Vijenac 165

Arhitektura

Nove knjige

Atlas bez nadomjestka

Werner Müller & Gunther Vogel, Atlas arhitekture 1 — Opći dio, Povijest graditeljstva od Mezopotamije do Bizanta, Golden marketing i Institut građevinarstva Hrvatske, 1999.

Nove knjige

Atlas bez nadomjestka

Werner Müller & Gunther Vogel, Atlas arhitekture 1 — Opći dio, Povijest graditeljstva od Mezopotamije do Bizanta, Golden marketing i Institut građevinarstva Hrvatske, 1999.

U izdanju Golden marketinga i Instituta građevinarstva Hrvatske, koji nas već neko vrijeme daruju iznimnim naslovima poput Vitruvijevih Deset knjiga o arhitekturi, izašao je na samom kraju prošle godine svjetski poznat Atlas arhitekture, 1. dio Wernera Müllera i Gunthera Vogela. Knjiga koja je prevedena na više jezika doživjela je 1997. u Njemačkoj jedanaesto izdanje. Takvo izdanje konačno je dočekano i na hrvatskom jeziku.

U prijevodu Milana Pelca i stručnoj redakciji Nade Grujić i Marine Šegvić ta je knjiga jedan od temeljnih svezaka za izučavanje graditeljstva od njegovih početaka. Prema izvorniku Deutscher Taschenbuch Verlaga iz 1974, Atlas prikazuje početke umjetnosti građenja i njegovu povijest. Nadalje, Atlas donosi objašnjenje arhitekture kao samostalna procesa. Uz obilnu količinu slikovnog materijala u boji, arhitekturu kao umjetnost invencije autori predstavljaju kroz njezine osnovice: konstruktivne elemente, tipologiju, građevinu kao organizam te određuju njezinu povijesnu uvjetovanost.

Velika je vrijednost Atlasa preglednost pojedinih kulturno-povijesnih razdoblja, s bitnim obilježjima arhitekture. Uzeti su u obzir i profana i sakralna arhitektura, urbanizam, inžinjerijska i stambena arhitektura. U sklopu pojedinih razdoblja prikazane su zemljopisne karte područja koje obuhvaćaju i vremenske tablice s osnovnim godinama, povijesnim događajima te kulturnim i znanstvenim dostignućima pojedinoga doba.

Prema načelu slika na parnim stranicama, a tekst na neparnim, atlas u kojem se lagano snaći veliki je dobitak za mnogobrojne studente i stručnjake kulturnoumjetničkih i tehničkih struka, buduće arhitekte, povjesničare umjetnosti i građevinare.

U Atlasu su obrađena razdoblja arhitekture Mezopotamije sa ziguratima Ura ili Babilona, Egipta s piramidama u Gizi i kompleksom u Tebi, egejskog bazena s velikim palačama u Knososu i Mikeni, Grčke s Olimpijom i Atenom, Rima s gradom Rimom i Pompejima te ranog kršćanstva s Ravenom i Konstantinopolisom.

Bogat slikovnim materijalom koji se sastoji od mnogobrojnih tlocrtnih dispozicija, presjeka, aksonometrija i rekonstrukcija, Atlas donosi i detalje konstruktivnih elemenata koji čine arhitekturu te ih tumači uz dodatna pojašnjenja formalnog i deskriptivnog karaktera. Jasne distinkcije u boji pojedinih dijelova arhitekture, npr. naosa od pronaosa ili ulice od palače, još je jedan doprinos u što lakšem sagledavanju arhitekture, »znalačke, precizne i čudesne igre volumena okupljenih pod svjetlom«, kako bi rekao Le Corbusier. Tu se nalaze i popisi kratica i stručnih izraza te izvrstan popis literature po pojedinim razdobljima.

Drugi dio Atlasa sagledavat će povijest graditeljstva od predromanike do danas prema načelima iz prve knjige, a trebao bi svjetlo dana ugledati za nekoliko tjedana. Željno ga iščekujemo. Nakon prijevoda Gombrichove Povijesti umjetnosti, ovog Atlasa te Vitruvija, izdavačka kuća Golden marketing dokazuje se kao suveren poznavatelj kulturnih potreba društva koje se iznova vraća umjetničkim vrednotama.

Marko Kružić

Vijenac 165

165 - 29. lipnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak