Vijenac 164

Ples

Tjedan suvremenog plesa

Što je ples?

Što je ples?

Jossi Yungman, Izrael

Što je ples — najbolje pitanje što su mi ga ikad postavili!! Ples je za mene radost življenja. Ekspresija tijela, oblik umjetnosti ali prije svega izraz radosti što si živ. Ples ja za mene najmoćniji. Jer je to tijelo a tijelo ne laže.

Što je više tehnike i kompjutora uloga plesa je sve važnija jer nas podsjeća na ono esencijalno — body languague.

Diane Elshout, Nizozemska

Malo je stvari poput plesa koje me mogu dirnuti. Za mene je to način prevođenja svih mojih emocija, misli i iskustava. Velika je važnost plesa u modernom društvu. To je način da se ostane prirodan i normalan, da se sačuva ljudska duša.

Cath

Quinn ex Jeremy James Co.

Ples je uživanje u tijelu.

Naravno da čisti ples postoji, to su djeca koju vidimo na cesti kako trčkaraju. Tu nema teatra, nema priča već samo njihova tijela, ona se dobro osjećaju i rade to jer se dobro osjećaju. To je čisti ples. Sve ostalo je na neki način apstrahirano od onoga što je prvotno bilo.

Salia Ni Seydon, Burkina Faso

Moja prva ideja pri pomisli na ples je izražavanje samog sebe.

Uloga plesa u čitavom svijetu je da donese vizije, svijest, da prenese poruku u svrhu stvaranja boljeg svijeta

Vera Mantero, Portugal

Ples je izvanredna pojava jer dovodi u vezu tijelo i dušu. Mislim da je to jako važno, jer u našoj zapadnoj, bijeloj kulturi je uobičajeno odvajati jedno od drugoga. Ples to može ponovo sjediniti.

U modernom društvu ples ima važnu ulogu u očuvanju tijela budući da se u eri tehnologija čini da će tijelo biti izbrisano. Postoji mit kako nećemo više trebati tijelo što je za mene potpuni nonsens. Jer mi smo tijelo i ništa više nego tijelo. Sve ono što mislimo, živimo, iskušavamo možemo samo zato jer imamo tijelo.

Olivera Međugorac

Vijenac 164

164 - 15. lipnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak