Vijenac 165

Film

Zaboravi Hollywood

Vrsni glumci, politika i socijala

Uz ciklus suvremenoga britanskog filma na HTV-u

Zaboravi Hollywood

Vrsni glumci, politika i socijala

Uz ciklus suvremenoga britanskog filma na HTV-u

U srpnju će u sklopu filmskog programa HTV-a biti prikazan kratki ciklus suvremenoga britanskog filma. Uvršteni filmovi, Nothing Personal, Loop, Divorcing Jack i Beautiful Thing, dat će prikaz najnovije britanske filmske produkcije koja obiluje zanimljivim ostvarenjima, scenaristički intrigantnima, režijski vrlo solidnima te glumački odličnima.

Nothing Personal iz 1995. godine, film je Thaddeusa O'Sullivana s Johnom Lynchom, Jamesom Fraineom, Michaelom Gambonom u glavnim ulogama. Radnja filma smještena je u Belfast 1975. Grad potresaju neprestani sukobi između protestanata i katolika. Predstavnici dviju neprijateljskih strana pokušavaju uspostaviti sporazum i pritom ništa ne rješavaju. Žrtve iracionalnoga rata su i dvojica muškaraca, katolik Liam i protestant Kenny, koji se poznaju od djetinjstva i koje je vjera podijelila u dva različita tabora. Kulminacija besmislice rata između protestanata i katolika dočarana je susretom Liama i Kennyjeve žene, koji su upravo pokopali svoje najbliže, na zajedničkom groblju.

Riječ je o solidnom uratku koji je za razliku od velikog broja filmova o istoj temi vrlo dobro obradio problematiku netrpeljivosti između protestanata i katolika.

Film Beautiful Thing snimljen je također 1995, a potpisuje ga Hettie MacDonald.

Priča o Sandri Gangel, konobarici u pabu koja živi u radničkoj četvrti, ima sina i ljubavnika sjajno je i intrigantno osmišljena. Sandrini susjedi tipični su predstavnici nižega društvenog sloja. Leah je mlada crnkinja koja živi sama s majkom i sanja kako će postati slavna pjevačica. Steve živi s nasilnim ocem i istim takvim bratom, koji ga maltretiraju, a utočište mu pruža otvorena i velikodušna Sandra. U sveopćoj gunguli koja vlada u susjedstvu iskrica koja će dodatno začiniti Sandrin život bit će saznanje da joj je sin homoseksualac i da je u vezi sa susjedom Steveom. Iako u početku vrlo potresena, Sandra će, unatoč čuđenju i preziru susjeda, stati na sinovljevu stranu.

Beautiful Thing topla je pričica o običnim malim ljudima i njihovim svakidašnjim te nesvakidašnjim problemima i kao takva sjajno funkcionira, a njezinu uspjehu pridonijela je i vrsna glumačka ekipa: Scott Neal, Tameka Empson, John Savage, Andrew Fraser i drugi.

Divorcing Jack iz 1998. redatelja Davida Caffreyja priča je o mladom i perspektivnom novinaru Danu Starkeyu, kolumnistu u novinama »Belfast Evening News«, koji imaju reputaciju ciničnoga novinara koji uvijek i bez straha izražava svoje mišljenje. I u privatnom je životu poprilično buntovan. Uskoro će biti upleten u nevjerojatnu mrežu političkih i privatnih zavjera, koje pokušava riješiti uz pomoć američkoga novinara Parkera. Odlični glumci, dobra režija i šarmantna otkvačena priča čine film prilično zanimljivim, premda ga u potpunosti iznosi glavni glumac David Thewlis, koji je do sada ostvario zavidnu međunarodnu karijeru.

Komedija Loop redatelja Allana Nibloa snimljena je 1998, a glavna junakinja priče je Rachel, mlada umjetnica koja nakon trogodišnje veze s Billom otkriva da je u drugom stanju. Na proslavi trogodišnjice njihove veze Bill joj govori kako njihova veza više ne funkcionira i da bi trebali prekinuti, tako da mu ona prešuti trudnoću. Razočarana, Rachel odluči otići roditeljima, a tamo će je odvesti Billov najbolji prijatelj Jason, koji joj priznaje da je oduvijek bio zaljubljen u nju. Loop je simpatična britanska komedija profinjena stila i humora.

Na kraju treba naglasiti da je riječ o odreda zanimljivim i inteligentnim djelima dojmljive atmosfere, koja svojim pričama i profinjenim stilom zadovoljavaju i zahtjevniju i manje zahtjevnu publiku.

Zvjezdana Bubnjar

Vijenac 165

165 - 29. lipnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak