Vijenac 165

Informatika

Povratak u budućnost

Digitalne tiskare

Tiskarski je stroj prema jednostavnosti uporabe pretvoren zapravo u običan pisač za osobno računalo

Povratak u budućnost

Digitalne tiskare

Tiskarski je stroj prema jednostavnosti uporabe pretvoren zapravo u običan pisač za osobno računalo

Tehnologija digitalnog tiska, kao relativno nov način tiska, u široj uporabi nalazi se već desetak godina. Međutim, čini se da val vrlo pozitivnih promjena zahvaća i to specijalističko područje. Riječ je ponajprije o znatnu padu cijena te tehnologije kako u smislu cijene koštanja samih strojeva za digitalni tisak tako i cijena koštanja tiska, kao i održavanja uređaja. Do sada se radilo ne samo o relativno skupim strojevima nego je i cijena tiskanog materijala bila znatno viša u odnosu na offset-tisak, koji je u širokoj primjeni i danas. To je uzrokovalo da su se digitalni tiskarski uređaji upotrebljavali za produkciju malih naklada specijalističkih izdanja, jer je to zapravo jedini slučaj kada je taj način tiskanja isplativiji od offset-tiska.

U tehničkom smislu osnovna prednost digitalnog u odnosu na offsetni tisak jest da kod digitalnog tiska nije potrebna nikakva posebna priprema stroja, koja je inače važna komponenta cijene offset-tiska, a zahtijeva i određeno vrijeme. Osim što nije potrebna nikakva posebna priprema stroja, digitalni tiskarski strojevi u sebi imaju ugrađeno vrlo moćno računalo koje upravlja svim modulima stroja, tako da je za otisak dostatno u program učitati materijal koji se želi otisnuti u nekom od široko rasprostranjenih formata zapisa kao što su TIFF ili PDF, nakon čega se izdavanjem određene komande tom programu pokreće proces tiskanja. Time je tiskarski stroj prema jednostavnosti uporabe pretvoren zapravo u običan pisač za osobno računalo. Doda li se tome činjenica da je u posljednjih gotovo desetak godina u primjeni priprema za tisak na računalu te da programi koji se pri tome koriste bez problema mogu generirati datoteke u gore navedenim formatima zapisa, možemo bez ograde govoriti kako je ostvarena potpuna automatizacija procesa tiska.

Radi potpunosti valja istaknuti da se, bez obzira na sve veći stupanj sličnosti, digitalni tiskarski strojevi po načinu otiska na papir znatno razlikuju od laserskih pisača. Kod digitalnih tiskarskih strojeva riječ je o vrlo sofisticiranu načinu digitalne kontrole mehaničkog nanošenja boje na papir. Proizvođači digitalnih tiskarskih strojeva obično koriste vlastita tehnološka rješenja za izvedbu toga za konačnu kvalitetu otiska najkritičnijega dijela stroja.

Kada je riječ o izvedbi digitalnih tiskarski strojeva, to su uglavnom modularni uređaji, pri čemu se svaki modul rabi za pojedinu fazu produkcije knjige ili neke druge vrste tiskovine. Proizvođači također nude mogućnost međusobna povezivanja modula u cjelinu, kojom onda upravlja spomenuto računalo (tzv. on-line način rada) ili odvojeno korištenje modula (tzv. off-line) što omogućava i uporabu novih modula digitalne tiskare u kombinaciji s postojećim strojevima koje tiskara već ima. U konfiguraciji u koju su uključeni svi moduli korisnik dobiva potpuno automatiziran stroj za proizvodnju knjiga koji na svom početku ima spremnik za papir, a na kraju potpuno automatiziranu finalnu obradu knjige, koju samo treba izvaditi iz posebnog spremnika. Gotovo da posebno ne treba ni naglašavati kako je moguć otisak visoke kvalitete u boji, odnosno brzina ispisa od oko dvije stotine stranica u minuti.

Ove godine održan je najveći svjetski sajam tiskarske industrije Drupa 2000. Korporacija Xerox, jedna od vodećih na području digitalnoga tiskarstva, posredovanjem svoje tvrtke u Hrvatskoj Xerox Hrvatska, omogućila je nekolicini zainteresiranih posjet sajmu te izravne kontakte s Xeroxovim stručnjacima za digitalno tiskarstvo. Kao i ostali proizvođači digitalnih tiskarskih strojeva Xerox nudi strojeve raznih kapaciteta te velikog broja raznih pomoćnih modula za finalizaciju knjiga. Od njih saznajemo kako je digitalni tisak s današnjim tehnološkim rješenjima isplativ za naklade od osam stotina do tisuću primjeraka, ovisno o kompleksnosti grafičke opreme izdanja.

Uzme li se u obzir stanje izdavaštva u Hrvatskoj, gdje su naklade od nekoliko stotina primjeraka postale uobičajena praksa zbog teških prilika na tržištu, digitalni je tisak svakako vrlo zanimljiva opcija. Međutim, u svijetu je učinjen već i korak dalje. Riječ je o uvođenu koncepta tisak na zahtjev — print on demand — koji se zasniva upravo na mogućnostima potpuno automatiziranih digitalnih tiskarskih strojeva da iz elektronskoga zapisa knjige u vrlo kratkom vremenu proizvedu knjigu ili čak nekoliko potpuno različitih knjiga istodobno. Taj koncept dramatično mijenja i model prodaje knjiga jer više nije potrebno unaprijed financirati cijelu nakladu, pa je tek onda pokušati plasirati na tržištu. Tome valja dodati činjenicu da postoje rješenja koja također nudi Xerox i ostali proizvođači što omogućavaju integraciju s internetskom knjižarom, tako da se, nakon što kupac naruči knjigu preko Interneta s internetskog poslužitelja, šalje zahtjev tiskarskom stroju za ispis, odnosno proizvodnju te knjige. Napredak je toliko brz da na Internetu već postoje knjižare koje prodaju knjige upravo na taj način.

U budućnosti možemo sigurno očekivati poboljšanja digitalnih tiskarskih strojeva. Xerox je na sajmu predstavio potpuno nov tiskarski stroj, koji će na tržištu biti raspoloživ tek za dvije godine, upravo nevjerojatnih mogućnosti, uz obećanje da će cijena tiska jedne stranice u boji na tom stroju stajati oko pet centi, što je više nego dvostruko jeftinije od prosječne cijene digitalnoga tiska danas. Ta najava znači isto tako da se u slijedeće dvije godine može očekivati stanovit pod cijena postojeće tehnologije, koja je definitivno dosegnula razinu kvalitete i proizvodne cijene da bi već kao takva bila sasvim primjenjiva u praksi.

Predstavljene mogućnosti digitalnih tiskarskih uređaja, posebno u sklopu koncepta tisak na zahtjev i već sad iznimno kvalitetne integracije s internetskom knjižarom predstavljaju dramatičnu promjenu u izdavaštvu. Na prvi pogled čini se da su zbog malih naklada digitalni tiskarski strojevi iznimno korisno i isplativo rješenje za proizvodnju knjiga u nas, no konačan sud o tome može dati jedino tiskarska struka. S druge pak strane trendovi razvoja u svijetu pokazuju da digitalni tiskarski strojevi nisu samo rješenje za jednostavniju proizvodnju knjiga u malim nakladama, nego ponajprije za financijski znatno isplativiji model prodaje knjiga općenito zasnovan na konceptu tisak na zahtjev i integraciji s internetskom knjižarom.

Dodatni podaci o digitalnim tiskarskim strojevima raspoloživi su preko sljedećih hiperveza:

www.xerox.com

www.xeikon.com

Slaven Batnožić

Vijenac 165

165 - 29. lipnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak