Vijenac 165

Glazba

GLAZBENE VATRENE LOPTE

GLAZBENE VATRENE LOPTE
slikaKoncerti

Kratak podsjetnik na početku. Joe Cocker 4. srpnja, a Alanis Morisette 12. srpnja u Puli. Da nekom ne promakne. To spominjem stoga što nam je utekao Pearl Jam, koji je koncert održao 19. lipnja u Ljubljani. Oprostite. Od drugih ponuda bilježimo heavy metal atrakciju Iron Maiden u Mađarskoj — Budim i Pešta. Zatim toplo preporučamo, mnogi će otići, koncerte Eltona Johna u Austriji 17. srpnja u Leobenu (malo sjeverozapadno od Graza) i 18. istoga mjeseca u Bregenzu (na Bodenskom jezeru, granica s Njemačkom). Kako Elton rijetko (čitaj: nikad) svira loše, zajamčen je dobar koncert. Uostalom nije fulao ni kada je pjevao na pogrebu svoje prijateljice princeze Diane, nego je potpuno koncentrirano i profesionalno izveo svoju Candle in the Wind, toga puta posvećenu princezi. Treba li veće preporuke?

slikaKnjige

Storm Thorgerson, Aubrey Powell, Peter Blake, 100 Best Album Covers

Autori su po svome izboru načinili zbirku od sto najboljih ili bolje rečeno najintrigantnijih omota albuma iz povijesti rocka. Od psihodeličnog omota Sgt. Peppera Beatlesa do »tumačite ga kako hoćete« ovitka albuma Nirvane Nevermind. Autori omote analiziraju, pišu o tehnikama izrade, spominju neke od najutjecajnijih studija (Hypgnosis, npr.), ali i iznose neke bizarne detalje. Je li omot albuma grupe Led Zeppelin inspiriran romanom Arthura C. Clarka Kraj djetinjstva ili gorući čovjek s omota albuma Pink Floyda Wish You Were Here zaista gori? Sve to i još mnogo detalja saznat ćete iz ove knjige. Za ljubitelje rocka, ali i za povjesničare umjetnosti. Nije ni skupa. S poštarinom oko 25 dolara.

slikaVideo

Steely Dan, Two Against Nature, režija Earle Sebastian

Iako je ne baš davno izašao album istoga naslova (još ga nismo obradili u CD mozaiku, ali stiže), Walter Becker i Donald Fagen, utemeljitelji i jedini pravi članovi grupe već su na turneji snimili video. Obožavatelji jazz-rocka ili, bolje rečeno, Steely Dan glazbe oduševljeni su. Album dobiva samo pohvale, a video pet od mogućih pet zvjezdica. Na koncertu grupa svira sjajno. Stare kompozicije obrađene u stilu jazza pedesetih i nove. Pjesme im govore o razvodima, incestu, sredovječnoj krizi, piromaniji, proizvonji droge... Teško je ne preporučiti ovaj VHS video (ima i DVD verzija), ali ipak mala ograda. Tko ne voli kompleksniju glazbu i spomenute teme u tekstovima neka ne kupuje ovaj proizvod. It's only rock'n'roll. (Oni se s time ne bi složili. Ili možda bi.) But I like it.

slikaČasopisi

»Guitar Player«

Jedan od najcjenjenijih specijaliziranih časopisa za svirače gitare. Novi modeli, efekti, žice, pojačala i ostala oprema. Sve za gitaru i za gitariste. Ima i intervjua u kojima veliki i malo manje veliki majstori objašnjavaju svoje trikove. Ilustracija: U jednom davnom »Guitar Playeru« Steve Howe, gitarist grupe Yes, objašnjavao je kako je dobio poseban zvuk na albumu Tale from Topographic Ocean. Rekao je: »Jednostavno. Uzmete gitaru Gibson Junior, provučete kroz jedan mali efekt i ukopčate u pojačalo Pignose.« Da bi pronašao taj zvuk, proveo je nekoliko mjeseci u svom podrumu i isprobavao razne kombinacije gitara, pojačala i efekata. Vi, kada pročitate »Guitar Player«, ne morate biti u podrumu, samo morate gitaru Gibson Junior...

slikaInternet

www.concertinfocentre.com

Evo još jedne web-stranice za suvremene nomade. Preko nje možete kupiti karte za koncerte unaprijed. I to u onim zemljama u koje odlazite na odmor. Na primjer: Japan ili Island, a o Americi i Australiji da i ne govorimo. Lagano se pretražuje i kupuje. Jedino je mađarska stranica malo zafrknuta (nije prevedena), ali ionako većina Hrvata zna nađkanižanski, pa im ni to neće biti problem. Morate imati kreditnu karticu. Tu vam ne mogu pomoći.

Krešimir Blažević

Vijenac 165

165 - 29. lipnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak