Vijenac 164

Glazba

Jazz

Osnovan Hrvatski jazz-klub

Jazz

Osnovan Hrvatski jazz-klub

Na konferenciji za novinare održanoj u zagrebačkom klubu »Sax« 9. o. mj. objavljen je osnutak Hrvatskog jazz-kluba, udruge nacionalnog značenja, statusa i registracije. Osnivači kluba su profesionalni i amaterski jazz-glazbenici, stručnjaci, publicisti i ljubitelji jazza. Tijekom konferencije za novinare predsjednik novoosnovanog kluba, Mladen Mazur, te dopredsjednici, Stjepan Plavac i Josip Šaban iscrpno su izvijestili prisutne novinare o potrebi i izravnom povodu osnivanja Hrvatskog jazz-kluba, koji kao službeno registrirana udruga od strane Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Republike Hrvatske, dakle kao pravna osoba — ima za cilj promovirati jazz glazbu ne samo u Hrvatskoj, već ostvarivati i kontakte s inozemnim manifestacijama i institucijama. Djelovanje Hrvatskog jazz-kluba biti će javno, čime će se osigurati potpuna informiranost njegovih članova, kao i šire javnosti, o svim planovima i aktivnostima kluba.

O povijesnom aspektu udruživanja jazz-glazbenika i ljubitelja jazza u Hrvatskoj govorio je Stjepan Plavec, upozorivši da je već 1938. na inicijativu doajena hrvatskog jazza, Marjana Marjanovića osnovan u Zagrebu prvi jazz-klub, »Devils«. Ratne godine prekinule su rad kluba, no hrvatski jazzisti su ponovno 1954, usprkos netrpeljivosti komunističkog režima u ondašnjoj Jugoslaviji spram jazza, na koji se gledalo kao na »prozapadnjačku« i »dekadentnu« vrst glazbe, osnovali »Udruženje muzičara zabavne i jazz muzike Hrvatske«. Udruženje je, uz mnoge u to vrijeme osnovane jazz-sastave, radilo na promicanju jazza. Početkom devedesetih, »četvorka«: Marjanović-Mazur-Plavec-Šperanda, osniva Jazz-klub »Zagreb« koji u jeku domovinskog rata organizira u Hrvatskom glazbenom zavodu vrlo uspješne »Međunarodne ratne dane jazza«. Jazz-klub Zagreb naprije je trebao djelovati pri koncertnoj dvorani »Lisinski«, no priključuje se Hrvatskom društvu skladatelja, gdje u okolnostima vrlo netransparentne financijske politike, bez vlastitog žiro-računa, nastavlja radom do 27. studenog prošle godine. Tada su odlukom Upravnog odbora HDS-a naprije stavljeni izvan snage svi akti Jazz-kluba Zagreb, a zatim se pismom članovima kluba zahvalilo na dosadašnjem radu njegovu predsjedništvu. Izvanredna skupština nije održana.

Današnji Hrvatski jazz-klub stvoren je na inicijativu osnivača Jazz-kluba Zagreb (uz potporu drugih ljubitelja jazza) i u svom će djelovanju nastaviti njihove prijašnje akcije, među ostalim i Međunarodne dane jazza, započete u Zagrebu 1979. godine. Kao smjernice budućeg rada navedeni su još kontakti i svi oblici suradnje s jazz-klubovima i festivalima jazza u Republici Hrvatskoj, održavanje stručnih seminara, te osnivanje jazz-škole, eventualno i jazz-akademije, čime bi se mladim hrvatskim jazz talentima omogućilo adekvatno školovanje i usavršavanje u domovini.

Hrvatski jazz-klub dobio je već na početku punu podršku HUOKU (Hrvatsko udruženje orkestralnih i komornih umjetnika) i njezina predsjednika Zvonimira Stanislava, a prvim sponzorima kluba proglašeni su mladi zagrebački likovni umjetnici, Bruketa i Žinić, koji su osmislili i darovali likovna rješenja za klub i festival »Međunarodni dani jazza«.

Osnivanje Hrvatskog jazz-kluba kao samostalne udruge zaslužuje punu pozornost hrvatske javnosti, kao konkretni pokušaj decentralizacije i demonopolizacije zagrebačkog glazbenog života.

Bosiljka Perić-Kempf

Vijenac 164

164 - 15. lipnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak