Vijenac 166

Film

FILMSKA ČETVRT

FILMSKA ČETVRT
slikaDetektivka s onoga svijeta

Ako glavnu mušku ulogu tumači Harrison Ford, a boje ljepšeg spola brani Michelle Pfeiffer, te ako njihove kretnje iza kamere pomno režira Robert Zemeckis uz producentske savjete Stevena Spielberga, onda je riječ o sigurnom filmskom hitu. Gotovo sigurnom. Ono malo dvojbi oko fantastičnog trilera What Lies Beneath, čija je američka premijera zakazana za 21. srpnja, leži u njegovoj pomalo klišeiziranoj nadnaravnoj potki. Naime, Fordov sveučilišni profesor Norman osnažen potporom nove životne družice Claire (Pfeiffer) rješava tajnovito umorstvo studentice, pri čemu mu nesebično pomaže prva supruga. Zapravo, ne baš ona, jer je nedavno preminula, nego njezin dobri duh! Ambiciozna produkcija vrijedna 65 milijuna $ trebala bi vratiti zvjezdani sjaj Harrisonu Fordu koji još od 1997. i uspjeha s Air Force Oneom nije ubilježio blokbasterski rezultat. Stoga mu uz redateljski potencijal oskarovca Roberta Zemeckisa (Forrest Gump) i magičnu ženstvenost Michelle Pfeiffer nužno treba i malo sreće. S neba.

slikaIz Kine na Havaje

John Woo ne vraća se u Kinu! Zašto i bi kad je najkomercijalniji hongkonški redatelj svih vremena »na privremenom radu« u Hollywoodu, s novim filmom Mission: Impossible 2 upravo prešao angloamerički utržak od dvjesto milijuna dolara. Pravim imenom Yusen Wu, taj je majstor ultranasilnih krimića i koreografirane filmske akcije svjetsku slavu stekao zasigurno ponajboljim ostvarenjem u karijeri Die xue shuang xiong (The Killer) iz 1989. Od 1992. kineski je jezik u njegovim filmovima zamijenio engleski, a ne tako loše honorare za južnoazijske pojmove basnoslovne svote zarađene na niski hitova (Teška meta, Slomljena strijela, Čovjek bez lica). Za sljedeću pak godinu pedeset četverogodišnji Woo najavljuje akcijsku dramu Wind Talkers u kojoj će Nicolas Cage kao časnik iz vremena Drugog svjetskog rata pokušati otkriti kakvu to tajnu čuvaju Indijanci Navajo. Za snimanje su filma izabrani Havaji.

Velika obljetnica malih animatora

Imati dvadeset i pet godina obično znači imati sve. I mladost i priliku za uspjeh u životu. Slično je i sa Školom animiranog filma iz Čakovca, koja je 1. srpnja svečano obilježila 25. rođendan. Jedina je razlika što je većina slavljenika te večeri u čakovečkom Centru za kulturu imala upola manje godina. Danas ŠAF pod umjetničkom vodstvom svog osnivača Ede Lukmana okuplja šezdesetak osnovnoškolaca te nekoliko srednjoškolaca i odraslih autora. U njihovu je čast ovom prigodom predstavljena i monografija Škole autorice Mire Kermek-Sredanović. Također, projicirana su i najbolja ostvarenja nastala u okviru ŠAF-a te radovi snimljeni u međunarodnoj radionici za animirani film u Čakovcu koju su u lipnju vodili David Ehrlich iz SAD i František Jurišić iz Slovačke.

slikaKnjiga: Hrvoje Turković, Teorija filma

S podnaslovom Prizor, montaža, tematizacija u biblioteci Intermedia nakladnika Meandar upravo je objavljeno drugo izdanje Teorije filma, kapitalnoga djela Hrvoja Turkovića, filmskog teoretičara i profesora na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Knjiga je u odnosu na 1994, kada se prvi put pojavila i bila uskoro rasprodana, samo djelomice izmijenjena. Opsežan autorov rukopis uz epistemološko-komunikacijski pristup prirodi filma, u četiri cjeline detaljno raščlanjuje filmsko prikazivanje, pojam scene, status reza, kao i — aspekte tematizacije.

Časopis: Zabavni tjedni »Entertainment Weeklyja«

Američka inačica nekadašnjeg »Studija« u odnosu na svoj ovdašnji pandan naglasak ne stavlja na televiziju, nego na film. Prekoatlantski »medij svih medija« uz iscrpne filmske i videostranice ispunjene vijestima, reportažama i analizama, svakotjedno prati i mali ekran te estradu, knjige, glazbu i multimediju. Ključni dan za tjednik? Petak!

Multimedia: Prva virtualna »Pula« (www.webmoviefest.com)

Web Movie Fest Y2K naslov je prvoga hrvatskog festivala kratkometražnog filma koji se održava na Internetu! Za tu su cyber manifestaciju, čiji je osnivač Hrvoje Maleković, od 2. do 16. srpnja najavljene projekcije 46 ostvarenja. Njih šest stiže iz Hrvatske, dok od inozemnih sudionica prednjače SAD s 26 prijavljenih radova te SR Jugoslavija s osam. Na žanrovski raznolikom festivalu pobjednik će biti određen najvećim brojem posjetitelja svoje stranice, pri čemu će mu pripasti i jedina festivalska nagrada — stilizirana filmska traka u obliku monkeyja.

slikaInternet: Debela filmska rola (www.reel.com)

»Vaša veza s filmovima« jednostavna je krilatica bogatoga filmskog sitea Reel.com, koji osim tražilica dosad snimljenih filmova nudi i aktualnosti s vijestima, intervjuima i premijerama te posudbu i kupnju video- i DVD-izdanja.

Boško Picula

Vijenac 166

166 - 13. srpnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak