Vijenac 164

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

LIKOVNI GLOBUS

Mobili u Chicagu

Chicago U Muzeju suvremene umjetnosti u Chicagu postavljena je izložba petnaest radova Alexandera Caldera (1898-1976) iz zbirke obitelji Horwich koja je jedan mobil darovala muzeju. Izložba prikazuje razvoj Calderovih mobila od tridesetih do sredine šezdesetih godina. Povezujući njegova djela s njegovom okolinom, stabili i mobili od metalnih ploha, nađenih objekata, drva i bronce pokazuju Calderovu težnju istraživanjima i geometrijskih i organičkih oblika. Izložba je otvorena do 25. lipnja.

Bijenale u Sydneyju

Sydney Dvanaesti po redu, australski bijenale ima ulogu upoznavanja javnosti sa svjetskim dosezima u umjetnosti, ali i njihovu komparaciju s australskom suvremenom umjetnošću. Ovogodišnji Bijenale u Sydneyu (25. svibnja —31. srpnja 2000) u najvećem se dijelu usredotočio na umjetnike koji su utjecali na globalne ideje i stajalište kroz želju za promjenom što je obilježila njihov kreativni proces. Na Bijenalu izlažu Gerhard Richter, Chris Ofili, Louis Bourgeois, Shirin Neshat, Bruce Nauman, Mariko Mori, Yayoi Kusama, Yoko Ono i mnogi drugi.

L'Orangerie u Montrealu

Montreal U Museum of Fine Arts u Montrealu do 15. listopada traje izložba remekdjela pariške L'Orangerie. Od osamdeset i jedne slike iz zbirke Jeana Waltera i Paula Guillaumea tu su izložena djela Cézannea, Renoira, Derraina, Matissea, Moneta, Modiglianija, Picassa, Utrilla, Soutinea... Izložena djela poznatog pariškog muzeja svakako su sjajan pregled majstora s kraja 19. i s početka 20. stoljeća.

Knjige

Michael Rush, New Media in Late 20th-Century Art, The World of Art, Thames & Hudson, 2000. U izdanju poznate kuće Thames & Hudson, u ediciji The World of Art, velikoj biblioteci s knjigama crnog hrpta i dupinom u crvenom ovalu, izašla je knjiga Michaela Rusha naslovljena New Media in Late 20th-Century Art. Knjiga na 224 stranice, s 220 ilustracija, od čega je više od polovice u boji, prvi put obrađuje umjetnike od Muybridgea do Rauschenberga ili Rista, koji su u svoju umjetnost ugradili nove tehnologije.

CD-rom

Encyclopedia of Modern and Contemporary Art To interaktivno djelo pokriva sve aspekte umjetnosti 20. stoljeća — umjetnike, skupine, pokrete, institucije, nezaobilaznu literaturu i izložbe koje su obilježile pojedina razdoblja. Više od dvije i pol tisuće članaka, četiri tisuće reprodukcija, pedesetak snimljenih intervjua s umjetnicima i još mnoge stavke kao što su pretraživači, najvredniji su dijelovi tog CD-roma. Do danas je na četiri jezika, talijanskom, engleskom, portugalskom i francuskom, prodano dvadesetak tisuća primjeraka ove enciklopedije.

Internet

www.louvre.fr Najpoznatiji svjetski muzej fantastično je organizirao svoje web-stranice. Uz povijest muzejske zgrade, virtualni posjet, aktivnosti i izložbe Louvre nam donosi i glavna djela iz pojedinih zbirki, kako je koja zbirka nastala, zemljopisne karte područja obuhvaćenih zbirkom i lokaciju zbirki unutar muzeja. Osim nužnih informacija, korisniku je dostupan i on-line-dućan te mnoštvo magazina i publikacija koje Louvre izdaje.

Marko Kružić

Vijenac 164

164 - 15. lipnja 2000. | Arhiva

Klikni za povratak