Vijenac 166

Glazba

GLAZBENE VATRENE LOPTE

GLAZBENE VATRENE LOPTE

Koncerti


slikaLjeto je i vrijeme je festivala. Suvremeni nomadi, podmažite vozila. Važno upozorenje. Treba reagirati odmah! U Belgiji u mjestu Zeebrugge na Sjevernom moru održava se 14. i 15. srpnja Axion Rock Beach 2000. To je festival koji se održava uz more pa se možete i kupati. Ako volite hladnu vodu. Nastupit će Alanis Morissette, Iggy Pop, All Saints, Guano Apes, The Crannberries i mnogi drugi. Festival ima dvije pozornice, tako da možete birati glazbu. U međuvremenu i navečer zabavljaju vas poznati DJ-i. Zabava all day & all night long. Za detaljnije informacije i kupnju karata: http://www.axionbeachrock.be/. Da ne ponavljam informaciju iz prethodne rečenice, evo weba i za drugi festival: http://www.gurtenfestival.ch/. Riječ je o festivalu u lijepom švicarskom gradu Bernu. Održava se od 14. do 16. srpnja i neki izvođači poklapaju se s prethodno najavljenim. Osim Iggya, Guano Apesa i All Saints festival je šarolikog karaktera pa nastupaju i reggeae maher Alpha Blondy, Core, Funky Brotherhood, Tower of Power, Moloko, Jazzkantine, Angélique Kidjo...

Ni u nas neće biti glazbene suše. Od 23. do 30. srpnja u Splitu se održava treći Hyppo jazz festival. Prvoga dana nastupit će veličine glazbe Cosmic Voices of Bulgaria, planetarno priznati zbor, svakako poslušati! Ipak, najveći događaj zbit će se 26. srpnja, na stadionu Poljud svirati će Ray Charles. Bit će to jedan od samo pet koncerata koje će Ray održati u Europi. Osim njih valja spomenuti Kubanca Alfreda de la Sea i Brazilca Jorgea Bena Jora. Isplati se tih dana biti u Splitu. Svakako pogledati.

Zagreb će imati također svoj Etno na Gornjem gradu. Trg Gradec od 22 sata: 19. srpnja Zoran Predin & Mar Django Quartet, 20. Cinkuši i Teta Liza te 25. Vlado Kreslin i The Cannons (Sean i James Cannon), Irska. Pojedinačne karte 30 kn. Komplet: 70 kn. Pretprodaja CD Shop Dancing Bear i Koncertna direkcija Zagreb.

Info

Šesnaestoga srpnja u Brixtonu u Engleskoj treba se održati koncert u počast preminuoga Iana Duryja. Najveće zanimanje pobuđuje moguće okupljanje grupe Clash. Potvrdu za koncert dali su već Strummer, Headon i Jones. Simonon se još ne izjašnjava. Prethodna trojica trebala bi nastupiti svaki zasebno, a pratila bi ih Duryeva grupa Blockheads. Iako Strummer odlučno niječe ponovno okupljanje njihov menedžer nije opovrgnuo tu mogućnost. The Rolling Stones tuženi su za plagijat za pjesmu Saint of Me. Novi album grupe Kraftwerk možete naći na adresi: www.music-non-stop.co.uk (.)

Knjige


slikaMichael Erlewine, Chris Woodstra, Stephen Erlewine, Vladimir Bogdanov (urednici), All Music Guide to Rock: The Experts' Guide to the Best Rock Recordings in Rock, Pop, Soul, R&B, and Rap

Odmah na početku cijena. Oko tridesetak dolara. Kako se tečaj u posljednje vrijeme nešto mijenja, neću vam preračunavati u kune. Knjiga je lagana i zabavna za čitanje, ali ima toliko mnogo podataka da vam se zavrti u glavi. U knjizi je nabrojano oko 15000 naslova koji su objavljeni na kompakt diskovima te je obrađeno oko 2 500 autora i izvođača iz povijesti rocka, popa, soula i ostalih žanrova navedenih u podnaslovu knjige. Najvažniji su performeri obrađeni posebno i uz njihove biografije navedena je i cjelokupna diskografija. Dakle, gotovo kao enciklopedija o objavljenim CD-ima. Kada čovjek vidi te zastrašujuće brojke, pita se jesu li autori štogod propustili. Teško, jer ovo je već drugo dopunjeno izdanje. Za sve kojima trebaju informacije o izdanjima koja su propustili ili bi stare vinile htjeli zamijeniti za nove male cedeiće. Nabava je laka: http://www.amazon.com i pod knjigama (books) upišete traženi (navedeni) naslov. I čekate oko tjedan dana.

Video


slikaElvis — '68 Comeback Special (1968), režija Steve Binder

Nakon godina glamoura, Hollywooda, bezveznih filmova, gaža po hotelima Las Vegasa Elvis se 1968. odlučio vratiti korijenima. Odjeven u crnu kožu, s gitarom u ruci i praćen sastavom u kojem su bila i njegova dva najstarija suputnika, gitarist Scotty Moore i bubnjar D. J. Fontana, Elvis se približio publici. Na dvije pozornice, na možda metar ili dva od vrištećih obožavateljica Elvis je na pravi način obilježio svoj povratak rocku. Nažalost, za kratko. Na koncertu izvodi Heartbreak Hotel, Hound Dog, All Shook Up, Jailhouse Rock... Gotovo sve najbolje što je u životu učinio i što ga je postavilo na tron kralja rock'n'rolla. Što se samog videa tiče, sve sami superlativi. Narudžba: http://www.amazon.com (VHS&DVD). Cijena oko 25 dolara.

Časopisi


slika»Uncut«

Ovo je časopis na 140 stranica koji se bavi glazbom (rock pretežito), filmom (kinopremijere i video) te knjigama. Srpanjski broj posvećen je većinom tridesetogodišnjici smrti Jimmyja Hendrixa i ima nekoliko sjajnih eseja o vjerojatno najvećem gitaristu rocka. Godine će pokazti hoćemo li ga svrstati i u neki drugi ili općenitiji glazbeni stupac. Recenzije su podijeljene na one veće i manje i sve ocjenjuju zvjezicama od jedne do pet. Časopis donosi i popis filmova vezanih uz gladijatorske borbe. Pogađate, povod je film Gladijator koji još igra u našim kinima. Naslov teksta najbolje ilustrira kako urednici rade. Glasi Toga! Toga! Toga! Sveukupan dojam odlično i zanimljivo. Uz časopis dobijete i CD s 19 snimaka. Tako se novine tuku protiv Interneta. Adresa weba (a moraju je imati): http://www.uncut.net/. U časopisu je i kratak osvrt na sve snimke na CD-u jer za većinu izvođača sigurno niste čuli. Osim za Iggyja Poppa, Scotta Walkera, Milesa Davisa, Free... Možete ga nabaviti u knjižari Algoritam za sedamdesetak kuna. Dojam: jedan od najboljih.

Internet
http://www.petergabriel.com

Stranica na kojoj možete naći sve o Peteru Gabrielu i njegovu albumu Ovo na kojem je glazbenik radio dvije godine. Kako ovo ne bi ispao prikaz, reći ću samo da su na albumu zastupljeni različiti glazbeni utjecaji: od europskih do afričkih, azijskih, australskih, a na albumu gostuju Neneh Cherry, Paul Buchanan, Richie Havens... Zavirite.

Krešimir Blažević

Vijenac 166

166 - 13. srpnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak