Vijenac 166

Arhitektura

ARHITEKTONSKI GLOBUS

ARHITEKTONSKIGLOBUS

Izložbe


slika

Umjetnički toranj

New York Peter Noever, Sepp Müller i Michael Embacher izlažu u Max Protetch Gallery projekt adaptacije bivšega bečkog tornja, bunkera za protuzračnu obranu, iz 1943. godine u Arenbergparku (Flakturm). Projekt pod naslovom CAT (Contemporary Art Tower) potpuno odgovara recentnim umjetničkim izazovima i treba prerasti u međunarodno središte suvremene umjetnosti. U tornju će biti mjesta za umjetničke atelijere, izložbene prostore, auditorije, kavane i restorane. Ideja je da publika sudjeluje u neposrednom nastajanju umjetničkoga djela, što bi pridonijelo boljem razumijevanju i prihvaćanju suvremene umjetnosti. Prilog projektu napravili su i Jenny Holzer i James Turrell. Izložba je otvorena do 28. srpnja.

Toni Bešlić
Boris Podrecca u Šibeniku

Šibenik Poznati arhitekt Boris Podrecca u okviru Likovnog programa 40. međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku izlaže u galerijskom prostoru najstarije šibenske crkve, Sv. Krševana. Na dvanaest kubusa pričvršćenih na zidovima izložene su fotografije svih važnijih Podreccinih radova nastalih diljem svijeta u posljednjih desetak godina. Središnjim dijelom galerije dominira menza s fotografijama Podreccinih arhitektonskih intervencija namijenjenih djeci.

Urbicid i dalje jaše Zagrebom

Zagreb Da nove gradske vlasti nisu gotovo ništa naučile iz desetogodišnjeg urbicida grada Zagreba, svjedoči i posljednji slučaj rušenja pod vrlo sumnjivim okolnostima stare tvornice Kraš između Trpimirove i Branimirove ulice. Tvornica je srušena i usprkos službenoj obustavi rušenja od strane Gradskog ureda za prostorno uređenje. Kako doznajemo, na prostoru tvornice trebao bi prema projektima arhitekta Nenada Bacha i biroa FIA niknuti još jedan gradski shopping-centar. Izvođač radova, kako ga nazivaju, Branimir centra austrijska je tvrtka Ilbau. Izgradnja će koštati više od sto milijuna njemačkih maraka. Prema opisu projekta, centar je zamišljen kao kompleks od trgovačkih, hotelskih, zabavnih, poslovnih i stambenih sadržaja s parkiralištem i pratećim objektima — dakle, prema zakonu što brže zarade, na što manje prostora strpati i dakako prodati što više različitih programa. Zbog niza nezakonitosti, između ostalog i neriješenih vlasničkih odnosa te narušavanja sigurnosti pri rušenju tvornice, stanari Trpimirove 4 najavili su kaznene prijave protiv odgovornih. U lovu u mutnom, gdje su zakoni, etika, a kako se čini i estetika opet ustupili pred kapitalom, služba zaštite spomenika, kao i u proteklih desetak godina, mudro šuti.

Knjiga i video


slikaKarlovački proizvod za pet kontinenata, biblioteka Psefizma, Nakladništvo Društva arhitekata, građevinara i geodeta, Karlovac; Oda stroju, Dalibor Martinis

Karlovac U povodu prvog simpozija o industrijskoj arhitekturi u Hrvatskoj nedavno je u nakladi biblioteke Psefizma predstavljena knjiga Karlovački proizvod za pet kontinenata. U uvodnim razmatranjima knjiga donosi nekoliko općih uvida u razvoj industrije u Hrvatskoj i karlovačkom kraju u kontekstu europske povijesti arhitekture. No glavna tema knjige je karlovačka tvornica potkivačkih čavala Mustad, koja i danas posluje po tehnološkim principima gotovo neizmijenjenim od 1925, proizvodeći potkivačke čavle za konje, magarce i deve, i to za svih pet kontinenata. Knjiga Karlovački proizvod za pet kontinenata nastala je kao interdisciplinarna suradnja grupe autora predvođena urednicom Mirjanom Goršić. Paralelno s knjigom predstavljen je i videorad Dalibora Martinisa posvećen tvornici Mustad pod naslovom Oda stroju, koji se može pogledati na prigodnoj izložbi Tvornica potkivačkih čavala Mustad-Karlovac u Gradskom muzeju. Knjiga se može naručiti putem e-maila: mailto:dagg@ka.tel.hr.

Nagrade
Dodijeljena nagrada Vicko Andrić

Split Godišnja nagrada »Slobodne Dalmacije« koja nosi ime prvoga hrvatskog konzervatora Vicka Andrića (1793-1866) ove godine dodijeljena je uglednom konzervatoru Ivanu Matejčiću, pročelniku Konzervatorskog ureda u Puli. Predsjednik ocjenjivačkog suda Joško Belamarić u obrazloženju nagrade Vicko Andrićposebno je istaknuo Matejčićeva istraživanja izvanserijskih spomenika poput crkve sv. Tome pokraj Rovinja, sv. Marije Velike pokraj Bala i kripte novigradske katedrale. U obrazloženju nagrade također je istaknuta i Matejčićeva komunikativnost koja je u nas na žalost još vrlo rijetka, te inzistiranje na elokventnosti konačne prezentacije, koju odlikuje poštovanje snage autentične strukture spomenika, kao i respektiranje konzervatorskih zahvata koje su ranije poduzeli njegovi prethodnici. Čestitke.

Krešimir Galović
Zlatna medalja RIBA Gehryju, Pritzker za arhitekturu Koolhaasu

Ovogodišnja Zlatna medalja za arhitekturu RIBA dodijeljena je američkom arhitektu Franku Gehryju. Gehry, čija je reputacija u neprestanu usponu zahvaljujući nizu izazovnih projekata koji pomiču granice forme i materijala, planetarnu popularnost zadobio je spektakularnim ostvarenjem Muzeja Guggenheim u Bilbau 1997. godine, a nedavno je ponovno privukao pozornost prijedlogom novoga muzeja za istog naručitelja u New Yorku.

Druga ugledna nagrada — Pritzker za arhitekturu, ove je godine dodijeljena arhitektonskom globe-trotteru Remu Koolhaasu. Taj nizozemski arhitekt podjednako je utjecao na suvremenu međunarodnu scenu svojim realizacijama kao i kultnom arhitektonskom knjigom devedesetih S, M, L, XL, ostvarenom u suradnji s kanadskim dizajnerom Bruceom Mauom.

Vinko Penezić

Vijenac 166

166 - 13. srpnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak