Vijenac 164

Film

Festivali

Veliki miting

Od 21. do 25. lipnja u Zagrebu se održava 14. Svjetski festival animiranog filma na kojem će se prikazati 92 ostvarenja iz 27 zemalja.

Festivali

Veliki miting

Od 21. do 25. lipnja u Zagrebu se održava 14. Svjetski festival animiranog filma na kojem će se prikazati 92 ostvarenja iz 27 zemalja. Festival koji nakon deset godina ponovno organizira Zagreb film u znaku je pedesetogodišnjice prvoga crtanog filma u nas Velikog mitinga.

»U Los Angelesu dočekao me je producent — distributer i rekao mi: Smoking?

— Imam samo tamno odijelo.

— Ne možeš ući u dvoranu bez smokinga.

Otišli smo u posebnu trgovinu gdje se iznajmljuju odijela. Za smoking sam platio dvadeset dolara. Eto, tako. Nije bilo skupo. Kad su čitali nominirane filmove, a bio je tu i Disney i još neki, nisam očekivao nikakvu šansu. I kad su prozvali Zagreb film, nisam, u prvi mah, mogao ustati. A poslije... skoro sam trčao...«

...a poslije je u ruke Vladimira Terešaka, koji se ovim riječima u knjizi Nenada Pate Majstori zagrebačkog crtanog filma prisjetio slavne 1961. godine, došao Oscar. Kako Surogatov redatelj Dušan Vukotić nije mogao biti na svečanoj dodjeli, zamijenio ga je upravo Terešak kao tadašnji predstavnik Globus filma u SAD. Nedvojbeno, bio je to vrhunac munjevitog razvoja zagrebačke škole animiranog filma, započeta u časopisu »Kerempuh« 1950, kada se pristupilo radu na prvom umjetničkom crtanom filmu u nas, poslije nazvanu Veliki miting.

Pedeset godina poslije u Zagrebu je sve spremno za 14. Svjetski festival animiranog filma, uz francuski Annecy, najuglednije manifestacije ovog tipa. Premda je po mnogo čemu najzagrebačkiji festival, baš kao i škola iz koje je nastao, u svojoj povijesti doživio i uspone i padove, organizatori na čelu s direktorom Zagreb filma Draganom Švacom vjeruju da će ovogodišnja smotra na najbolji način navijestiti jubilarni petnaesti festival za dvije godine i tridesetogodišnjicu njegova održavanja. Naime, festival se od svog početka 1972. održava bijenalno i sve je do lanjskog proljeća neparnu godinu »prepuštao« Annecyju. Međutim, Francuzi su u međuvremenu dodali i komercijalnu notu prodaje i kupnje filmova, pa im je jedino isplativo organizirati festival svake godine. Zagrebu je taj potez naškodio jer su termini obiju događanja preblizu (Annecy 2000. održao se između 5. i 10. lipnja) te se već razmišlja o travnju kao boljem rješenju za hrvatsku manifestaciju, i to već od sljedećeg puta.

Sve u svemu, domaća će publika i strani gosti od 21. do 25. lipnja u prostorima Koncertne dvorane »Vatroslav Lisinski« moći uživati u nizu programa, među kojima i u natjecateljskom dijelu s 55 filmova, od kojih čak osamnaest dolazi iz Velike Britanije. Polaganu revitalizaciju hrvatske umjetničke animacije posvjedočuje i prisutnost dvaju zagrebačkih autora čiji su radovi ušli u konkurenciju. To su Nicole Hewitt s In/Dividu i Daniel Šuljić s Filmom s djevojčicom. Oba su filma polučila uspjehe na inozemnim smotrama, pa ne bi čudilo da i u Zagrebu naiđu na sličan prijem. Treba istaknuti da je ove godine na festival pristiglo 585 ostvarenja iz 47 zemalja, od čega su izabrana 92 rada. Međunarodnu selekcijsku komisiju, inače rješenje koje je promovirao upravo zagrebački festival, činili su Clare Kitson s britanskog Instituta za umjetnost i dizajn u Surreyju, Steve Montal, ravnatelj s Američkog filmskog instituta i Hrvoje Turković, profesor Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. Komisija je selekciju podijelila u dva dijela, i uz konkurenciju uredila i Panoramu kao revijalni program s 37 naslova.

Petodnevni happening započinje u srijedu 21. lipnja svečanim otvaranjem s prvim nizom filmova u natjecateljskom dijelu. Prije toga predstavit će se čakovečka Škola animiranog filma, popularni ŠAF, koja slavi 25. godina djelovanja. Također, odat će se i priznanje velikanu svjetske animacije, češkom umjetniku Janu Švankmajeru (Faust, Alice), kojem je Zagreb 2000. dodijelio Nagradu za životno djelo. Osim prisustvovanja projekciji njegovih ostvarenja publika će moći razgledati i izložbu umjetnikovih radova u Galeriji Račić. Drugi važan događaj bit će prikazivanje Velikog mitinga Waltera i Norberta Neugebauera, prvoga hrvatskog umjetničkog animiranog filma koji ove godine slavi pedeseti rođendan. Prigodno, u njegovu će čast biti postavljena i izložba na čije su otvaranje pozvani svi njegovi ondašnji kreatori. Čast se odaje i dvama velikim imenima zagrebačke škole crtanog filma, Dušanu Vukotiću i Nikoli Kostelcu koji su preminuli između dvaju festivala.

Uz svakodnevne projekcije filmova u konkurenciji za službene nagrade i izvan nje festival će obogatiti još tri izložbe. Prva premijerno donosi karikature s međunarodnog natječaja s temom Prijatelji na kojem je pobijedio Ukrajinac Andrej Pučkaniov, na drugoj se izlažu radovi redatelja Jochena Ehmanna, a treću postavlja David Ehrich u povodu četrdesetogodišnjice ASIFA-e, međunarodne asocijacije za crtani film. Gost će festivala biti i njezin predsjednik Michel Ocelot, koji će predstaviti svoj film Kirikou i vještica. Do kraja manifestacije publika će vidjeti i tri retrospektive: indijskoga klasičnog i suvremenog animiranog filma, ostvarenja izralske animacije, kao i španjolski crtani film devedesetih.

Glavna nagrada te nagrade u kategorijama A (filmovi od 30 s do 6 min), B (od 6 do 15 min), C (od 15 do 30 min) i D i nagrada »Zlatko Grgić« za najboljeg debitanta bit će dodijeljene u nedjelju 25. lipnja nakon što žiri u sastavu Fusako Yusaki (Italija), Garry Bardine (Ruska Federacija), Mato Kukuljica (Hrvatska), Tsvika Oren (Izrael) i Bill Plympton (SAD) priopći svoju odluku na popodnevnoj novinskoj konferenciji.

Time će početi pripreme za sljedeće jubilarno izdanje festivala koji pomalo vraća sav pozitivan naboj koji je iz Zagreba redovito odlazio u svijet. I s ljudima i s crtežima.

Boško Picula

Vijenac 164

164 - 15. lipnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak