Vijenac 165

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

GLAZBENI GLOBUS
Janković predstavljao Hrvatsku


Ženeva — Zagreb Pobjednik 10. eurovizijskog Grand Prix natjecanja za mlade glazbenike, održanog 15. lipnja u norveškome Bergenu — europskom gradu kulture 2000, dvanaestogodišnji je poljski pijanist Stanislaw Drzewiecki. Iza njega su ostali sedamnaestogodišnji finski čelist Timo-Veikko Valve i sedamnaestogodišnji ruski pijanist Nikolai Tokarev. Hrvatski predstavnik bio je mladi hornist Jan Janković. Posljednju večer natjecanja prenosilo je dvadeset i pet zemalja, a gledanost se procjenjuje na deset milijuna gledatelja. U Zagrebu, pak, na svečanoj sjednici u zagrebačkoj palači Dverce ministar kulture Republike Hrvatske Antun Vujić dodijelio je nagrade Vladimir Nazor. Dobitnici u kategoriji glazbe su sopranistica Ljiljana Molnar-Talajić za životno djelo i pijanist Branko Sepčić za recital održan 8. svibnja 1999. u Preporodnoj dvorani u Zagrebu.

Orkestri žele na Internet

Philadelphia Članovi šezdeset i šest američkih orkestara te opernih i baletnih kuća sredinom srpnja ove godine glasat će o sporazumu što su ga osmislili predstavnici orkestara i Florence Nelson iz Američke federacije glazbenika, kojim bi se veliki orkestri, potaknuti malim diskografskim tiražama i krizom publike, aktivno uključili na Internet. »Želimo doprijeti do ljudi i održati naše institucije na životu«, izjavio je nakon sastanka Nelson. »Pitanje je dakle na koji ćemo način iskoristiti tehnologiju koju nam pruža Internet, ne bi li njome popunili mjesta u dvoranama i generirali novu publiku?« Prođe li sporazum na glasanju sredinom srpnja, u bliskoj ćemo budućnosti na Internetu moći slušati izravne prijenose koncerata bez mogućnosti snimanja kao i snimke koje će biti moguće downlodirati. Sporazum će biti na snazi do 31. siječnja 2002, a među orkestrima nalaze se Filadelfijska filharmonija, Simfonijski orkestar iz San Francisca, Klivlendski simfonijski orkestar, Opera iz Houstona, Simfonijski orkestar iz Nashvillea i Orkestar gradskoga baleta iz New Yorka.

Restauriran Palais Garnier

Pariz Nakon dvanaest mjeseci očišćeno je i restaurirano pročelje pariške operne kuće Palais Garnier, nazvane po njezinu francuskom arhitektu Charlesu Garnieru. Novouređeno pročelje 20. je lipnja otvorila francuska ministrica kulture Catherine Tasca. Projekt je koštao 7,7 milijuna američkih dolara, a timom restauratora ravnao je Alain-Charles Perrot. Završetak obnove čitave zgrade planira se za 2007. godinu, a bit će teška dodatnih 40 milijuna USD-a.

Natjecanje: Sveta Cecilija

Fondazione Accademia Nazionale di Santa Cecilia iz Rima raspisuje međunarodno natjecanju za originalnu skladbu za zbor i orkestar (ili instrumentalni sastav od minimalno dvadeset instrumenata) na određeni tekst u trajanju između dvanaest i dvadeset i pet minuta. Deadline za slanje skladbi je 30. studenog 2000, a svi natjecatelji moraju biti mlađi od trideset i pet godina. Prva nagrada iznosi petnaest milijuna talijanskih lira. www.santacecilia.it/

slikaKnjiga: Karajan

Richard Osborne, Herbert von Karajan: A Life in Music, Northeastern University, 2000. Richard Osborne, jedan od najpoznatijih i najuglednijih britanskih glazbenih pisaca, stvorio je novu biografiju o jednome od najvećih dirigenata druge polovice 20. stoljeća, ispravljajući mnoge greške i razbijajući mnoge klišeje o Karajanovoj umjetničkoj i ljudskoj osobnosti. »Ova opsežna, odmjerena i objektivna biografija konačno je djelo o iznimnom maestru«, zaključuje recenzent na stranicama Amazona.

slikaCD: Verdi

Giuseppe Verdi, La Traviata, Teldec Classics, 2000. Diskografska kuća Teldec Classics najavljuje cjelokupnu snimku kao i posebna CD-izdanja s projekta postavljanja Traviate u izvorne prostore i vremena u kojima se prema libretu odvijala radnja Verdijeve opere, realizirana u Parizu 3. i 4. lipnja ove godine. Takozvana Pariška Traviata, u kojoj glavne uloge nose José Cura i Eteri Gvazava dok Orkestrom RAI dirigira Zubin Mehta, trebala bi se pojaviti na tržištu 26. lipnja. www.warner-classics.com/teldec/home2.html/

Internet: Bach

odur.let.rug.nl/Linguistics/diversen/ bach/cantatas/ Jan Koster autor je stranica u potpunosti posvećenih kantatama Johanna Sebastiana Bacha. Na stranicama možete dobiti osnovne informacije, popis referentne literature, popise kantata prema abecednom redu, BWV-oznakama i crkvenoj godini, tekstove pojedinih kantata na njemačkom izvorniku i u prijevodima na engleski i talijanski jezik te mnoge druge korisne podatkee o tom dijelu skladateljeva opusa.

Borko Špoljarić

Vijenac 165

165 - 29. lipnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak