


slikahttp://www.guggenheim.org

Jednu od najvećih svjetskih zbirki, onu Fundacije Solomona R. Guggenheima, razmještenu u New Yorku, Veneciji, Berlinu i Bilbaou, možete razgledati i u virtualnom svijetu. Uz povijest svake od zgrada, Wrightove, Gehryjeve ili Gluckmannove, stalne postave, povremene izložbe i programe možete i trošiti novac, informirati se, učlaniti u Klub prijatelja ili jednostavno preletjeti remek-djela koja posjeduju.

Marko Kružić

Vijenac 166

166 - 13. srpnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak