Vijenac 165

Kazalište

KAZALIŠNI GLOBUS

KAZALIŠNI GLOBUS
Dujšin Ragužu za Exit

Tradicionalna »Vjesnikova« nagrada za kazališnu umjetnost Dubravko Dujšin ove je godine pripala Matku Ragužu, glumcu i redatelju, osnivaču i ravnatelju Teatra Exit. Pothvat osnivanja i uspješnog vođenja privatnog kazališta u, kako posljednje vijesti i svojevrsni Exitov »štrajk upozorenja« pokazuju, takvima nesklonom vremenu, Ragužu je donio nagradu kao »kazališnom umjetniku i organizatoru koji je na najbolji mogući način pokazao kako se zasićenost neinventivnošću i potrošenošću institucionalnog kazališta, umjesto u nedjelotvornu kritiku, može preusmjeriti u stvaralački zanos, u promoviranje novog organizacijskog modela kazališta neopterećenog stalnim ansamblom i izvankazališnim imperativima«. Međutim, što kad je jedan od imperativa PDV, zbog kojega Teatru Exit prijeti zatvaranje?

Talent za izvoz

Uz inozemne uspjehe Nataše Rajković, Bobe Jelčića i njihovih &TD-ovih predstava, iz svijeta dolazi još dobrih vijesti. Filip Šovagović, glumac, dramski pisac i redatelj, može, naime, biti zadovoljan njemačkom praizvedbom svoje drame Cigla u osnabriškom Emma Theatru. Šovagovićev dramski prvijenac u Splitu je još prije dvije godine postavio Paolo Magelli, dok se ovaj put postvijetnamskog sindroma i hrvatskih teških tema prihvatio Stefan Rogge. Tako upoznat, Šovagović je pozvan i na rasprave u sklopu ovogodišnjeg Bonskog bijenala s podnaslovom Novi europski komadi. U međuvremenu se za premijeru na Splitskom ljetu pripremaju i Ptičice, novi Šovagovićev tekst.

slikaLuka ili Hamlet?

Ljepotan se vraća, kako je i najavio, pa će Hamlet s Goranom Višnjićem igrati u zagrebačkom HNK 2. i 4. srpnja, a u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara od 12. do 14. srpnja. Na svu sreću, Hamleta na Maršalovu trgu ili na Lovrjencu Luka Kovač iz Hitne službe neće morati igrati u originalu.

slika5. MKFM

Peti će se put ove godine, s početkom 10. srpnja, u Puli održati Međunarodni kazališni festival mladih, jedinstvena međunarodna ljetna kazališna škola (i jedini workshop-festival u Hrvatskoj?) u organizaciji Istarskog narodnog kazališta. Svjetski pedagozi, sudionici iz trinaest zemalja i teme seminara kao što su biomehanika, razne vrste scenskog pokreta, tehnike zagrijavanja i disanja, dijalektalna dikcija i etnoutjecaji u glazbi, interaktivni teatar, scenografske, kostimografske i radionice dramskog pisanja, samo su neki od sadržaja 5. MKFM-a. Prijave su u tijeku, a informacije možete naći pišući na adresu kazališta, Laginjina 5, Pula ili na e-mail: dolores.vojnic-biasiolŽpu.tel.hr.

Kazalište iz automobila

U sklopu nedavnog otvorenja europskog bijenala suvremene umjetnosti Manifesta 3 u Ljubljani, na parkiralištu ispred slovenskoga parlamenta odigrao se i prvi drive-in teatar. Projekt Drive In Camillo nastavak je istraživanja kojim se Emil Hrvatin, slovenski kazališni teoretičar i praktičar, bavi već nekoliko godina — tragovima Teatra Memorije renesansnoga genija Giulija Camilla. Uz virtualnu animaciju, film i izravan radijski prijenos, u ovoj predstavi nastupa i sedam plesača.

slikaKad krene...

Vijest o dodjeli posebnoga kraljičina priznanja mladom britanskom redatelju Samu Mendesu, jednom od rijetkih koji je za svoj prvi film (American Beauty) dobio Oscara, zasjenila je ona da je isti dobio i nagradu Shakespeare njemačke zaklade Alfred Toepfer. Naime, Mendes je ponajprije kazališni čovjek, koji je ostavio traga i režijama u RSC-u, ali i kao umjetnički ravnatelj londonskoga kazališta Donmar Warehouse, u kojem je u Hereovoj The Blue Room uspio razodjenuti Nicole Kidman.

slikaPreporuke: knjige, video

Kako je pravo vrijeme za skupljanje literature za ljetne mjesece, oni koji imaju loš predosjećaj prije rujanskih prijemnih ispita na Akademiji mogu se hladiti, s (nedavno završenom) biografijom Sir Johna Gielguda An Actor and His Time. S druge strane, možda im pokojni Sir i pomogne savjetima ili barem insajderskim uvidom u Acting Shakespeare. Vječnim gledateljima, pak, dobro će doći videozapis vodiča Juliena Becka po povijesti legende. Puni naslov je Signals Through The Flames: The Story of the Living Theatre redatelja Sheldona Rochlina i može se, baš kao i Gielgudove knjige, naći u internet knjižari s najvećom ponudom na Zemlji — Amazonu.

Hrvatski net

Unutar Monitora, hrvatske news-stranice, pojavio se i novi sadržaj nazvan jednostavno — teatar. U lipnju, prepunom zagrebačkih kazališnih aktivnosti, Monitorov teatar najbrži je način za dolaženje do informacije o svemu što se zbiva. Adresa je http://teatar.monitor.hr i nadajmo se da će se osim zagrebačkim uskoro početi baviti i hrvatskim kazalištem, te se širiti i dalje, slijedeći obalne festivale.

Časopis »Theater«

A za dalje treba i neka investicija. Odjel dramskih umjetnosti sveučilišta Yale još od 1968. izdaje časopis jednostavna imena »Theater«, no za one koji se više i ne gnjave previše papirom i poštarinom, treba navesti i adresu http://yale.edu/drama/publications/theater/ na kojoj se mogu saznati detalji o pretplati, novim i starim brojevima, uz pripadajuće kopanje po pismohrani.

Igor Ružić

Vijenac 165

165 - 29. lipnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak