Vijenac 164

Reagiranja

Reagiranje

Odgovor bečkom azilantu

Odgovor bečkom azilantu

Kad bi ljudi znali koliko se semantičkih slojeva može očitati iz njihovih pisama, ili bi manje pisali ili bi to učinili s mnogo više pozornosti. Ne odaje nas, naime, samo ono o čemu smo pisali, nego često mnogo više kako smo to uradili. Otvoreno pismo arhitekta Nikole Polaka povjesničaru umjetnosti Zvonku Makoviću žalostan je primjer nepismenosti, zbunjenosti i arogancije svojega autora. Dodamo li tome da razina njegove nepismenosti potječe uglavnom iz gradiva za osmogodišnje škole, a on se istodobno potpisuje kao doktor znanosti i bivši je sveučilišni nastavnik, onda slučaj otvorenog pisma dobiva prave dimenzije.

Piše nam tako doktor Polak o napuštanju fakulteta »u ime egzistencijalne nužde svoje obitelji«, pojašnjava tri bečke godine, naglašava kako je »ponosan na sva materijalna dobra« koja je stekao »isključivo svojim znanjem i napornim radom kao usamljeni profesionalac, stranac u tuđoj zemlji«. Ne zanima nas uopće obiteljski kompleks doktorova pisma. Željeli bismo ukazati na jednu njegovu nama vrlo važnu, a posve prešućenu komponentu. Doktor Polak izjavljuje da je »ponosan na svijest o cijeni svog odlaska s fakulteta«. Moramo priznati da nam nije jasno značenje ove rečenice. Još nam je manje razumljiva kratkoća cijele epizode o napuštanju fakulteta. Riječ je sigurno o vrlo važnoj odluci koja je promijenila dotadašnji život doktora Polaka, a on je rješava jednom umetnutom rečenicom. Pritom spominje samo sebe i »egzistencijalnu nuždu svoje obitelji«, a nijednom riječju ne spominje svoje studente.

Dok će doktor Polak u sigurnosti svoga privremenog bečkog azila kao »usamljeni profesionalac« zarađivati »materijalna dobra« kojima će se kasnije ponositi, njegovi anonimni zatajeni studenti nastavit će studirati u ratnom Zagrebu. Njemu Beč i novac — njima rat i Zagreb. Zar je itko u tim godinama imao pravo napustiti Hrvatsku »u ime egzistencijalne nužde«, kad je cijela zemlja bila u egzistencijalnoj opasnosti? Ako postoji izdajstvo, onda je doktor Polak izdao svoje studente. Umjesto da nam neumjesno prijeti na kraju svoje zbrkane epistole i traži našu ispriku za »antisemitski ispad«, trebao je konačno iskoristiti priliku i ispričati se svojim studentima. Naš je doktor, međutim, odveć zabavljen sobom da bi mislio o studentima. Još nešto: ako ste ponosni na svoje hrvatsko podrijetlo kao što pišete, onda naučite hrvatski i pročitajte temeljito hrvatski pravopis. Vaša Vas doktorska titula na to obvezuje.

Naposljetku: molim Vas, doktore Polak, nemojte mi odgovoriti na ovo pismo. Nemam vremena za Vas i Vaše zablude i bezobrazluke. Nastojat ću Vas zaboraviti.

Mladen Kuzmanović

Vijenac 164

164 - 15. lipnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak