Vijenac 164

Ples

Tjedan suvremenog plesa

PLESNIMOĆNIK

PLESNI MOĆNIK

Razgovor o strategiji razvoja, predstavljanja i financiranja suvremenog plesa u Hrvatskoj, 7. lipnja, dvorana Janje, ZeKaeM, u organizaciji 17. Tjedna suvremenog plesa i Magazina za izvedbene umjetnosti — Frakcija

Posljednji dan održavanja 17. Tjedna suvremenog plesa, desio se i dugo očekivani okrugli stol na temu strategije razvoja, predstavljanja i financiranja suvremenog plesa u Hrvatskoj. Na razgovor je uistinu došao i dr. Antun Vujić i time već potvrdio začudnu naklonost Ministarstva kulture prema toj ugroženoj domaćoj vrsti i rješavanju njihovih gorućih problema. Gospodin ministar je primijetio da je suvremeni ples jedna od najatraktivnijih scenskih umjetnosti i da nam na tom području izvana nude i rado daju pomoć.

Uostalom da te pomoći, stranih kulturnih predstavništava nije bilo, vjerojatno ne bi preživio ni Tjedan, kao što se ugasio Hrvatski institut za ples i pokret i zagrebačko predstavništvo Moving Academy for Performing Arts. Tada nismo iskoristili priliku koju su nam nudile strane fondacije, niti prepoznali mogućnosti ulaska u europsku plesnu zajednicu. Što se promijenilo? S jedne strane ministar, a s druge je možda sazrila svijest o nužnosti zajedničkog djelovanja. Naime, dok je s Vujićeve strane stol ostao okrugao s plesne je postao uglat. Staro pitanje konkurencije, kompetencije i nedostatka međusobnog povjerenja zaprijetilo je općim rasulom nakon, veoma konkretnog i nezgodnog ministrova pitanja, tko će biti pravni subjekt, dakle zastupnik plesnih interesa u budućim pregovorima i daljnjoj akciji. Svima nužno i hitno treba prostor, svi se slažu s potrebom otvaranja više odnosno visoke škole, vrlo su jasna sindikalna pitanja, no kome povjeriti tu »svetu« zadaću i o čemu će sve, taj budući plesni moćnik, odlučivati!? Umjetnici ko umjetnici, osjetljivi, više-manje tašti, nepovjerljivi i egzistencijalno ugroženi, ipak će na kraju morati pristati na neki osobni kompromis, ili će opet propustiti, čini se, jednu od najboljih prilika koja im se u posljednje vrijeme nasmiješila.

Maja Đurinović

Vijenac 164

164 - 15. lipnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak